ODLUKA JE PALA

Kamp Vatrenih na Sveticama: 'Odustali smo od Kajzerice jer košta 40 milijuna eura'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. studeni 2012. 15:32

Obišli smo Svetice, nekoliko je atletičara trčkaralo po stazi, teniski tereni bili su prazni, baloni stoje i čekaju sudbinu... Tu pokraj stadiona Dinama, na cijelom potezu od Maksimirske ceste do Ulice Kralja Zvonimira, Grad Zagreb i HNS planiraju napraviti središnji trening kamp hrvatskih reprezentacija. Informacija je procurila na “mala vrata” još prije utakmice Vatrenih u Makedoniji, sad više nema nikakve tajne. Jedina enigma je hoće li Grad u prihvatljivom roku pročistiti dokumentaciju.

Svetice su TOP destinacija, gotovo u centru, nije čest slučaj da kampovi niču na takvom mjestu, mnoge reprezentacije daleko su na periferiji. Komentari mogu biti različiti, predsjednik Zagreba Dražen Medić reći će da je najveća mana Zagrebella upravo što je lociran tik do špice metropole pa igrači nikad nisu dovoljno u izolaciji, no ako se može, a mjesta ima, sjajna je stvar dodatno učiniti od Maksimira hrvatsku nogometnu meku. Što odavno jest, po mnogočemu...

Gradonačelnik Milan Bandić aktivno kreira kretanja u sportu, Zagrebu je doveo Ćiru Blaževića, HNS-u nastoji ponuditi teren na pladnju.

- Svetice su jedna od lokacija. Dao sam nalog mojim ljudima da pripremaju i negdje za petnaestak dana ćemo se ponovno naći i s vodstvom Nogometog saveza, tada ćemo možda biti bliži potpunoj informaciji - rekao nam je Bandić.

Davor Šuker i Damir Vrbanović bili su u poglavarstvu, njihov pik je taj prostor koji je nekad pripadao Jugoslavenskoj narodnoj armiji, da bi kasnije prešao u vlasništvo Grada Zagreba.

- Vidjet ćemo što možemo tamo napraviti. Imamo problema sa zakupcima. Naime, šator se nalazi na tom mjestu još od doba Gojka Šuška i njegova vođenja Ministarstva obrane, a tu su i teniska igrališta. Ne smijemo ugroziti pogon atletskog kluba Dinamo-Zrinjevac, dužni smo stvoriti preduvjete da možemo govoriti o kampu HNS-a. Zemljišta je dovoljno za sve, ali trebamo puno truda, muke i mudrosti da to riješimo. Ja sam umjereni optimist.

Kakav bi to bio centar, poput Veslačke?

- To pitajte dečke u Savezu, na meni je samo da im osiguram kvalitetnu “grudu” gdje mogu izgraditi dobar kamp. Jasno je da reprezentacija mora biti u Zagrebu, a ne preko “meje”. Iako su Slovenci moji prijatelji i ja ih volim - zaključio je Bandić.

Stala bi barem četiri igrališta, s njima i nova zgrada sa svlačionicama i drugim sadržajima. Stara koja se nalazi pokraj atletskog terena bila bi srušena, a “kuća” Kockastih bi se protezala i na dio koji je svojedobno bio predviđen za gradnju rukometnog doma. Hoće li ostati bazen i restoran Domagoj nitko decidirano nije odgovorio, ali po svemu sudeći njih se neće dirati. Jedino se nadamo ugodnom iznenađenju da plivalište konačno bude završeno.

- Gradonačelnik vam je potvrdio detalje našeg razgovora, što se Kuće nogometa tiče mi čekamo da situacija bude zrela, na Gradu je da riješi zemljište, a nakon toga prijavit ćemo se na natječaj - kazao je Damir Vrbanović.

Izvršni predsjednik HNS-a je dodao zašto je otpala Kajzerica.

- Razlog je recesija, Kajzerica puno više košta, nekih 40 milijuna eura, a Svetice su daleko jeftinije. Kao i neka treća lokacija zakomplicira li se sa Sveticama. Naime, na Kajzerici postoji projekt koji obuhvaća i stadion sa 15.000 mjesta. Za njega je već izdana lokacijska dozvola i to se ne može promijeniti, mora ga se u cijelosti prihvatiti. Isto tako ne sjećam se da je Grad poništio obvezu prema Alpini-Bau koja je dobila pravo na adaptaciju Maksimira i izgradnju Kajzerice. To su neke formalno-pravne cake - objasnio je Damir Vrbanović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 09:48