Jadran Babić / Cropix
EKSKLUZIVNO ZA SN

Svaguša: Po mom planu Bijeli su trebali biti u plusu, a danas Malešu ne bih bio u koži!

'One večeri kada sam s navijačima i igračima pjevao "krafne, kiflići..." u Versiju, kada smo prvo proslavili prolaz Dinama Bukurešt, mislio sam da je cijeli svijet moj'
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. ožujak 2012. 18:53

Gotovo 15 mjeseci nije se Joško Svaguša pojavljivao u medijima. U prosincu 2010. napustio je mjesto predsjednika Hajduka i od tada se povukao u svoj poslovni svijet, u okruženje gdje je inače živio i radio prije nego je prihvatio poziv gradonačelnika Keruma za ulogu čelnog čovjeka Bijelih.

Nismo pitali što je razlog šutnji, jer zanimljivije je saznati zašto se Svaguša odlučio na medijski istup nakon toliko vremena.

- Dosta mi je svakodnevnih pitanja o Hajdukovih 100 milijuna kuna minusa. O tome šta sam ja radio, što mislim zbog čega je do Hajduk stigao u situaciju u kojoj se nalazi. Ja nemam što kriti, stojim iza svega što sam radio u Hajduku, jer iza mog rada su rezultati koji će se dugo pamtiti. Uvijek imam na umu jednu rečenicu koja ostaje za vječnost. Hajduk je prepoznatljiv po navijačima i rezultatima koji ostaju za povijest. To je ono što Hajduk čini velikim klubom, a u mom mandatu napravljeni su rezultati koje će svaki navijač pamtiti s ponosom - započeo je Svaguša svoju priču.

Da ne bi sve ostalo samo na dojmu, 16 mjeseci mandata u ulozi predsjednika Hajduka, razdoblje od kolovoza 2009. do prosinca 2010., krenuli smo rasvijetliti s brojčane strane. Jer, taj minus od 100 milijuna kuna koji danas pritišće Hajduk, tema je koja "svrbi" svakog navijača.

- Idemo redom, od početka. Kada sam došao u klub napravili smo reviziju koja je pokazala gubitak od 22 milijuna kuna prije transfera Kalinića u Blackburn i Gabrića u Trabzonspor. Oba transfera su se počela isplaćivati do kraja 2009. godine, ukupno je bilo 7 milijuna eura u tim poslovima, ali nije sve isplaćeno do završetka do isteka kalendarske 2009. Unatoč tome, bili smo u plusu, ali postojale su dugoročne obveze koje je trebalo hitno rješavati.

Dugo vam je trebalo dok niste pronašli istu valnu duljinu s pristašama Bijelih. Što je bio razlog?

- Ne znam razlog, ali od prvog dana sam nailazio na velike kritike i otpore. Možda su me upravo kritike navijača natjerale na bolji rad. Ali, s vremenom su i navijači vidjeli da rad donosi i rezultat. U mom mandatu prihvaćen je njihov Kodeks, napravljen je rezultat i menadžeri su maknuti od kluba. Na kraju smo zajedno slavili i ulazak u Euroligu. One večeri kada sam s navijačima i igračima pjevao "krafne, kiflići..." u Versiju, kada smo prvo proslavili prolaz Dinama Bukurešt, mislio sam da je cijeli svijet moj. Ali, tek kada smo eliminirali Unireu, pola sata sam plakao od sreće. Ostaje Euroliga kao doseg koji se pamti.

Dva mjeseca Hajduk je živio na oblaku europske sreće, ali brzo su se Bijeli prizemljili. Zašto je u listopadu došlo do smjene Stanka Poklepovića s kojim ste odlično surađivali?

- Nakon što je Poklepovića smijenio Nadzorni odbor, htio sam Špacu ostaviti u klubu kao savjetnika. Zbog iskustva i znanja koje nisam želio izgubiti. Za prvog trenera sam želio dovesti Lászla Bölönija, ali nisam uspio. Tu je napravljena najveća pogreška, Hajduk je ubrzo nakon smjene Poklepovića izgubio kontinuitet rada i rezultata. Malo nam je nedostajalo da pobjedom protiv AEK-a dosegnemo proljeće u Europi, ali neću sada plakati za onim što je bilo.

Što biste savjetovali Malešu? Kako biste se danas ponašali da ste u njegovoj koži?

- Prvo, ne bih danas volio biti u njegovoj koži. Druga su vremena, drugi su ljudi. Ne može se dogoditi da Nadzorni odbor odbije ugovor koji je predsjednik pripremio. Nešto ne štima. Imao sam i ja sličnu situaciju s Tičinovićem, ali ugovor smo produžili godinu prije isteka. Tičinovićev menadžer je tražio 70% utakmica kao i Sinovčić s kojima sam ja imao odličnu suradnju. Razlika Tomasova i Tičinovića je ta što će Tomasov bez poteškoća ispuniti taj zahtjev. Tičinovića mi je zaista žao. Silno je pogriješio što nije ostao u Hajduku one europske jeseni.

Ali niste odgovorili što biste napravili da ste danas na mjestu Maleša?

- Da sam na Malešovu mjestu, pronašao bih agenciju koja bi za 8-9 milijuna eura otkupila moje igrače i zatim bih krenuo u stvaranje nove momčadi. Po mom planu Hajduk je ovo ljeto trebao biti u plusu, međutim proces je zaustavljen i možda bi klub za godinu ili dvije mogao doći u pozitivno poslovanje. Ali, opet ću se vratiti na slučaj Tomasov. Hajduk ne smije dopustiti da mu propada vrijednost. S druge strane, Malešu je Nadzorni odbor odbio ugovor s igračem. Bez jedinstva se teško može funkcionirati u klubu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 09:21