Vladimir Dugandzic / CROPIX
BIJES U ZADRU

'Što nam se sudac ima ispričavati nakon što nas je već poslao u vražju mater!?

Kad će otići? Sve to skupa nije za njih, pokazalo se milijun puta. Uostalom, kako neki dokazani i kvalitetni suci tek tako budu sankcionirani? - pita se Surać
Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 18. kolovoz 2014. 14:07

Sam je odlučio reagirati, nije čekao da ga netko povuče za jezik. Jakov Surać je istupio u javnost, kako ističe ponajprije u interesu nogometa, a istodobno i da bi progovorio u ime suigrača.

- Ogorčenih, treba reći. To je, zapravo, preslaba riječ! - kaže Surać.

Na Poljudu je Zadar primio šest golova , a glavni se sudac poslije utakmice ispričao gostima za sva tri Hajdukova priznata gola iz prvoga poluvremena. Prava bizarnost.

- Što se on ima ispričavati!? Sagledajmo širi kontekst cijele priče. Neki klubovi su unaprijed galamili na suđenje, ciljano prije nekih utakmica, neki poslije izricali takve verbalne sklopove koji su bili smišljeni pritisci “da se nađe pri ruci”, a protiv nas u pet kola dosude pet kaznenih udaraca od čega tri nisu uopće bila, obasipaju nas javnim opomenama i isljučenjima i oštete za bodove. I sad, eto Ivice Frkovića koji Hajduku omogući “tri laka komada” i to poslije situacija koje ne da nisu dvojbene, nego su neregularne. Kodeks? Čemu kodeks, ja ne mogu šutjeti i ne smijem. Poslije onakvih sudačkih odluka, kakve je donosio Frković, istinski ljubitelj nogometa isključit će televizor, a neki više nikad neće doći na stadione.

Tko je vidio samo rezultat iz Splita zaključio bi da je Hajduk do bodova došao šetnjom.

- Pripremali smo se cijeli tjedan, ušli dobro u utakmicu, strateško-taktički tako da je i gospodin Igor Tudor odmah vidio u čemu je problem, zašto je lopta često kod njegova vratara. I onda dođe Frković i sve nam ode u vražju mater.

Surać se, dodat će, pita odakle izniču takvi suci.

- Cijelu karijeru igram u 1. HNL i vidio sam stvarno svašta. Nama šesti sudac u Zadru skroji rezultat na utakmici s Osijekom (misli na Gabrila, 2:1, nap. a.) jer nedvosmisleno kolegi glavnom sucu Mariću dojavljuje da je naš igrač napravio prekršaj u svom kaznenom prostoru pa glavni dosudi kazneni udarac. A dvojica se igrača Osijeka sudare i jedan od njih je srušio našega! I onda taj tada šesti sudac dobije kao glavni utakmicu Osijek - Dinamo, a Marića pošalju u 2. HNL. Tko je tu lud, tko zbunjen?

I vaše se riječi mogu protumačiti kao oblik pritiska?

- Može tko želi, ali ja govorim o posljedicama za moje suigrače i za mene poslije eklatantno pogrešnih sudačkih odluka. Ma zamislite, prije Hajdukova trećega gola njihov igrač Sušić igra zadnji prije nego je lopta otišla izvan igrališta, a dosuđen je udarac iz kuta. I onda se gospodin želi ispričati!? I ako baš hoćete, imam i ja jedno pitanje za one koji te suce vode.

Koje pitanje?

- Kad će otići? Sve to skupa nije za njih, pokazalo se milijun puta. Uostalom, kako neki dokazani i kvalitetni suci tek tako budu sankcionirani? Poslije kakvih i čijih razgovora?

Netko može pomisliti da je Zadar žrtva, recimo tako, određene zavjere.

- To je preširoko i nisam pristalica nikakve teorije zavjere.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 23:40