NEKI NOVI DINAMO

Što je sve otkrio Aalborg? Nova 'modra' ekipa možda nije za Ligu prvaka, ali...

Ako će se trgovački duh Zdravka Mamića othrvati ponudama, Dinamo bi mogao biti sasvim dobar
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 01. kolovoz 2014. 11:03

Ovo nije jedna od epohalnih Dinamovih pobjeda, kao što su bile one protiv Partizana, Celtica, Malmoa, Ludogoreca, Ajaxa, Porta ili remisa na Old Traffordu, međutim, ovo je pobjeda koja bi trebala iz ljudi izmamiti pitanje - jesmo li napokon za nogomet? Za dobar nogomet! Jer, Dinamo je u Aalborgu bio dobar. OK, nemojte biti sitničavi, bio je dobar u drugom poluvremenu.

Hrvatske polemike

Zagreb je umoran od “utakmica” na tribinama i svađa u svečanim ložama, od tajnih sastanaka u gradskoj vijećnici i političkih podvala, Portugalaca i priča o family biznisu, profitu i pohlepi menadžerskih agencija, zbog kojih se danas igra nogomet. Nažalost, nogomet se na ovim meridijanima sveo na priče o nedosuđenim jedanaestercima za Hajduk, na polemike je li Zdravko Mamić uništio hrvatski nogomet, je li nogometni savez tabla s njegovim pijunima. Jedna od glavnih tema je antinogomet Igora Pamića, ekshibicije Zagrebova predsjednika, trenera, oružara i blagajnika Dražena Medića, kojemu su kopačke “udobnije” od Paciottijevih cipela, pogrešaka i zabluda Nike Kovača. Prazne tribine, bojkoti, bitka za proviziju, transferi. A gdje je tu nogomet?

Djelić toga smo vidjeli u srijedu u Danskoj, gdje je novi Dinamo privukao stolac prema Ligi prvaka, iako je dug put...

Vidjeli smo Dinamo, koji nema megateam, samo pristojnu momčad za Euroligu. Plasman u Ligu prvaka donio bi samo 10 milijuna eura u klupsku blagajnu, ali i “hrpu poraza”, zbog kojih će crvenjeti klupska povijest, iako je ona puna takvih ožiljaka. No, ne bismo željeli još jednom proživljavati sedam komada od Lyona i ono što takav poraz nosi... Jedan igrač, u kojega već dugo upiremo prst, razlog je vjere u ovaj Dinamo. Ne, nije to Marcelo Brozović, najupečatljiviji Dinamov nogometaš u ovoj sezoni, koji se, na žalost, neće dugo zadržati u Maksimiru. Nije to ni neki od mnogobrojnih Portugalaca, koji su naselili Maksimir.

Put do afirmacije

Marko Pjaca je nogometaš, zbog kojega vrijedi kupiti ulaznicu za Maksimir, još jedan u plejadi talenata, koji će se afirmirati u Dinamovom izlogu. Uz Antu Ćorića i gomilu portugalskih nogometnih mediokriteta. Naravno, ne treba ga odmah zasuti komplimentima, dug je put do afirmacije, ali, Pjaca je potencijal...

Kao i svake godine u ovo doba, Dinamo se priprema za još jednu zabludu. Već su doista smiješne disertacije u kojima se ismijava Dinamovo europsko proljeće, ta sintagma je ušla u kategoriju nemogućih misija i viceva. I to proljeće će se dogoditi kad-tad.

Može li se dogoditi ove jeseni? Može, ako je “rasprodaja napokon mrtva”, ako maksimirski boss opet neće dobiti ponudu, koja će ga izuti iz cipela. Marcelo Brozović je najbliži odlasku, jer, takvih veznih igrača je malo, on nije “fah-idiot”, njegov nogomet je raznovrstan, u njemu ima dinamita i za ofenzivu i defenzivu.

Velika momčad

Ako će se trgovački duh Zdravka Mamića odhrvati ponudama, Dinamo bi mogao biti sasvim dobar. Uz Brozovića i Pjacu, uz Soudanija i kada se oporavi Fernandes, možda i vrlo dobar. Iako Dinamo nije sagradio veliku momčad, jer za veliku momčad treba puno novca, ipak vrijedi potrošiti sat i pol na ono što je proizvedeno u modrom laboratoriju, možda. Možda se neke stvari i u Dinamu doista mijenjaju?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 05:21