Boris Kovacev / CROPIX
U MISIJI SPAŠAVANJA

Štimcu se upalio alarm: 'Perišić i Eduardo hitno moraju promijeniti klubove'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 01. studeni 2012. 22:58

Nezadovoljan tretmanom koji uživaju u klubovima, Igor Štimac savjetovao je Ivanu Perišiću i Eduardu Da Silvi da razmisle o promjenama sredine već ove zime, doznaje Jutarnji.

Listopadske pripreme za dvoboje s Makedonijom i Walesom izbornik je, između ostalog, iskoristio i za kristaliziranje nejasnih klupskih perspektiva dvojice važnih reprezentativaca (obojica u startnoj postavi protiv Walesa). Štimac je nesretan što Jürgen Klopp apotekarskom vagom mjeri minutažu Ivanu Perišiću, u dortmundskoj Borussiji. On o 23-godišnjem krilnom napadaču ima puno bolje mišljenje od njegova klupskog trenera, u njemu prepoznaje klasu koju je grijeh tako dugo držati u talonu.

Strašna konkurencija

- Sramotan je odnos Kloppa prema Perišiću. To je i podcjenjivanje hrvatske reprezentacije! - tvrdi Štimac...

O golgeterskom pedigreu Eduarda Da Silve (29), drugog strijelca u povijesti “vatrenih”, Štimac pogotovo nema dvojbi, ali nažalost o Duduovu položaju u momčadi dvojbi već duže vrijeme nema niti Mircea Lucescu. Trofejni Šahtjorov trener ove sezone melje sve pred sobom, a Eduardo je najmanje bitna varijabla u njegovoj pobjedničkoj jednadžbi. Ispred hrvatskog reprezentativca je brojna brazilska kolonija, kao i nezaustavljivi Armenac Henrik Mhkitaryan koji je ove sezone zabio već 16 golova za “rudare”.

I statistika sugerira da Štimčev tihi alarm u ova dva slučaja nije upaljen bez veze. Perišić je u devet bundesligaških kola skupio sedam nastupa, ali samo je jednu utakmicu odradio od prve do posljednje minute. U tom je meču (2-3 poraz protiv HSV-a) zabio oba gola za Borussiju, ali to nije bilo dovoljno da u konkurenciji Götzea, Blasczykowskog, Grosskreutza i drugih zacementira mjesto u momčadi. U tri je utakmice izlazio s terena nakon sat vremena, u još tri ulazio s klupe u posljednjoj trećini meča.

Novac ili Brazil?

Eduardo je, pak, svoje jedine golove ove jeseni postizao u dresu nacionalne momčadi. Dva gola Švicarcima, jedan Velšanima i nula u klupskom dresu, gdje je skupio samo sedam utakmica, također najčešće kao joker. Prijelazom u klubove koji bi im ponudili više kisika, Perišić i Dudu bi (u slučaju sretnog raspleta kvalifikacija) praktično osigurali mjesto u avionu za Brazil 2014., ali problem je što bi pritom vjerojatno morali pristati na značajno rezanje godišnje plaće...

Pored Perišića i Dudua, izbornik je proteklih tjedana SMS-diplomacijom s Joseom Mourinhom bistrio sliku o statusu Luke Modrića i prošle nedjelje napokon odahnuo. “Special one” je, naime, bio oduševljen načinom na koji je Modrić “kliknuo” s Xabijem Alonsom na mjestu zadnjeg veznog, njegova minutaža ubuduće može samo rasti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 19:33