Boris Kovačev / Cropix
BILIĆ URUČIO POZIVNICE

'Srediti ćemo Gruziju, a onda ćemo 'privesti' Gavranovića pod hrvatski stijeg'

Nisu poraženi u Grčkoj, dominirali su protiv Izraela, pobijedili Maltu... Nisu ekstra-klasa, ali kada imaju svoj dan su dovoljno dobri - kaže izbornik o narednom suparniku
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 10. ožujak 2011. 13:09

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić objavio je popis kandidata za kvalifikacijski susret protiv Gruzije te za gostovanje Vatrenih u prijateljskom srazu u Francuskoj. Slaven Bilić nema dvojbi kada je u pitanju novi Schalkeov heroj Mario Gavranović. 21-godišnjeg švicarskog Hrvata (obitelj iz Gradačca, igrač rođen u Luganu) trebalo bi privesti pod našu zastavu jer kao mala nacija “nemamo pravo a priori otpisati niti jednog talentiranog igrača hrvatskog podrijetla”.

Gavranović je nosio dres mlade švicarske reprezentacije, ali niti jednom nije nastupio za A-vrstu. Drugim riječima, postoji manevarski prostor za čelnike iz Rusanove 13, iako je u praksi taj posao vrlo delikatan. Vlatko Marković i Zorislav Srebrić, naime, riskiraju da završe na potjernici švicarskog saveza zbog dugogodišnje industrijske špijunaže. HNS je u posljednjih deset godina iz švicarskog nogometnih inkubatora već oteo Mladena Petrića i Ivana Rakitića, a organizacija je, općenito, stigla na glas kao ‘vrlo opasna’ jer pipke pruža prema BiH, Njemačkoj (braća Kovač), Švicarskoj, Francuskoj ( Sertić), Australiji ( Šimunić), Argentini ( Cvitanich, Bilos)... Ukratko, svuda gdje Hrvati dišu i razmnožavaju se.

- Zanimaju nas svi koji žele igrati za Hrvatsku. Pogledajte samo Rakitića, u njemu smo dobili neprocjenjivu vrijednost, igrača na kojeg reprezentacija može računati sljedećih deset godina. Zbog takvih klasa isplati se putovati po svijetu, razgovarati s njima i po deset puta, spavati u šatoru pred njihovim kućama ako treba... Gavranović za nas nije novost, davno nas je Rakitić informirao o njegovim kvalitetama - komentira Bilić.

Izbornik nacionalne momčadi u četvrtak je objavio popis kandidata za Gruziju na kojem nema većih iznenađenja. Okosnica momčadi u svojim klubovima igra vodeće ili važne uloge. Ipak, u posljednjih mjesec dana iskrsnuo je problem u Hoffenheimu, bundesilgašu koji je na dva tjedna suspendirao Josipa Šimunića. Od početka 2011. godine Joe skuplja mrvice i gubi strpljenje, ali u Bilićevim nacrtima on je dokapetan i stup nosač.

- Šimunić ponovo trenira s prvom momčadi, vidjet ćemo kakvu će minutažu dobiti u sljedeća dva bundesligaška dvoboja. Situacija nije dobra, svjestan je toga i Josip, ali on je kvalitetan nogometaš. I još bitinije, izrazito bitan za reprezentaciju kako na terenu tako i van njega.

U nekoliko rečenica Bilić je predstavio gruzijsku reprezentaciju. Novi izbornik Temuri Kecbaja promijenio je krvnu sliku momčadi koja već dugo nije izgubila utakmicu.

- S kim usporediti Gruziju? Možda s Izraelom. Nisu visoka europska klasa, ali žele se nadigravati i bježe od grubosti. Dobili su Sloveniju u gostima, iz Latvije su se vratili s 1-1 u džepu, a gol su primili u sudačkoj nadoknadi. Njihov najpoznatiji igrač je Kaladze, sada u Genoi, a cijeli svijet se okreće za Ananidzeom, draguljem koji podsjeća na Modrića i nastupa za Spartak iz Moskve.

Bilićev popis za Gruziju i Francusku

Runje, Pletikosa, Subašić, Srna, Vrsaljko, Ćorluka, Šimunić, Lovren, Schildenfeld, Strinić, Pranjić, Vukojević, Dujmović, Modrić, Rakitić, Badelj, Perišić, Kranjčar, Iličević, Petrić, Eduardo, Kalinić, Jelavić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 20:30