Tom Dubravec / CROPIX
STARE NAVIKE

SPLITSKE BIZARNOSTI Stalno se svađaju oko penala i uredno ih - promašuju!

U Splitu imaju tu neobičnu naviku da se svađaju tko će izvesti jedanaesterac, iako je to unaprijed određeno
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 16. srpanj 2013. 19:00

Nova sezona, a navike stare u Parku mladeži. Pravi pravcati "deja vu" doživjeli smo u nedjelju navečer u utakmici Splita i Slavena Belupa, nešto što smo već vidjeli dvaput u rujnu prošle godine. U Splitu imaju tu neobičnu naviku da se svađaju tko će izvesti jedanaesterac, iako je to unaprijed određeno. Čini se da napadače Splita, prvenstveno Henrija Bellea ponese želja, Kamerunac je definitivno gladan golova, što nam je i potvrdio u ponedjeljak ujutro.

Belle je htio pucati kazneni udarac nakon što je rukom igrao Fuštar, uzeo je loptu da je namjestio na bijelu točku, međutim, upozoren je s klupe da loptu ostavi Anti Rebiću. Učinio je to, ali na neprimjeren način, bacio je loptu daleko i od sebe i od Rebića.

Uglavnom, epilog je Rodićeva obrana jedanaesterca, ostalo je 2:0 pola sata prije kraja, a posljedice su mogle biti i teže, jer je nakon pogotka Novinića uslijedila panika u posljednjih pet minuta. Utakmica koja je bila jednosmjerna i u kojoj je Split mogao napuniti mrežu Koprivničanaca, odjednom je postala opasna za ambicioznog domaćina.

- Možda me malo poremetilo to natezanje tko će izvesti jedanaesterac, ali to više nije važno - rekao je Rebić nakon utakmice. - Važno je da smo pobijedili i upisali tri boda.

To jest doista najvažnije, to je isticao i trener Stanko Mršić nastojeći spustiti tenzije.

- Meni je drago da imam hrabre momke koji se ne ustručavaju pucati jedanaesterac. Što je bilo, bilo je. Idemo dalje.

Mršić je dodao da je Rebić nakon treninga u petak ostao vježbati udarce s jedanaest metara, što znači da se izvođač znao.

- Napadača se pamti samo po golovima - iskren je bio Belle - Ali nisam se naljutio što nisam dobio dozvolu pucati jedanaesterac. To nije razlog moga pada u igri, jednostavno me uhvatio strah da nećemo pobijediti. Opet se pokazalo da je 2:0 vrlo opasan rezultat.

Veći je problem što se Belleu to ponavlja. Izrazito miran izvan terena, vrlo susretljiv i ljubazan, rado će porazgovarati i na hrvatskom jeziku, na igralištu kao da ne može kontrolirati emocije. Doduše, treba uzeti u obzir da je stranac, da je mlad, da je već svašta doživio na našim stadionima (prije svega, uvrede na rasnoj bazi). Dakle, ovo je već treći slučaj u manje od godinu dana da gledatelji u Parku mladeži svjedoče prepirci oko jedanaesterca. U pobjedi protiv Zadra (3:1) sredinom rujna prošle godine jedanaesterac je htio izvesti Ante Erceg (ušao je s klupe, zabio fantastičan pogodak za 1:0), pa Belle, ali na kraju je lopta ostala u rukama Ante Vitaića čiji je to posao. Vitaić je zabio za 3:0.

Samo dva tjedna kasnije u Parku mladeži gostovala je Lokomotiva, kod rezultata 0:0 suđen je jedanaesterac za Split, a Belle je uzeo loptu Vitaiću i oglušio se na sva upozorenja. Pogodio je gredu, Lokomotiva je nakon toga povela, a Mario Kvesić spasio bod (1:1).

Inače, Rebiću je ovo već drugi neiskorišteni jedanaesterac, u prosincu prošle godine protiv Zadra u Stanovima pucao je nebu pod oblake, a Split je izgubio (1:0).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 17:24