Split, 231010.Park mladezi.12 kolo Prve Hrvatske nogometne lige.Split - Inter.Na fotografiji: Slavlje igraca splita nakon postignutog pogotka.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX
DVA LICA NOGOMETA

Split plješće Kati i ruga se hajdukovcima, Maleš pozvao Mišu na razgovor

Ovo s Hajdukom postala je prava agonija kojoj se ne vidi kraja. Na Poljudu se mijenjaju uprave, smjenjuju treneri, a samo su porazi konstanta. Sramotni, nedopustivi, poput ovog od Cibalije (1-2) u subotu navečer, prava rasprodaja ugleda velikog kluba
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 01. svibanj 2011. 21:09

SPLIT - Može li gore od ovoga? - pitaju se navijači i svi oni kojima je Hajduk na srcu. Svi jedva čekaju da konačno završi ova sezona koja je trebala biti upamćena po proslavi velikog jubileja, stotog rođendana kluba, a pretvara se u tešku frustraciju zbog svega ovog jada i čemera kojeg iz utakmice u utakmicu pokazuje današnja momčad Hajduka. “Vi niste Hajduk! Skinite dresove!” skandira se igračima s tribina. “Ne možete nas kupiti s jednom pobjedom”, stoji na transparentima na sjevernoj tribini. Navijače ne možete prevariti, a ovaj igrački kadar Hajduka razotkriven je i ogoljen. To nije kvaliteta dostojna Hajduka.

Hajdukova publika zna biti euforična i u tim trenucima igrače će slaviti kao heroje i nositi na rukama, ali kad rezultati izostanu znaju biti okrutni. Navijačke frustracije pretočene su u grubo izrugivanje, u pravu “sprdnju” s Hajdukovim prvotimcima, a na meti su se našli Čop, Trebotić, Jozinović, Vejić... Svi redom izuzevši kapetana Srđana Andrića koji je ostavljen da se muči sam kao Isus na križu dok se njegovi suigrači skrivaju. Sigurno da je igračima teško igrati u takvom ambijentu, ali to nije nikakvo opravdanje jer se s takvim pritiskom moraju znati nositi ako žele igrati u Hajduku. A mnogi očito to ne mogu...

Problem je u igračima, u kadru koji je limitiran u prosječnosti i koji ne može ostvariti ambicije Hajduka. Nema tog trenera koji će sa čarobnim štapićem pretvoriti ovu momčad u pobjedničku.

Dosad su ceh za Hajdukove neuspjehe plaćali treneri i predsjednici, ali završni račun neće mimoići ni igrače. Jer njih očito ne motivira ni dolazak novog predsjednika Hrvoja Maleša koji je najavio da će igračima srezati plaće na 100.000 eura. Neće to biti lako provesti u praksi, ali hajdukovci svojim igrama i rezultatima daju za pravo onima tvrde da su precijenjeni.

Drugi splitski prvoligaš, RNK Split, nema iza sebe navijačku vojsku, ne živi pod pritiskom velikih očekivanja, a ima sređenu situaciju i poznatog gazdu (braća Žužul) te danas slavi povijesni uspjeh - plasman u Europu.

- Mi smo jedni klub koji je iz Četvrte lige došao do Europe - zadovoljno govori Ivan Katalinić nakon što je dobio Inter u Zaprešiću i osigurao treće mjesto u HNL-u.

- Sad smo dali predsjedniku misliti jer zna da se moramo pojačati za sljedeću sezonu u kojoj nas čeka nastup u Europi - dodaje Kate.

Razlika između RNK Splita i Hajduka je u tome što u Parku mladeži već sad pripremaju poteze koje će napraviti u ljetnom prijelaznom roku jer žele posložiti konkurentnu momčad za Europu . Lakše im je raditi kad imaju kontinuitet upravljanja, jer u zadnje četiri godine ista je uprava vodila klub od Četvrte do Prve lige. Mijenjali su se samo igrači i treneri, a Ivan Katalinić je u prvoligaškoj sezoni ispunio ono što se od njega tražilo, da svojim znanjem i iskustvom bude jamstvo postizanja rezultata.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 18:41