Joško Ponoš / Cropix
TRAJNA SUSPENZIJA

Slaven Bilić udaljio Pranjića iz reprezentacije: Hvala mu, ali na njega više ne računamo

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. kolovoz 2011. 13:36

ZAGREB - Danijel Pranjić jedini je Bilićev kandidat koji nije prošao dublinski test. 29-godišnji Bayernov nogometaš, reprezentativac od 2004. godine i jedan od istaknutijih igrača na Euru 2008, zauvijek je prekrižen s popisa nakon što se odbio rukovati s Bilićem i njegovim asistentima po svršetku meča s Ircima.

Postoje indicije da se Pranjićeva demonstracija prijezira prema šefovima nacionalne momčadi nije dogodila u afektu i da se odluka o raskidu u njemu kuhala duže vrijeme. Otkako je lijevi bok, mjesto u njegovu vlasništvu, označeno kao meki trbuh reprezentacije (poslije debakla s Englezima) Pranjićeve dionice nikad se nisu do kraja oporavile. Povremeno bi zaigrao u veznom redu, na trenutke krpao rupu na lijevom boku kojim su prodefilirali i Čale, Pokrivač i Strinić, a u međuvremenu je bivao zakovan za klupu.

- Pranjić je reagirao na nedoličan način i mi na njega više ne računamo. Zahvaljujemo mu na godinama suradnje i želimo mu svu sreću u nastavku karijere - objašnjava Bilić.

Glavni tajnik Zorislav Srebrić kaže da je Bilić s pravom zaštitio red i disciplinu u svlačionici i ima pravo na ovakav gard jer su se u prošlosti njegove rigorozne odluke pokazale kvalitetnima (slučaj bijega iz Čateža, op.a.).

Pranjićevo iskakanje iz tračnica jedan je od rijetkih minusa 'akcije Dublin', kako je vidi Slaven Bilić. Drugi minus je zabrinjavajući post nekolicine golgetera.

- Slažem se da nedostaje golgeter koji bi kapitalizirao našu nadmoć. Gledao sam snimku utakmice, irski komentatori nisu se mogli načuditi našem posjedu lopte na irskoj polovici. To je segment igre kojim smo zadovoljni, ali izostala je reakcija u posljednjih 20 metara. Da smo bili konkretniji u zoni udarca, sigurno bismo pobijedili irce.

Hrvatska reprezentacija je u posljednjih petnaestak godina letjela na krilima prepoznatjivih strijelaca Davora Šukera, kasnije Dade Prše i Eduarda. Danas je konkurencija u vrhu napada oštrija nego ikad, ali Bilić puno miksa i još nije pronašao standardni tandem startera.

- Imamo igrače podjednake kvalitete. Usporedite njihove klupske statistike i vidjet ćete da su svi zapaženi, dijele ih nijanse. Reprezentacija rijetko igra i nije lako iskristalizirati sliku, na cijelu situaciju često utječu i ozljede. Ipak držimo da nema razloga za zabrinutost, napadači će proraditi kada bude najpotrebnije - tvrdi Nikola Jurčević.

Secirajući pojedinačne učinke novinari su se zaustavili kod Stipe Pletikose, Ognjena Vukojevića i Nikole Kalinića.

- Pletikosa je bio siguran, a bit će još sigurniji kada uhvati kontinuitet nastupa u Rostovu. Tamo je predstavljen kao apsolutna zvijezda i očekujemo da će nastaviti brusiti formu, kao i da će Runje uskoro riješiti svoj status. S Vukojevićem sam zadovoljan, on je najbitniji igrač za balans cijele momčadi, prema njegovu položaju na terenu orijentiraju se i obrana i napad. On nema rafiniran pas kao ostali vezni igrači, ali odrađuje posao. Dobrim postavljanjem, oduzimanjem lopte, profesionalnim faulom zaustavio je više irskih polukontri...

Kalinić je u potrazi za minutažom glamuroznu Premier ligu zamijenio za ukrajinsku provinciju.

- On je zablistao u Puli protiv Češke i potom neobjašnjivo nestao u Blackburnu. Za nas je dobro što je otišao u Dnipro. Čitao sam da je Juande Ramos inzistirao na njegovu dolasku, to je jamstvo da će redovito igrati.

Bilić je ponovio da navija za što brži rasplet Modrićeve transferne sapunice kako bi igrač napokon očistio glavu i posvetio se nastupima. Ponovio je da se Modrić najbolje snalazi "u srcu veznog reda", uloga koju je igrao u Dublinu.

- U Tottenhamu ga koriste na tri pozicije. Kao zadnjeg veznog, na boku u veznom redu ili kao polušpicu. Na tim smo ga pozicijama i mi koristili, ali ocjenjujemo da je u srcu terena najviše u kontaktu s loptom i da to igri naše momčadi najviše odgovara.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 22:33