Drago Sopta / Cropix
IZBORNIK UVJEREN

Slaven Bilić: Držite me za riječ - ako pobijedimo Izraelce, dobit ćemo i u Ateni!

Izrael je presudna utakmica ovih kvalifikacija. Treba dobiti i onda smo na konju, prvaci skupine, uvjeren je izbornik
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. rujan 2011. 18:29

ZAGREB - Sudar s Izraelom Slaven Bilić u nedjelju je označio kao presudnu utakmicu kvalifikacija. Pobjeda bi ‘vatrene’ lansirala sve do Karpata, u predsoblje ukrajinsko-poljskog Eura 2012. jer, iz izbornikove perspektive, gotovo je izvjesno da će Hrvatska u listopadu pobijediti Grčku!

- Držite me za riječ, ako dobijemo Izrael u utorak, mi ćemo pobijediti i u Ateni. Tri su utakmice do kraja kampanje, a utorak je ključ. S pobjedom smo na konju - tvrdi Bilić.

U pet godina izborničkog mandata on se tri puta sudarao s Benayounom i društvom. Statistika je perfektna, Bilić iz tih utakmica nosi tri pobjede i priznaje da je to “zalog našem optimizmu”. Vijesti iz izraelskog tabora sugeriraju da je momčad u stanju rasula nakon što je postalo izvjesno da niti Luis Fernandez neće izvesti izraelske nogometaše do obećane zemlje...

- Predugo smo u nogometu da bismo računali na njihove trenutačne slabosti. Često takve situacije znaju biti poseban motiv igračima. Sjećam se iz vlastitih igračkih dana u Njemačkoj, u posljednjem prvenstvenom kolu izgubili smo 1-5 od Wattenscheida premda je ta momčad već bila ispala iz lige. Izrael ne smijemo podcijeniti jer matematički još uvijek ima izgleda za plasman na Euro. Osim toga, igrači se žele iskupiti za podbačaj protiv Grčke.

Bilić će u utorak promiješati malteški špil karata. U sastav će uskočiti oporavljeni Luka Modrić i Niko Kranjčar koji je u nedjelju trenirao punim intenzitetom. Nije isključeno da će u momčad i Josip Šimunić umjesto malo indisponiranog Dejana Lovrena.

Modrić je u predsezoni manje igrao nogomet, a više tražio elegantan izlaz s White Hart Lanea. Zastor na njegovu transfernu dramu napokon je spušten i Modrić tvrdi da će biti spreman za utorak.

- Malo sam igrao, ali dobro se osjećam. U reprezentaciji je raspoloženje uvijek odlčno, potpuno drugačije ozračje nego u klubu, ovdje sam sretan. I bit ću pravi za utakmicu - siguran je Modrić.

Nedavno je Niko Kovač blago pecnuo najveću zvijezdu reprezentacije opaskom da bi trebao češće postizati golove. Modrićeva je statistika u nacionalnoj momčadi pristojna (48 utakmica, 7 pogodaka), ali ne odaje profil superstara.

- Slažem se s Nikom, trebao bih zabijati više golova i valjda će mi se u budućnosti otvoriti. Bilo je u prošlim utakmicama i malo peha, često sam pogađao vratnice. Niti pozicija, malo udaljenija od gola, u tom smislu nije idealna, iako u konačnici nisam opterećen vlastitom statistikom sve dok momčad bilježi pobjede.

Vedran Ćorluka u subotu na Ta/Qaliju nije impresionirao navijače. Navikli smo ga gledati u sigurnijim izdanjima.

- Cijela je momčad slabo odigrala defanzivu, Lovren i ja također. Naivno smo primili gol i dopustili Maltežanima da nas još nekoliko puta zateknu na spavanju. Pojavila se i nervoza jer smo u jednom trenutku igrali podređenu ulogu na terenu. Moramo to popraviti za utorak - priznaje Ćorluka.

Ne slaže se s tvrdnjom da je Izrael ‘one man band’ u liku Yossija Benayouna.

- Benayoun je bio dobar u Zagrebu kada smo ih pobijedili 1-0, ali posljednju utakmicu nije niti igrao. Imaju Izraelci više kvalitetnih igrača, recimo Rafaelova, lagano i hitro krilo. On nam je zabio gol u Tel Avivu. Ali ne zamarajmo se Izraelom, konci utakmice ipak su u našim rukama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 06:32