VLADO KOS/CROPIX
PAD ANTE KULUŠIĆA

Sinergija Riječana i Dinama: Miškovićev bijes je presudio, ali korijen smjene bio je jedan potez modrih..

U srijedu je HNS i službeno razriješio dužnosti predsjednika Antu Kulušića i cijelu njegovu Komisiju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. veljača 2021. 13:16

Izvršni odbor HNS-a u srijedu je službeno razriješio dužnosti predsjednika Antu Kulušića i cijelu Komisiju nogometnih sudaca. To je napravljeno izjašnjavanjem putem maila. Nije bilo jednoglasno jer protiv su se očitovali prvi dopredsjednik Saveza Ante Vučemilović-Šimunović i sam Kulušić, u funkciji dopredsjednika HNS-a. Konstatirao je da po njemu Komisija nije kriva, da su pogreške arbitara bile pojedinačne i nenamjerne, ali prihvaća stav većine.

Kažnjeni isključivo suci

Pet središta - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin - dobilo je u zadatak da na međužupanijskim koordinacijama odredi ljude koje će predložiti u novu Komisiju.

Još jednom se vidjelo da HNS nije najmoćnija nogometna organizacija u državi. Drugi put usred sezone, nakon četiri godine, razbijena mu je sudačka komisija kao rezultat akcije pojedinih klubova. Ako to jučer ili danas mogu jedni, sutra će možda drugi, partikularni interesi dominiraju. U odličnoj i napetoj sezoni Prve HNL u kojoj bi se moglo i trebalo isticati tolike izvrsne stvari, sami čelnici klubova i HNS-a ne čine to nego su bacili ljagu i na nogomet i na nacionalni savez. Eto kako reklamiraju i afirmiraju svoj proizvod...

Smjena Komisije za suce korijene ima u Dinamovom priopćenju u kojem je optužio HNS za “najmonstruoznije podvale” i zaprijetio kako se “s Dinamom više nećete napucavati na ovaj način, vidjet ćete to vrlo brzo“. Dakle, vidjeli smo. Koji dan ranije predsjednik Gorice i član IO-a HNS-a Nenad Črnko raspalio je po arbitrima, ali preko toga bi se prošlo, kao i činjenice da je Slaven Belupo oštećen u Puli jer tada je Dinamo još “vjerovao u sustav“ i smirivao tenzije.

Kažnjeni su bili, kao što i jesu, isključivo suci. No, koji dan nakon što su iz Maksimira ispalili projektile prema Vukovarskoj, VAR Goran Gabrilo razbjesnio je Damira Miškovića na utakmici Rijeka - Šibenik te se prvi čovjek kluba s Kvarnera i dopredsjednik HNS-a oglasio ljuće i rezolutnije nego ikad inzistiravši na padu sudačkih glava. I šefova, ali i arbitara koji - namjerno oštećuju neke klubove - kako je rekao.

Novak i dalje delegira

Točno je da je bilo ozbiljnih previda, da je na Rujevici od utakmice napravljen karneval i da to nije novo, da je godinama ranije u toj branši bilo svakakvog mulja i kriminala, ali žalosti kad i danas još uvijek stječete dojam da su suci mnogima važniji od igrača i trenera.

Sinergija Dinama i Rijeke je urodila plodom. Komisija je pala. A koliko će to značiti i jesu li oni koji su glasovali protiv poraženi, vidjet će se tek kad se formira nova Komisija za suce i po suđenju na utakmicama. Ivan Novak i dalje je povjerenik za delegiranje sudaca, činit će to po novom i za VAR, što je dosad bilo u Kulušićevoj ingerenciji. On će odrediti koliko dugo će pojedini “grješnici“ biti na ledu. Danas možemo zaključiti - šefovi su pali, a sucima se ništa posebno nije dogodilo. Iako je Mišković tražio i to. Vjerojatno će najgore proći Gabrilo, čiji je gaf i bio najveći.

Novak će u četvrtak odrediti djelitelje pravde na derbiju Dinamo - Osijek, kao i ostalim dvobojima koji se igraju ovog vikenda.

- Za derbi imam tri-četiri kandidata, to je utakmica koja zahtijeva najbolje suce. Razgovarat ću s njima, kao i obično, vidjeti kako se tko osjeća i je li spreman. Sada nam je najbitnije da dečki odrade maksimalno kvalitetno i korektno, u duhu pravila nogometne igre. Kao što to uvijek mora biti. Ključno nam je da nema repova - kaže Novak.

Zebec, Matoc i Pajač već odradili kazne i vraćaju se

Ivan Novak nam je kazao i da su Zebec, Matoc i Pajač odradili kaznu i odlučio ih je rehabilitirati. Već ovaj vikend neki od njih ili svi mogli bi biti na terenu ili u VAR sobi. Podsjećamo, Zebec je sankcioniran zbog pogrešaka na utakmici Dinamo - Hajduk, gdje je Dinamo digao graju, dok je Pajač bio glavni sudac, a Matoc VAR na ogledu Istra 1961 - Slaven Belupo.

- Oni nam trebaju. Iako prije odluke gdje će suditi moram vidjeti tko je kako spreman. Gabrilo i Vučković, koji su zadnji u tom nizu kažnjenih, i dalje neće biti određivani. Učinit ćemo sve da javnost bude zadovoljna - konstatirao je Novak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 18:51