Ante Kulušić
 DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
VELIKA SUDAČKA ČISTKA

Kulušić nakon smjene: ‘Nije bilo pogodovanja nikome! Bio je ovo krvav posao, ionako sam htio otići‘

"Mi smo kao sudačka organizacija napravili mnogo na unapređenju"
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 10. veljača 2021. 14:35

Ante Kulušić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, mirno je prihvatio odluku o raspuštanju, to jest ukidanju aktualnog sastava, premda se ne slaže s objašnjenjem, odnosno s razlozima zbog kojih je došlo do smjene.

- Pogreške su se dogodile, događat će se i dalje, ali bitno je da nije bilo pogodovanja niti jednom klubu, odnosno da kažem namjere da se netko ošteti - rekao je Ante Kulušić, navodno samo odabranima koji su tražili njegov komentar. Uz napomenu da će kao dopredsjednik HNS-a ne samo prihvatiti odluku o raspuštanju Komisije, nego da će i ubuduće biti na raspolaganju novim ljudima.

- Bitno je da nismo mi iz komisije bili grešni, nego suci i svaki od njih koji je kiksao treba snositi odgovornost, kako je bila praksa dosad.

Kulušić je podsjetio da je već ranije, još prije nekoliko mjeseci, najavio povlačenje s vodeće uloge sudačke organizacije. Jer:

- Četiri godine sam na čelu, to je krvav posao. Držim da smo unaprijedili suđenje, i to kako na terenu tako i u organizacijskom smislu. To je stresan posao jer si izložen svakojakim pritiscima. Žao mi je što su se dogodili propusti u suđenju, čak za mene neobjašnjivi kao što je bio slučaj s utakmicom na Rujevici između Rijeke i Šibenika. Nemam namjeru ulaziti u polemike kako se sve dogodilo, ali želim podsjetiti na opće uvjerenje da je u ovom prvenstvu sveukupno suđenje kvalitetnije, s minimalnim brojem repova.

Svoje uvjerenje argumentira činjenicom da se kiksovi nisu događali u presudnim utakmicama kad se odlučuje o naslovu ili opstanku:

- Mi smo kao sudačka organizacija napravili mnogo na unapređenju, naši stalni seminari, detaljne edukacije i nastojanje da sude najkvalitetniji dokaz su tog rada. Na primjer, bitno smo smanjili broj prvoligaških sudaca, sada ih je u elitnoj grupi 13 tako da su stalno angažirani. Kvaliteta suđenja je neusporedivo bolja i na račun uvođenja VAR-a, pogreške su smanjene, rekao bih i za 90 posto.

Posebno je ponosan na to što se sudački kadar pomlađuje, a na pitanje o profesionalizaciji sudaca kaže:

- Naravno da sam za profesionalizaciju, ali ne svih, nego onih najboljih. To košta, pitanje je mogu li klubovi podržati takav projekt.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 17:13