Jakov Prkić / Cropix
EDUARDO DA SILVA

'Shvaćam ja navijače, ali da igramo kao Grčka, nitko ne bi bio zadovoljan'

'Nećemo gledati na drugo mjesto, ciljamo isključivo na prvo. To ovisi samo o nama. Ako svladamo sva tri protivnika sigurno smo na vrhu. Pustimo sada Grke...'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. rujan 2011. 16:07

Napadači nam nisu pravi. Igraju u dobrim klubovima, “pišu” fine karijere, ali reprezentaciji nedostaju golovi špica. Nije to samo prolazna slabosti, pretvara se u kroničnu boljku. Otkako nema njega. Ne fizički, jer često je tu i nerijetko igra, ali Eduardo da Silva nedostaje golgeterski.

Pitali smo ga u Čatežu: Kako će biti s Izraelom?

- U posljednjih pet godina imamo stopostotan učinak s njima, ali što se više puta sastajemo sve ih je teže pobijediti. I zato jer nas bolje poznaju pa su oprezniji, ali i stoga što se žele dokazati. No, mi igramo doma, kvalitetniji smo i favoriti. Ako se svi budemo osjećali dobro, neće biti veliki problem doći do pobjede.

U početku sezone mučila vas je posljedica ozljede Ahilove tetive.

- Nisam do kraja prošao pripreme, osjetio sam bol. Tek nedavno počeo sam igrati. Sljedećeg tjedna počinje Liga prvaka, susreti su na rasporedu svaka tri dana, spreman sam za taj ritam.

Jeste li pripravni zabiti svoj prvi pogodak u ovim kvalifikacijama za EP 2012. godine?

- Jesam, apsolutno. Ali to je najmanje važno. Najbitnije je da mi pobijedimo, a netko će već biti strijelac.

Je li vam izbornik Bilić rekao u kolikoj minutaži računa na vas?

- Ne znam još, obično nam to kaže na kraju. Tu sam, treniram, sposoban za svaku zadaću.

Njegov odnos prema nacionalnoj vrsti nikad nije sporan, kao da je rođen u Dubravi, a ne Rio de Janeiru. Oslikao je na koji način doživljava ambijent na utakmicama Vatrenih.

- Da igramo kao Grčka, na nulu, nitko ne bi bio zadovoljan. Mi smo mnogo otvoreniji, pokušavamo stvarati prilike. Vidjeli ste protiv Malte, mogla je utakmica završiti 8:3. I normalno, što više napadaš ostaviš protivniku veće mogućnosti da ti zabije. Isto je bilo s Gruzijom. Ali ipak riskiraš. Većina nas igra vani i znamo što je to vrhunski nogomet. Koliko se puta dogodi da smo u zaostatku 1:0, a stoperi dodaju jedan drugome, kao da vodimo 3:0. Nitko ne gubi glavu, nastoji se doći do prilike kroz uigrane akcije, bez obzira koja je faza susreta. Shvaćam ja i ovdje želju navijača, pa i mi bismo se voljeli u svakom susretu pokazati u najboljem svjetlu. I mi bismo htjeli da u desetoj minuti vodimo 2:0 i imamo tri grede. To valjda svi očekuju, ali nije nogomet takav.

Već i bod s Izraelom ostavio bi nas u igri za prvo mjesto u skupini, ujedno i osigurao drugu poziciju. Ipak, pobjeda nam silno treba jer samo s punim plijenom možemo računati da budemo najbolji drugi.

- Nećemo gledati na drugo mjesto, ciljamo isključivo na prvo. To ovisi samo o nama. Ako svladamo sva tri protivnika sigurno smo na vrhu. Ali pustimo sada Grke, oni su na programu za mjesec dana, riješimo prvo Izrael. Sve će na kraju doći na svoje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 08:36