Goran Mehkek / CROPIX
POGLED SA STRANE

Šestorica nenogometaša, dva pogleda i jedan veliki optimizam. Neka bude derbi!

U sportskom skeneru SN-a našla su se šestorica, tri hajdukovca i tri dinamovca; Dino Rađa, Marijan Ban, Zdeslav Vrdoljak, Dražen Anzulović, Damir Gojanović, Tarik Filipović. Ovo su njihova razmišljanja...
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 19. ožujak 2011. 17:01

Netko će biti na stadionu, drugi će na kauču otvoriti pivicu, a treći će biti na putu. Pa ipak, danas će se sva čula usmjeriti prema Maksimiru, prema vječnom derbiju Dinama i Hajduka. U sportskom skeneru SN-a našla su se šestorica, tri hajdukovca i tri dinamovca; četiri sportaša, jedan pjevač i jedan glumac. Ovo su njihova razmišljanja...

- Iskreno rečeno, sumnjam da ćemo svjedočiti i uživati u pravom nogometu punom vica i poteza. Međutim, očekujem borbu, očekujem borbu do zadnje kapi krvi. Barem svojih - otkriva razmišljanja vatreni navijač bijelih Dino Rađa, koji neće sjesti na motor i zaputiti se prema metropoli. - Šanse su nam male, ali veliki derbi je veliki derbi.

Kada kažete igra, svi kažu “uf”, kada izrekneš nogomet, nekima se zgrči faca od nelagode. Zašto? Riječ ima Zdeslav Vrdoljak, kapetan zlatne vaterpolske generacije i osvajač dviju zlatnih medalja:

- Volio bih se vratiti nogometu, našem nogometu, jer strani pratim mnogo više. Ali ova događanja oko nogometa kao da su u meni probudila neki protest. Sva ta previranja u HNS-u i oko njega na prvom su mjestu, prati ih Dinamo i Mamić, a treći su Hajduk, Kerum, Svaguša... Dođe ti da uzmeš zviždaljku i jednostavno svima otfućkaš kraj... No nadam se i držim palce Hajduku da pobijedi, prvenstvo bi se zakuhalo pa bi valjda do kraja sezone više mogli razgovarati o - igri.

Na sličnom je tragu i kultna ličnost naše glazbene scene, legendarni frontmen Daleke obale Marijan Ban.

- Znate, baš guštam u južnoameričkom nogometu. On me podsjeća na dane kada se i kod nas tako lijepo igralo, a i s tribina je curila strast. A sada, sada je sve odvratno i sve je otišlo predaleko. Baš sam nekidan na rukometu vidio koliko ljudima nedostaje sport. Ali samo sport, ne ono ljigavo što s njime dolazi. Danas se nadam pobjedi Hajduka, no najviše bih se razveselio pobjedi nogometa nad ovime što vlada - zaključio je lucidno Ban.

Kada smo bili mali, u svakoj je kući negdje postojao tranzistor s kojega se pratio prijenos. Jednoga će u džep strpati i Dražen Anzulović, trener Cibone koja danas gostuje kod Borika. Da navine i posluša. Kada već...

- ... ne mogu biti na stadionu. Što mi je žao, jer uvijek koristim priliku i pratim Dinamo.

Njega se, dakle, ne treba zvati besplatnim artiklima.

- Ne, naravno, ali taj potez smatram hvalevrijednim. Naime, cijenim svaki, ali baš svaki pokušaj privlačenja publike u dvorane ili na stadione. Bez njih ionako ništa ne vrijedi...

Kao i igra u derbijima u posljednje vrijeme.

- Sada očekujem da se razina nogometa ipak podigne. I da bude mirno, kako na travnjaku, tako i u gradu i na tribinama - nada se glumac Tarik Filipović, žestoki dinamovac i stalan posjetitelj Maksimira. - Dobit ćemo 2:1. Tko će zabiti? Da igra Rukavina, rekao bih on. Ovako Barbarić, bar jednog.

Optimist je i Damir Gojanović, predsjednik Medveščaka.

- Drago mi je vidjeti da se oko derbija stvara prava sportska tenzija, dekor bi trebao biti pravi i to me doista veseli. Očekujem uzbudljivu tekmu i našu pobjedu, svakako - zaključuje priču Gojanović.

Šestorica nenogometaša, dva pogleda i jedan veliki optimizam. Neka bude derbi!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 04:23