PUNO USPJEŠNIJI MODRI

Sedmi obračun dvojice trenra: Što je to Igor Tudor naučio iz poraza od Zorana Mamića?

Mamić vs. Tudor po sedmi put sutra u Maksimiru. Šest utakmica Mamić je neporažen u ogledu s Tudorom. I ne samo neporažen, nego je pet puta pobijedio
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. studeni 2014. 08:53

Zoran Mamić vs. Igor Tudor po sedmi put sutra u Maksimiru. Šest utakmica Mamić je neporažen u ogledu s Tudorom. I ne samo neporažen, nego je pet puta pobijedio. Bilo je tu važnih utakmica u Kupu i prvenstvu, ali i onih manje bitnih, natjecateljski gotovo beznačajnih glede posljedica po plasman. Međutim, uvijek je gušt dobiti Dinamo, odnosno Hajduk. Zato se utakmica Dinama i Hajduka, bez obzira gdje se igra, naziva najvećim derbijem hrvatskog nogometa. Ima najveću tradiciju i najveći međusobni naboj. Jer, ako nema presudnih natjecateljskih ambicija, uvijek postoji prestiž koji donosi pobjeda.

Na kojoj je strani ovog puta imperativ uspjeha? Ma koliko god to zvučalo čudno s obzirom na Dinamovih “plus 11” pred trećeplasiranim Hajdukom, imperativ stanuje u maksimirskoj svlačionici. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan. Dinamo je lider prvenstva, ali već duže vrijeme igra ispod očekivane razine. Postiže i rezultate koji nisu na željenoj razini. Dva su boda osvojena na posljednjim HNL gostovanjima (Split i Zagreb), dva remija s identičnih 0:0. Mršavi učinak u prvenstvu garniran je i prolazom Kupa tek nakon produžetaka protiv trećeligaša Opatije, a najveći uteg u toj slaboj seriji stvorili su dva poraza od Salzburga u Europi.

Tudorov Hajduk u Maksimir stiže u trenutku kada Modri nemaju drugog izbora nego preokrenuti jesensku rezultatsku putanju. Europa je ostala na teoretskom minimumu, ali da bi se došlo do ozračja u kojem se može krenuti prema dvije pobjede, Modrima je nužan uspjeh u jakoj utakmici. Utakmica s Hajdukom prava je prigoda Dinamu da se pobjedom podigne samopouzdanje pred odlučujuću utakmicu u Rumunjskoj sljedeći tjedan. Dinamo je pod imperativom, posebno Mamić od kojeg se očekuju puno bolji rezultati od dosad ostvarenih. Ali, Dinamo je i favorit...

Situacija je jasna, Dinamo je u prednosti uoči izlaska na travnjak, a što nam treneri spremaju za derbi? Tudor uvježbava sustav 3-5-2 s kojim je uzeo jedini bod u šest zadnjih ogleda s Dinamom. Za nekog previše ofenzivna formacija, suviše riskantna za ogled s Dinamom, ali Tudor je upravo taj sustav forsirao u posljednjim dvobojima. I sigurno zna kako se Dinamu suprotstaviti u formaciji koja donosi napadački nogomet, ali se zna pretvoriti i u gusti obrambeni blok s petoricom igrača u posljednjoj liniji. Vršajević i Kouassi na bočnim pozicijama trebali bi biti ključni aduti Tudora u želji da napadne Dinamo, ali obojica bočnih igrača morat će obaviti i veliku obrambenu zadaću kako bi spriječili ofenzivni učinak Modrih.

Iz Maksimira se najavljuje standardni sustav 4-3-3 i bez obzira koga Mamić gurne u napadački tercet, jasno je da će Hajduk biti pod pritiskom. Što je Tudor naučio, što je izvukao iz prethodnih šest dvoboja protiv Zorana Mamića, vrlo je zanimljivo pitanje. Ali, odgovor zna samo Tudor. U tih šest utakmica pokazalo se da je Dinamo imao jaču momčad, kvalitetnije pojedince, ali isto tako se potvrdilo da Hajduk nije ekipa koja se brani u ogledima s jačim suparnicima.

Ipak, morat će i Tudor više računa povesti o sredini terena i zadnjoj liniji. U dvobojima sa slabijim momčadima, s onima iz dna ljestvice koje je Hajduk pobjeđivao u posljednje vrijeme, Bijeli su prevlast dobivali u veznoj liniji. Udaljili bi suparnika od svojih vratiju, težište igre pomaknuli na 40-ak metara od Kalinića. Bit će jako zanimljivo vidjeti mogu li Bijeli barem dijelom tu istu igru ponoviti i protiv Dinama. Ali, bez obzira na sve taktike, Tudor mora dobiti pravu reakciju igrača na terenu. Mora imati najmanje četiri do pet ekstra raspoloženih igrača, a svi ostali trebaju dati maksimum da bi sutra izvukli povoljan rezultat u derbiju. Zato će psihološka priprema s obje strane imati možda i presudnu važnost. Uvjeriti igrače da mogu ponuditi svoj vrhunac, to je najveća zadaća i Mamića i Tudora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 06:26