Jakov Prkic / CROPIX
NEIZVJESNA LIGA 10

Šampionska utrka utroje: Nema više bijega Dinama i sigurne titule već u listopadu

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. rujan 2013. 16:20

Prije početka sezone Hajduk nije bio favorit, ali nakon devet kola utrka za naslov prvaka dobila je pomalo neočekivani trokut. Dinamo je na prvom mjestu i to nije iznenađenje.

Rijeka dijeli drugo mjesto s Hajdukom, najvećim iznenađenjem ligaškog natjecanja. Tko je mogao zamisliti da će Bijeli biti u tako tijesnoj utrci s iznimno pojačanim Dinamo i najjačom Rijekom u povijesti HNL-a. Zaista nitko, jer Hajduk je uoči starta sezone ponovno izgubio nekoliko iskusnih igrača (Vuković, Blažević, Lima, Oremuš, Stojanović), oslonio se na mladi kadar iz juniora zajedno s povratnicima s posudbe iz drugoligaških klubova.

Rijeka je dovela gotovo kompletno novu momčad, Dinamo se osnažio atraktivnim i kvalitetnim internacionalcima, a Hajduk u zadnjim danima prijelaznog roka posegnuo za malo poznatim igračima (Iluridze, Bukva) koji će po svemu sudeći ipak biti jako važni igrači i bitna pojačanja mladoj momčadi.

Početkom srpnja izgledalo da će Rijeka biti najveći konkurent Modrima, dok se Hajduka držalo u skupini klubova koji će se naći u vrhu, ali ne dovoljno blizu dvjema najskupljim momčadima lige. Međutim, Bijeli su srušili prognoze i ostvarili učinak iznad svih očekivanja. Još da nisu nesretno izgubili bod u osječkoj nadoknadi dvoboja, s Modrima bi ušli u “egalu” u drugi krug.

Devet kola možda nije mjerilo, ali ipak se vide smjernice za nastavak sezone. Što mogu ponuditi Dinamo, Hajduk i Rijeka u nastavku? Hoće li im se još netko priključiti u zanimljivoj utrci za prvim mjestom? Prije nego smo se pozabavili budućim rasporedom i dosadašnjim karakteristikama igara vodećeg terceta, upitali smo predsjednika Hajduka, Marina Brbića jesu li Bijeli spremni ući u borbu za naslov prvaka.

- Hm, pitanje je zaista interesantno. Nismo takav cilj postavili na startu sezone, jer svi dobro znaju s kakvim se problemima borimo izvan terena. Naš cilj je što duže ostati u vrhu ljestvice, napraviti rezultat s kojim će rasti kompletna momčad. Možemo se li boriti za naslov prvaka? Vjerujte mi, o tome nitko ne razmišlja. Idemo od utakmice do utakmice kako to uvijek kažu treneri.

Brbić je izbjegao imperativ, na Poljudu ne žele stvarati pritisak oko pitanja s kojim se nisu bavili na početku sezone. Međutim, Hajduku se nudi prilika “zakuhati” situaciju, jer Bijeli jedini iz terceta ne igraju Europu, imaju više vremena koncentrirati se na domaće obveze. S Bukvom i Iluridzeom dobili su širinu napadačkog kadra, imaju golemu podršku navijača i bez obzira na sva događanja oko kluba, pozitivnu atmosferu u svlačionici. Rijeka se također može podičiti ugodnim ozračjem. Igranje Europe donijelo je euforiju na Kantridu, u 15 utakmica ove sezone još nemaju Kekovi momci nijedan poraz.

Dinamo je po pitanju atmosfere u najtežoj poziciji. Izgubili su Modri Ligu prvaka, promijenili su već i trenera, a splitski derbi pokazao je da imaju velike rupe u obrani. Pred Ivankovićem je veliki posao, ali mora se naglasiti, Modri ipak imaju najjači, najkvalitetniji kadar. Raspored do kraja jeseni nudi pregršt međusobnih dvoboja, ali i susrete s rastućim Splitom i uvijek neugodnom Lokomotivom. Hajduk će do kraja 2013. otići na Kantridu i u Maksimir, a u prosincu Rijeka opet čeka na Poljudu.

Dinamo će dočekati i Rijeku i Hajduk na svom travnjaku, a Kekova momčad ima jedno domaćinstvo (Hajduk) te dva gostovanja s vodećima. Raspored je gust, težak i nabijen izjednačenim utakmicama, a pritom je jasno da Split i posebno Lokomotiva imaju prigodu koristiti pogreške terceta s vrha, tim više što Crveni i Lokosi ne igraju ni domaći Kup, pa im je prvenstvo jedina zanimacija. U svakom slučaju, prvenstvo je pobjedom Hajduka u prošlosubotnjem derbiju potvrdilo Ligu 10 kao izuzetno zanimljivo natjecanje. Nema više Dinamova bijega i sigurne titule već u listopadu.

Najneizvjesniji startovi (9 kola) u proteklih osam godina



JESEN 2006.

– Hajduk i Dinamo po 22

JESEN 2008.

– Dinamo 19, Hajduk 17, Belupo 16

JESEN 2010.

– Hajduk 21, Dinamo 20, Split 19.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 23:10