ŠTIMČEV PROGRAM

'Sagraditi ćemo stadione u Kninu i Vukovaru, sustav je stvoren za menadžere'

Moj program je put ka ozdravljenju. Aktualno stanje u hrvatskom nogometu nije prihvatljivo. Nešto se pod hitno mora promjeniti, poručio je Igor Štimac u HND-u
Piše: ArhivaObjavljeno: 26. studeni 2010. 14:43

ZAGREB - Nedostajali su tek konfeti i natpisi u rukama euforične publike - recimo, ‘nada’ ili ‘promjena’ ili ‘svjetlost na kraju tunela... u koji upravo ulazi Vlatko Marković’ - pa da slučajni prolaznik kroz HND u nevjerici počne trljati oči i provjeravati je li upisan u biračke spiskove. Vrhunac medijske ofenzive Igora Štimca u petak je lako bilo zamijeniti za dobro ušminkan i skupo plaćen predizborni skup ambicioznog političara. Dobio ili izgubio dvoboj s Markovićem, Štimac je definitivno u izbornu igru za sportske forume uveo neke nove standarde.

Podršku iz publike došli su mu pružiti prvi HNS-ov predsjednik Mladen Vedriš i njegov najbliži suradnik iz devedesetih Duško Grabovac, bivši ‘vatreni’ Igor Tudor, umirovljeni nogometaši Jeličić i Pralija, Cibalijini ljudi Čulo i Pernar, nekadašnji Varteksov gazda Daraboš, predstavnici više županijskih saveza, estradnjak Mate Bulić...

Indirektno su podršku kroz uvodni, dinamično montiran spot glas Štimcu dali i Ćiro Blažević, Cico Kranjčar, Velimir Zajec, Robert Jarni, Dario Šimić, Velimir Visković, Zlatko Gall. Svima je zajedničko da prepoznaju njegovu energiju, hrabrost, viziju i gard mangupa koji je znao odrasti i reformirati se na vrijeme. “On je radio na svojoj slici u javnosti, njegovi tv-prijenosi utakmica bili su vrlo dobri, dok se Marković hrva s jezikom”, kazat će u jednoj tv-emisji Velimir Visković. “Prijatelj sam s Vlatkom, ali ovaj put podržavam Štimca”, dodat će Cico Kranjčar.

Nakon skupa broj Štimčevih pristaša mogao je samo narasti jer kroz 45-minuta elokventnog izlaganja dotaknuto je sve što tišti hr-nogomet. Ogrnut sloganom ‘Budimo prvi, uredimo svoju kuću’ krenuo je od prvoligaškog natjecanja kojim drmaju polukriminalni profili, preko zapuštenih stadiona i prateće infrastrukture stigao do netransparentnosti u radu i do neodgovornog trošenja novca, posvetio slovo-dva najezdi igračkih mediokriteta iz inozmestva i na koncu isprovocirao buran aplauz s malo slatkastog domoljublja obećavši dva stadiona za po 5 tisuća gledatelja u - Vukovaru i Kninu.

- Budućnost se ne čeka, ona se stvara - rekao je Štimac prije nego što će početi predstavljati ciljeve za razdoblje od 2010. do 2014. godine. Njegov kurs je, barem na papiru, zaokret od 180 stupnjeva, mali harakiri, što teško može šarmirati sve one koji godinama baštine beneficije kroz savezništvo s Vlatkom Markovićem.

Štimac je ponovio da 1. HNL sa 16 klubova namjerava cementirati na četiri godine i pritiom se kani pobrinuti za rezanje troškova natjecanja. Vjeruje da može osigurati komplete opreme za 1600 amaterskih klubova diljem države i na statu mandata obećava izgradnju čak pet kampova.

- Bazni kamp hrvatske reprezentacije napravit ćemo u Varaždinskim Toplicama, gdje grad u vlasništvu drži 13 hekatara zemljišta na termalnim vodama. U preostale četiri regije napravili bismo manje luksuzne kampove za rad mlađih selekcija koje vode instruktori HNS-a. Zemljišta nisu problem, baš kao niti financiranje jer imamo dogovoren program s velikom europskom bankom, samo treba pronaći kvalitetne projekte - objašnjava Štimac.

Dio izlaganja kojim poziva na transparentne odnose i sustav javnih natječaja dopao se svima koj grme protiv ‘izolacionističke’ politike Rusanove 13. Završno poglavlje svidjelo se navijačima i zaslužnim igračima.

- Vrijeme je za osnivanje Kluba zaslužnih i općenito za brigu o kultu HNS-a. Bivši izbornici, reprezentativci, navijači... moraju imati klub za okupljanje. Kao što svaki nogometaš mora imati karijeru i nakon nogometne karijere umjesto da postane socijalnim slučajem kao što je danas česta praksa...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 22:33