Split, 161010.Nogometna utakmica 11. kola prve HNL na Poljudu izmedju Hajduka i Slavena Belupo.Na fotografiji: slavlje nakon gola Ante Vukusica.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilic / CROPIX
JEZIKOSLOVCI O HAJDUKU

Rusi: Stiže nam 'plemeniti razbojnik', 'balkanski Robin Hood', 'borac protiv nepravde'

Bijelima su se osim ruske struke i navijača Zenita pozabavili i jezikoslovci. Pozornost im je zaokupilo ime kluba, a čitateljima su objasnili 'hajduci su nešto poput Kozaka'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. listopad 2010. 15:42

U očekivanju Hajdukova dolaska na stadion “ Petrovskij” i utakmice sa Zenitom, Bijelima su se osim ruske struke i navijača kluba iz Sankt Peterburga pozabavili i jezikoslovci. Pozornost im je zaokupilo ime kluba pa su za ime “Hajduk”, osim u hrvatskome i ruskome jeziku uobičajenih sinonima, pronašli sintagme “mlad hrabar čovjek”, “plemeniti razbojnik”, “borac protiv nepravde”, “balkanski Robin Hood”, čak usporedili “hajduci su nešto poput Kozaka”.

Struka zenitovaca i posebice navijači svjesni su da Hajduk “nije ni Real ni Juventus” i da ne spada u krug velikana europskog nogometa, no od večerašnje utakmice očekuju odgovore na “vruća” pitanja. Naprimjer, hoće li Zenit nastaviti tradiciju u susretima s klubovima iz bivše države Južnih Slavena, u četiri utakmice ima 12 bodova i gol-razliku 12:2; hoće li glavni strijelac Aleksandr Keržakov nastaviti seriju pogodaka iz šest utakmica i ponoviti osam godina star rekord; zatim, hoće li Zenit nakon dvoboja s Hajdukom ostati na čelu ljestvice G skupine Eurolige? I ono što najviše boli poklonike kluba iz grada na Nevi i žele odgovor: je li u 35 utakmice Spallettijeve momčadi jedini poraz od Auxerrea, što je Ruse koštalo ispadanja iz Lige prvaka, bio loš dan, sudbina ili samo slučajan?

Mnogo pitanja, a na sva će odgovor dati večerašnji sraz sa Splićanima koji mnogi vide “bitkom mjeseca koja će obilježiti godinu”.

A večerašnji dvoboj čovjek od kojeg se očekuju golovi, napadač Aleksandr Keržakov, najavljuje ovim riječima:

- To je za nas prijelomni meč. Ako pobijedimo, imat ćemo devet bodova, a to je već 99 posto osiguran izlaz iz skupine Eurolige.

O zanimanju Liverpoola za njegove usluge je rekao:

- Znam samo ono što sam pročitao u novinama. Ne pridajem tome nikakvu važnost jer sam sada u potpunosti Zenitov. I fizički i psihički.

Sanktpeterburški tisak posvetio je prostor utakmici svojih miljenika sa Splićanima pa su klupski list “Naš Zenit” i “Gazeta SPb” objavili intervju s trenerom Stankom Poklepovićem i prenijeli njegove riječi kako je Zenit favorit skupine i da će se Hajduk boriti za drugo mjesto na ljestvici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 19:25