Davor Žunić/CROPIX
RIJEKA - HAJDUK 1:0

Rijeka slavila u jadranskom derbiju, Hajduk kapitulirao nakon sudačke pogreške!

Pobjednik je odlučen u 81. minuti kada je Jozinović srušio Mujanovića najmanje metar izvan kaznenog prostora, a sudac Križarić je neopravdano pokazao na bijelu točku
Piše: Ivica DevčićObjavljeno: 01. rujan 2012. 16:10

Jadranski derbi, osim što je uvijek stvar prestiža (važno je pobijediti ljutog suaprnika) igrao se za bodove. Kome su bili potrebniji? Pitanje je koje se postavljalo tijekom tjedna, uoči 113. prvenstvenog nadmetanja Rijeke i Hajduka. Domaćin je pod stijene istrčao u "minusu", jer Zadar i Lokomotiva na Kantridi su uzeli ono što "nisu trebali". Pa je dolazak Splićana od strane prvoligaša s Kvarnera označen kao "dvoboj iz kojega se mora izaći kao pobjednik". No, i protivnik je imao svoje kalkulacije. Na kraju, uz želju Hajduka da ostvari pozitivan rezultat, izrodio se trobod za domaćina.

Riječani su od prvog sučevog zvižduka krenuli "va banque" (ne iskačući iz postavljenog rasporeda) prema protivničkim vratima, jasno označivši svoje ciljeve u večerašnjem ogledu. Takav ulazak u utakmicu Scorijinim nogometašima umalo je donio prednost već na samom otvaranju, prije nego što se posljednji gledatelj smjestio na tribinu.

Čaval je u 5. minuti s lijeve strane poslao oštru loptu u protivnički 16-erac, a njegovom suigraču, napadaču Leonu Benku malo je nedostajalo da glavom poentira za vodstvo svoje momčadi. Hajduk je po prvi put iz "mišje rupe" izašao tek deset minuta nakon opasne prijetnje domaćih, ali solidan Tomašev pokušaj u korner odbija vratar Lisjak i otklanja potencijalnu opasnost po svoj gol. S druge strane odmah je na sličan način, nešto više iskosa, svoj udarac isprobao je Weitzer. No, nije bilo potrebe za Blaževićevom intervencijom.

Splitsku "jedinicu" u nekoliko sljedećih riječkih pokušaja čuvao je obrambeni blok, ali nešto je i sam čuvar mreže Hajduka spasio. Tribine su nakon 5-6 promašaja počele prizivati i sreću, koja, istina, u prethodnih šest prvenstvenih ogleda nije bila saveznik Bijelih.

Iako je domaćin u tim trenucima bio daleko bolji i opasniji takmac, očito je trener Scoria ocijenio da mu nedostaje nešto da se konkretiziraju brojne napadačke akcije na splitskoj polovici. Hajduk se do poluvremena morao zadovoljiti mrvicama i stativom Oremuša u 42. minuti., a Rijeka visokom ocjenom za umjetnički dojam - 0:0.

I u nastavak se krenulo po kiši, ali i u istim sastavima s početka utakmice. Iako, s obzirom na prikazano u prvih 45. minuta, nije da gosti nisu imali razloga za promjene. No... Veznjak Hajduka Milić za svoj je pokušaj da iz daljine svlada Lisjaka prvi izmamio pljesak brojčano inferiornih navijača na istočnoj tribini. Umalo je proključala suprotna strana stadiona kad je Mujanović ostao malo prekratak za bolji finiš nakon Kreilachovog ubačaja iz slobodnjaka u 52. minuti.

Potonji je samo nekoliko trenutaka kasnije natjerao Blaževića na još jednu intervenciju iz koje je splitski čuvar mreže izašao kao pobjednik, taman prije prekida uzrokovanog dimnom zavjesom koja je Kantridu na neko vrijeme učinila nevidljivom. Iz "magle" je za Riječane istrčao Cesarec (Benko), kao mogući napadački as iz Scorijinog rukava, brzo potom i Čulina (Mutombo). Krstičević je pojačao obranu Jonjićem (Oremuš).

1:0 - Kreilach (11m)

Bile su to izmjene za posljednju dionicu utakmice, unutar kojih se dogodila najstroža kazna za domaćina. Jozinović je srušio Mujanovića najmanje metar izvan kaznenog prostora, a Križarić je neopravdano pokazao na bijelu točku. Kreilach je bio siguran ralizator za veliko slavlje domaćih.

U sudačkoj nadoknadi ponovno drama. Prvo je isključen Mujanović, a onda je pomoćni sudac opravdano poništio pogodak Tomaša zbog zaleđa.

RIJEKA - HAJDUK 1:0 (Kreilach 81-11m)

RIJEKA: Lisjak - Datković, Knežević, Neretljak - Mujanović, Kreilach, Brezovec, Weitzer, Čaval - Mutombo (Čulina 71) (Miloš 94), Benko (Cesarec 65)

HAJDUK: Blažević, Vršajević, Maloča, Milović, Jozinović, Radošević, Milić (Bencun 82), Oremuš (Jonjić 66), Vuković, Caktaš (Andrijašević 56), Tomaš

Kraj

90. + 5. minuta - Jonjić je probao glavom, Lisjak je pokupio

90. + 2. minuta - Poništen je pogodak Tomaša zbog zaleđa

90. + 1 minuta - Mujanović je dobio drugi, isključujući, žuti karton zbog starta na nogu

90. minuta - Igrat će se još šest minuta

86. minuta - Čaval je dobio žuti karton

81. minuta - GOOL Kreilach je realizirao najstrožu kaznu

79. minuta - Blažević je u znak prosvjeda ispucao loptu s bijele točke te je dobio žuti karton

78. minuta - Penal za Rijeku. Jozinović je očito napravio prekršaj izvan 16-erca nad Mujanović, sudac je pogriješio

74. minuta - Jonjić je dobio žuti karton nakon grubog starta s leđa

73. minuta - Weitzer je potegao iz daljine, ali nije bilo opasnosti za Blaževića

65. minuta - Utakmica se nastavila

62. minuta - Susret je prekinut zbog bakljade domaćih navijača

60. minuta - Milović je dobio žuti karton

57. minuta - Kreilach je probao iz slobodnog udarca s 30 metara, Blažević se morao dobro ispružiti kako bi obranio

55. minuta - Čaval je pokušao iz slobodnjaka s 18 metara, lopta se od bloka odbila u korner

53. minuta - Kreilach je ubacio s lijeve strane iz prekida, Mujanović je bio najviši u skoku, ali nije uspio zahvatiti loptu i skrenuti je u gol

52. minuta - Maloča je dobio žuti karton zbog povlačenja s leđa

48.minuta - MIlić je plasirao udarac s 20-ak metara, lopta je otišla malo pokraj gola

46. minuta - Utakmica se nastavila

Drugo poluvrijeme

Kraj prvog poluvremena

44.minuta - Benko je pao u kaznenom prostoru, Riječani traže penal. BIjeli žuti zbog simuliranja. Sudac nije ništa dosudio

42. minuta - Oremuš je sjajnim udarcem s 20 metara zatresao vratnicu

39. minuta - Radošević je ubacio s lijeve strane, lopta je otišla ravno u ruke Lisjaka

37. minuta - Hajduk je izveo dva kornera zaredom, ali su ostali bez prave prilike

31. minuta - Vršajević je dobio žuti karton nakon starta s leđa

28. minuta - Brezovec je pucao iskosa s desne strane pored gola

27. minuta - Brezovec je pucao, a lopta se odila od bloka u novi, osmi, korner za domaćine. Weitzer je pucao iskosa s 25 metara, Blažević je odbio

26. minuta - Riječani su izveli četiri kornera za redom. Nakon posljednjeg Kreilach je pucao glavom malo iznad gola

24. minuta - Šansa za Rijeku. Mujanović je pucao s desetak metara, Blažević je odlično reagirao

22. minuta - Kiša i dalje pada neumoljivo, Rijeka premoćna, ali bez prave prilike

17. minuta - Weitzer je iskosa opalio malo pokraj druge vratnice

15. minuta - Sjajna prilika za Tomaša i prva za Hajduk. Pucao je s vrha 16-erca pod prečku, Lisjak je odbio u korner

14. minuta - Hajduk još nije uspio napraviti akciju, Rijeka i dalje izrazito dominira

8. minuta - Riječani su napali Bijele od samog početka te pokazuju da žele doći do prve pobjede na Kantridi ove sezone

5. minuta - Weitzer je probao s desne strane iz prekida, boksao je Blažević. U nastavku akcije Benko se našao na pet metara sam ispred vratara Hajduka, ali nije uspio zahvatiti loptu

1. minuta - Utakmica je počela

Na zagrijavanju se ozlijedio Maglica te umjesto njega igra Tomaš

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 21:33