Hanza Media, SN ilustracija
NEMA MJESTA ZA NEOPREZNOST

RIJECI I HAJDUKU PRIJETI 'ŽUTICA' Veliki problemi: Hoćemo li u Jadranskom derbiju gledati oglede drugih sastava?

Piše: Frane VulasObjavljeno: 05. svibanj 2017. 23:14

Može se društvu s Rujevice zamjeriti da u nekim situacijama nemaju odlučnije (čitaj: glasnije) istupe u javnosti po nekim pitanjima koja se na njih izravno ili neizravno odnose (odnos Dinamo - Lokomotiva, pretjerana kazna Andrijaševiću, raspored u kojem igraju nakon Dinama...), ali nikako i da u bilo kojem pogledu ne igraju sportski.

Naravno, ovime ne želimo insinuirati da ostali to rade, ali riječki prvoligaš možda je više nego ostali pazio da ga se na bilo koji načine ne poveže s nekim radnjama koje nisu u duhu fair playa.

Jedna od tih je i tzv. čišćenje od kartona, inače česte HNL prakse, popularne do te mjere da se mnogi “čiste” baš na utakmicama protiv najboljih momčadi...

Slučajno ili ne baš su trojica Lokosa (Bočkaj, Doležal, Šunjić) protiv Cibalije, a uoči utakmice protiv Dinama, dobili treći žuti karton u situaciji kada su vodili 4:0, a u pretprošloj sezoni puno je “bure” dobila i naredba Tomislava Ivkovića svom kapetanu Mariju Musi da dobije žuti karton kojim će preskočiti sraz s Modrima.

Njihov odabir, kao što je odabir Riječana bio da će u svakoj utakmici igrati maksimalno i s punim sastavom, bez kalkulacija.

Najviše što je Matjaž Kek napravio po pitanju čuvanja od kartona je mijenjanje Gorgona i Andrijaševića u relativno ranoj fazi utakmice protiv Cibalije kako bi ih sačuvao za Dinamo.

Je li trebalo postupiti drukčije i protiv neke od momčadi za začelja očistiti kartone glavnim igračima kako ponovo ne bi riskirali, primjerice, da će propustiti derbi protiv Hajduka ili uvijek nezgodno gostovanje u Koprivnici? Vjerojatno je, ovako Riječani ulaze u seriju od tri utakmice koje mogu završiti krunidbom Riječana ili novom dramom u završnici HNL-a, ali zbog takve odluke i pristupa zaslužuju pohvalu, više nego zamjerku. Taman i da protiv Hajduka zaigraju bez nekih standardnih prvotimaca.

Uoči sutrašnje utakmice u Kranjčevićevoj, a u kontekstu nadolazećeg sraza s Hajdukom, čak devet igrača Rijeke ima dva žuta kartona.

Pod posebnim je povećalom šestorka u užim Kekovim planovima, prvotimci Prskalo, Mišić, Andrijašević, Gorgon i Gavranović plus “prva zamjena” Čanađija, a žutica prijeti i Črnicu, Martiću i Šofrancu.

Treba reći i da se neki od njih dobro paze, jer Alexanderu Gorgonu utakmica u Kranjčevićevoj će biti deseta s dva žuta kartona, dok Andrijašević ima dva još od 13. kola i utakmice protiv Intera (u Koprivnici je dobio izravni crveni karton).

Potpuno suprotan je primjer Mišića koji je ove sezone skupio čak osam žutih kartona (najviše od svih igrača Rijeke), od toga četiri u posljednjih pet nastupa, a dva puta je “lako” požutio i Mario Gavranović. Nepotrebno je uopće spominjati koliki bi hendikep za Riječane predstavljao izostanak u jadranskom derbiju nekoga iz ove skupine...

-----------------------------------------------------------------------------

Hajduku isto prijeti opasnost od "žutice". Čak sedmorici igrača Hajduka u slučaju žutog kartona u subotnjem poljudskom susretu protiv Osijeka prijeti preskakanje drugog derbija, onog u idućem kolu s Rijekom na Rujevici.

Pod prijetnjom trećeg žutog kartona u derbi za treće mjesto sa sastavom iz Gradskog od "bijelih" ulaze: Nikola Vlašić, Toma Bašić, Marko Ćosić, Ante Erceg, Ardian Ismajli, Franck Ohandza Zoa i Ahmed Said Said.

Zbog crvenog kartona zarađenog u ogledu s Istrom 1961 ogled s Osijekom propustit će Georgi Terziev, bugarski stoper dobio je jednu utakmicu kazne.

U ogledu Hajduka i Osijeka sudit će riječki arbitar Ivan Bebek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 06:34