Foto: Cropix, Ilustracija: Sn
NOVA ‘VAR SOBA‘

VIDEO ‘Nije taj igrač jedini u Hajduku, postoji 6-7 s istim problemom, a Leko si to ne može priuštiti‘

‘ Ako je svibanj, a igrač nije produžio ugovor, situacija je jasna‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 05. svibanj 2023. 09:39

GLEDAJTE ‘VAR SOBU‘:


SuperSport HNL je stigla do pred sam svoj kraj, a neke stvari su četiri kola prije kraja odlučene. Dinamo je u prošlom kolu na Poljudu i matematički potvrdio svoj naslov, a sve je manje izvjesna i borba za mjesta koja vode u Europu. S obzirom na to kako su Dinamo i Hajduk u prilično komotnoj situaciji što se tiče prvenstva postavlja se pitanje hoće li Igor Bišćan i Ivan Leko u posljednjim kolima dati piliku igračima koji su manje igrali. To je bila jedna od tema u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom.

Na početku smo komentirali činjenicu kako iz Hajduka stižu vijesti kako neće biti aktivirana opcija produženja ugovora Fossatiju.

- Nije Fossati jedini, Hajduk ima 6-7 igrača kojima ističe ugovor ili završava posudba. Realno, ako to do sada nije produženo s njima, onda je to poruka da Hajduk ne računa na te igrače. Leko si ne može priuštiti da ih skloni iz momčadi. Fossati je već dovoljno dugo u Hajduku. Nije to prvi put da ode s Poljuda pa da se vrati. Bilo bi normalno da Fossati bude na klupi ili da ne igra, ako Leko ima druge opcije. Do njega je, odnosno do kadra s kojim raspolaže. Meni osobno on ne bi igrao, ali Hajduk ima dosta problema, nema Kalika, Grgić mu ostaje jedini zadnji vezni - kaže Robert Šola, a Ilija Lončarević dodaje:

- Ne znam kako bih nazvao taj Hajdukov primjer. Za mene je to neozbiljno. Prema klubu, prema igraču, treneru, da je takva odluka izašla u javnost. Ni igraču se to ne bi smjelo reći, a kamo li ne javno, da više ne računaš na njega. Imaju još 4 kola i finale Kupa. To se tako politički ne radi. Dinamo možda nema ozbiljan zadatak, ali ima zadatak ponašati se kao prvak Hrvatske do kraja. Ne može Bišćan sada u momčad staviti pet klinaca, može jednog po jednoga, može uvesti neke kroz utakmice, ali tu momčad ne može dovesti do toga da cijela liga ispadne lakrdija. Hajduk? To ide u prostor događanja i u politici, sudstvu, policiji, gdje tajne izađu van, a ne bi smjele.

- Ako je svibanj, a igrač nije produžio ugovor, situacija je jasna. Modrić je druga stvar, on već tri godine čeka Real do kraja jer tamo želi završiti karijeru. To je potpuno druga priča. Fossatijeva situacija je neozbiljna jer je izašla iz Hajduka van.

- Trener Dinama, kažem, ima malo komotniju situaciju, a Hajduk to nema. Na koncu, zašto svoje vlastite igrače sada probavati kroz prvu momčad. Ionako treniraju s njima, može se procijeniti igrača i potencijal i na treninzima. Nema presinga da sada moraš dati jedno poluvrijeme nekome. Može izaći na dobro, pa da bude lažno dobro, ali i na loše, koje može biti lažno loše. Jedna utakmica ili poluvrijeme tim mladim igračima neće značiti ništa - kaže Lončarević.

- Dinamo se, primjerice, kod Gabrijela Rukavine mora izjasniti. Ovu sezonu je igrao juniorski nogomet s 19 godina. Ako se procijeni da nije dovoljno dobar za ozbiljniju minutažu, mora ići na posudbu ili transfer. Mora negdje igrati. Menalo? Ne može ih Bišćan sada baš sve staviti. Mogao bi se vratiti Petković... - kaže Šola.

Kolo kreće već u petak dvobojem Šibenika i Varaždina:

- Ovo bi Šibenčanima trebala biti dobra utakmica. Ali, ako se Varaždinci uspiju vratiti na neki svoj ovosezonski nivo, bit će im teško. Ovisi sve dosta o obje momčadi, ova je utakmica važna za sve. Ako je jesen dobra, dolazi do ponuda za igrače pa se treba koncentrirati na igru. To je problem naših momčadi koje nisu najjače. U zimu je bilo priča oko Teklićevog odlaska, on nije otišao pa se može dogoditi da psihološki padne. Bio je Teklić na visokom nivou, da kažemo na 120 posto na svakoj utakmici, sad nije. Meni je to razumljivo - kaže Lončarević.

Rijeka igra sjajno cijelog proljeća i drži treće mjesto s dva boda prednosti nad Osijekom i šest nad Istrom. I slavonski klub je pod vodstvom Stjepana Tomasa povezao dvije pobjede te ima pristojnu prednost nad najbližom pratnjom. No, ovo kolo bi moglo stvari opet vratiti korak-dva natrag jer Rijeka i Istra igraju Derbi della Učka, a Osijek dočekuje Dinamo.

- Teško je reći je li borba za Europu riješena. Ne vjerujem da će Rijeka i Osijek izgubiti ritam. Bilo bi glupo razmišljati da Osijek sada opet može pasti. Rijeka bi to već sutra mogla potvrditi. Oni su u dobrom tonusu. Frigan se nameće kao igrač proljeća, igrač koji je najviše napredovao. On je donio Rijeci tu dimenziju više. To je igrač koji će kapitalizirati ono što Jakirović i ostali igrači rade na treningu. Rijeka je dosta stabilnija, iako protiv Istre ni Dinamo ne može računati da će pobijediti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 08:33