Robert Prosinečki

 GORAN MEHKEK Cropix
RUDEŠ IMA MALE ŠANSE

‘Prosinečkom će biti najteže, no to je znao, a Moniz kao da je mislio da stiže u vrhunski klub s top igračima‘

Velika četvorka kvalitetom je odbjegla ostalom dijelu Hrvatske nogometne lige
Piše: Toni RoićObjavljeno: 02. kolovoz 2023. 20:14

Prošlo 32. prvenstvo najboljih hrvatskih nogometnih klubova ostalo je upamćeno po izuzetno neizvjesnoj borbi za treće i četvrto mjesto, a odluka je stigla tek u pretposljednjem, 35. kolu, kad su Osijek i Rijeka uspjeli odbiti završne napade nikad bolje konkurencije. Istra 1961 odigrala je jednu od najboljih sezona u povijesti, odličan je bio tadašnji povratnik u ligu Varaždin, dugo su u igri za europsko mjesto bili Lokomotiva i Slaven Belupo. Jedino su Gorica i Šibenik bili izvan tog kruga boreći se za ostanak.

Tvrd orah

Mnogi ljubitelji HNL-a poželjeli bi da i 33. utrka donese takvu neizvjesnost i što više klubova u konkurenciji za visok plasman, ali ipak je dojam da se takozvana “velika četvorka” ozbiljno presložila i da neće dopustiti da joj se itko približi i pokvari europske planove. Dinamo i Hajduk su ispred i njihova će biti borba za titulu prvaka, ali Osijek i Rijeka ne žele dopustiti prošlosezonski scenarij drhtanja. Rijeka je očajno odradila prvi, a Osijek drugi dio sezone, ali na kraju su Sergej Jakirović i Stjepan Tomas, kao čak četvrti trener Osječana, pronašli europski put.

Kako u novom prvenstvu stoje akcije Istre 1961, Varaždina, Slavena Belupa, Lokomotive, Gorice i debitanta Rudeša pitamo negdašnjeg televizijskog analitičara Damira Petravića, trenera kojem je iz tog vremena ostala navika da pomno prati i analizira svaku utakmicu HNL-a?

- Prošla su tek dva kola i dosta toga se kroz sezonu još može mijenjati, pogotovo oko dovođenja i odlaska igrača iz klubova, ali već sada su svi klubovi izvan “velike četvorke” doživjeli brojne promjene, koje mogu značajno uticati na njihove izvedbe i rezultate. Najmanje je, recimo, mijenjao Varaždin, ali je ostao bez ključnog organizatora igre Tonija Teklića, dok je Gorica, ako sam dobro brojao, ostala bez 17 igrača iz prošle sezone - primjećuje Petravić.

Ističe sljedeće...

- Teško da će se ponoviti prošla sezona da toliko klubova konkurira za europski plasman, ali ne treba odbaciti mogućnost nečijeg bljeska. Također, mislim da je za šestorku najvažnije ne dopustiti veću krizu, odnosno, osigurati ostanak, a onda razmišljati o nečem većem.

Tko bi mogao ostati na dosadašnjem nivou igara i rezultata i ozbiljno prijetiti najboljima?

- Meni je prošle sezone sjajan dojam ostavila Istra 1961, koja je imala jako kvalitetnog trenera Gonzala Garciju. On je postavio temelje igre koja je bila prepoznatljiva i došla do te razine da se mogu pobjeđivati Dinamo i Hajduk, što je strašna stvar. Garcia je otišao, a došao je Mislav Karoglan, koji na klupi Hajduka nije imao poraz i koji je stručnjak od kojeg se očekuje daljnja afirmacija. Trebali su pobijediti Lokomotivu u 1. kolu, a protiv Dinama su izgubili jer je blistao Luka Ivanušec, ali imali su svojih šansi. Mislim da je Istra na dobrom putu da bude tvrd orah i najjačima, a zna se da nisu ispadali ni kada su bili najslabiji - smatra Petravić.

Malo mijenjali

Koji još klubovi ne bi trebali strahovati za ostanak?

- Iako bez Teklića, i Varaždinu predviđam dobru sezonu. Nisu značajno mijenjali sastav, imaju tri igrača u napadu koja mogu odlučivati utakmice, a tu mislim na Brodića, Šegu i Drožđeka, došao im je i iskusni Ante Vukušić. Posebno su dobri doma, imaju blok, agresiju i volju i jako teško ih je nadigrati pred njihovom publikom. Ovdje se moram dotaknuti i Gorice, koja je ipak moj klub s kojim sam dvaput bio prvak u trećoj i drugoj ligi, a riječ je o tome da su se olako odrekli Frana Brodića. Nisu ga imali strpljenja čekati, a to je vrhunski igrač, koji je eksplodirao u Varaždinu i donio mu golove i borbu za Europu.

Kad smo već kod Gorice, ipak se očekuje mirnija sezona od prošle kada je na čudesan način spašen prvoligaški status?

- Trener fanatik Željko Sopić izvukao je Goricu iz ponora i premda je opet ostao bez pola momčadi i niza važnih igrača, vjerujem da problema oko ostanka neće biti. Odlazak Tonija Fruka je najveći minus, to je trebao biti nasljednik Kristijana Lovrića, igrač poteza, koji će sada Rijeci mnogo donijeti. Najvažnije je za Sopića uspostaviti balans veterana kao što su Maloča, Matavž, Štiglec, čak i Mrzljak, s mladim igračima koji se razvijaju. Nemaju “killera” u napadu i kada bi ga doveli, ili kada bi to mogao biti mladi Jurić, sve bi bilo još bolje, ali nije Gorica klub, kao ni ostali o kojima govorimo, da može plaćati dovođenje kvalitetnih mladih igrača. Treba ih pronaći na druge načine ili odgojiti, a onda afirmirati.

Sudbinske utakmice

Kada se spominju odgoj i afirmacija mladih dolazimo do kluba majstora za to, što je svakako Lokomotiva?

- Bez ikakve dvojbe da Lokomotiva radi vrhunski posao u omladinskoj školi, a direktor Šikić sjajno djeluje na tržištu. Sada će prodati Luku Stojkovića i Lukasa Kačavendu, a siguran sam da će trener Čabraja već u ovoj sezoni pronaći njihove nasljednike. Po prve dvije utakmice s Istrom i Goricom vidjelo se da će biti problema i da pred Čabrajom nije lagan posao, ali ne vidim ih u borbi za ostanak. Bit će to opet trkački jaka i talentirana momčad koja grize, kako se kaže, 300 posto, a nagrada će biti ostanak u ligi.

Što reći o Slavenu Belupu, koji jedini ima stranog trenera na klupi?

- Nizozemac Ricardo Moniz je ime i pravi stručnjak, ali malo se zaletio na početku mandata, kao da je mislio da dolazi u vrhunski klub s top igračima. Postavio se previše hazarderski, traži presing, a to je proces koji se uigrava mjesecima, pa i više. Dobio je šest golova u Osijeku, bio na rubu poraza u Varaždinu, ali već u toj utakmici je shvatio neke stvari i počeo se prilagođavati. Što utakmice budu išle, bit će tu još korekcija i očekujem bolji Slaven nego na startu. Koprivničanci nikad nisu ispali iz najvišeg ranga HNL-a, pa neće ni ovaj put - smatra Petravić.

Ako je tako, onda će najteže biti Rudešu i Robertu Prosinečkom?

- Lako je to zaključiti, a znao je Prosinečki to i kada je dolazio u redove debitanta u ligi. Nevjerojatan mi je ovaj poraz od Osijeka nakon što su vodili 3:0 i bojim se samo da to igrače Rudeša psihološki ne dotuče. Vidio sam da Prosinečki ne dramatizira, vjeruje u napredak, ali najvažnije bi bilo da mu uprava dovede nekoliko pojačanja koja obećavaju od prvog dana otkako su postali prvoligaši. Baš me zanima kako će Rudeš izgledati protiv Slavena Belupa i Varaždina na sljedeća dva gostovanja jer bez prekida niza poraza teško se bilo čemu dobrom nadati - zaključuje Damir Petravić, koji trenutačno ima glumački angažman u snimanju serije Gora, a svi na setu zovu ga - Mourinho!

ŠANSE ZA OSTANAK

Rudeš 20%

Karizma trenera Roberta Prosinečkog zasad je najveći adut debitanta u ligi, ali bez ojačavanja igračkog kadra teško će biti parirati konkurentima, iako porazi od Rijeke i Osijeka čak ne moraju biti mjerilo. Zasad najveći kandidat za ispadanje, ali duga je sezona.

Slaven Belupo 50%

Novi trener Ricardo Moniz donio je pomalo revolucionarne promjene u stilu igre, koje traže vremena da bi profunkcionirale na željeni način. Nije počelo dobro i Moniz ni u pripremama nije imao pobjedu, ali uz određene korekcije ima tu kvalitete da ne bude drhtanja za ostanak.

Lokomotiva 60%

Slabiji je Lokomotivin roster u odnosu na prošlu sezonu, važni igrači su otišli, a nove nositelje igre tek treba promovirati, ali tako je to već na Kajzerici godinama. Bila je ona kritična sezona 2020./2021. kad je prijetilo ispadanje, ali dojam je da se neće ponoviti.

Gorica 70%

Gorica se prošle sezone spasila na čudesan način, ali i mnogo naučila iz svega toga. Trener Sopić je ostao bez niza važnih prvotimaca, ali dosta ih je i ostalo, koji uz novodovedene imaju kvalitetu. Spoj mladosti i iskustva ima i prostora za napredak, tako da je pogled prema gore.

Varaždin 70%

Jedan od klubova s najmanje promjena u kadru, a to je uvijek dobro. Tražit će trener Kovačević novu formulu igre bez Teklića, ali ima on dosta rješenja i igrača koji su spremni dokazati da vrijede. U Varaždinu se definitivno utire put statusu stabilnog prvoligaša.

Istra 1961 70%

Najugodnije iznenađenje prošlog prvenstva ostalo je bez trenera Garcije, ali Mislav Karoglan ima kapacitet za nastaviti njegovim tragom. Posložilo se u Puli dosta toga u odnosu na teške godine borbe za ostanak, tako da velikih turbulencija i padova ne bi trebalo biti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 06:27