Samir Toplak
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
TKO ĆE DO CILJA?

‘Dinamov podbačaj ključni je razlog izjednačenosti u HNL-u, prvak će biti najmanje loša momčad‘

Samir Toplak je u razgovoru za Jutarnji list analizirao situaciju u SuperSport HNL-u
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 24. studeni 2023. 20:21

Nakon što su "vatreni" u posljednjem kvalifikacijskom ciklusu ovjerili vizu za Euro u Njemačkoj, fokus hrvatske nogometne publike ponovno se vraća na domaće "pašnjake". Pred HNL klubovima završna je dionica utrke uoči stanke, a taj će "sprint" uključivati četiri prvenstvena kola i iznjedriti jesenskog prvaka. Najviše pozornosti zasigurno će privući subotnji okršaj Dinama i Osijeka u Zagrebu (17.30), odnosno gostovanje riječkih trupa na bojištu Opus Arene u 17. kolu (2. prosinca, 15.00) te, dakako - maksimirski "El Croatico" - u posljednjem susretu prije zimske pauze (17. prosinca, 17.15). O svemu onome što nas čeka u predstojećoj HNL etapi, ali i općoj situaciji u domaćem prvenstvu, razgovarali smo sa Samirom Toplakom.

Sve je na Hajduku

- Specifično prvenstvo, kao nijedno dosad. Za naslov se bore tri momčadi koje su u dosadašnjem dijelu sezone imale velikih oscilacija. Nijedna od njih nije pokazala kontinuitet na temelju kojeg bismo mogli reći da će sigurno biti prvak. U posljednja dva kola, Hajduk je proigrao onako kako bi prvak trebao igrati, ali ne možemo znati hoće li zadržati tu razinu. Dinamo se troši u Europi, prodao je tri standardna reprezentativca i oslabljen je, a s igračima koji su dovedeni nije pogođeno, i, naravno da se muče. Ni igra niti rezultati nisu spektakularni, a u svemu tome najviše profitira Rijeka s mladom, potentnom i agresivnom momčadi, koja se bori za sam vrh, no također je veliko pitanje hoće li zadržati tu razinu sve do ljeta - rekao je Toplak za Jutarnji list pa dodao:

- Da budem sasvim iskren, Hajduk i Rijeka su na svom prosjeku i standardu od zadnjih pet-šest godina, a podbacio je Dinamo, koji je nekad ranije u ovo vrijeme već bio uvjerljivo prvi, sa značajnom bodovnom prednošću. Taj Dinamov podbačaj ključni je razlog te izjednačenosti. Ove sezone prvak neće biti najbolja - nego najmanje loša momčad.

U nastavku razgovora okrenuli smo se HNL-sprintu koji nas čeka u posljednja četiri kola, s naglaskom na vječni derbi...

- Kad je riječ o derbiju, nemam se što dvoumiti, u ovom trenutku prednost bih definitivno dao Hajduku, ali do derbija obje momčadi imaju još tri utakmice, i nijedna ne može reći da će sigurno pobijediti u sve tri, bez obzira na to s kim će igrati - to govorim na temelju svega onoga što su dosad pokazali. Mnogi već razmišljaju kao da je tih devet bodova unaprijed osvojeno, ali razlike u kvaliteti puno su manje nego što su nekada bile. Tko bezbolnije prođe u ta tri kola prije derbija, imat će prednost, ali u ovom trenutku, prednost bih, kažem, dao Hajduku, koji je ove godine već dvaput pobijedio Dinamo u prvenstvu - rekao je 53-godišnji trener.

S obzirom na momentum u kojem se Hajduk nalazio prije reprezentativne pauze, naš sugovornik drži da je upravo momčad Mislava Karoglana najistaknutiji kandidat za "titulu" jesenskog prvaka, ali ponovno upozorava na nužnost kontinuiteta.

Rijeka bi mogla biti slabija

- Hajduk je nedvojbeno najveći favorit za jesenskog prvaka. Bez obzira na to što Dinamo ima dvije utakmice manje, devet bodova velika je prednost, to treba stići. Sve je na Hajduku i na tome koliko će biti konstanta. Sjetimo se, krenuo je vrhunski, pa su ga porazi od Istre i Gorice "klepnuli" po glavi.

Ono što bi moglo biti svojevrsni "game changer" i promijeniti odnose moći u nastavku prvenstvene sezone, jest zimski prijelazni rok...

- Vjerujem da će Dinamo napraviti veliki remont i napraviti sve da se pojača, novca ima, i smatram da će najviše investirati. Mislim da Hajduk neće toliko dovoditi igrače jer smatraju da su i trenutačno dovoljno kvalitetni za osvajanje prvenstva, a kad je Rijeka u pitanju, ona bi mogla eventualno prodati nekoga, i kadrovski se oslabiti.

Što ih čeka do kraja jeseni

Hajduk

Kalendar je takav da će u zimsku stanku otići s jednom, odnosno dvije odigrane utakmice od konkurenata, i to bi se moralo vidjeti na bodovima. U posljednja dva kola su u Zagrebu, kod Lokomotive pa Dinama

Rijeka

Na papiru ima samo jedan derbi, za devet dana u Osijeku. Slaven Belupo i Rudeš su posljednji suparnici, a u rasporedu im je i utakmica osmine finala Hrvatskog kupa u Vinkovcima kod Cibalije

Dinamo

U prvenstvu dva derbija, a preko tjedna i posljednja dva kola Konferencijske lige. Ipak, ključ je posljednja utakmica polusezone. Ako Dinamo i ovaj put ne pobijedi Hajduk, to bi značilo da Splićani imaju i ekstra bod prednosti zbog boljeg međusobnog omjera

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 22:08