DAMIR KRAJAC Cropix
IZBOR SN

Dinamo je dominirao u travnju, ali najbolji igrač nije iz redova Modrih: Evo tko se nalazi na samome vrhu

Dinamo je odgledao s klupe, u porazu protiv Rijeke bio je jako opasan, a za trud je nagrađen u Osijeku
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. svibanj 2024. 22:35

Travanj je završen, deset hrvatskih elitnih ligaša u proteklom je kalendarskom mjesecu odradilo ukupno 20 utakmica u četiri kola, a odrađen je i odgođeni dvoboj 5. kola između Dinama i Varaždina. Budući da je i u toj utakmici aktualni prvak trijumfirao, po dobrom će pamtiti travanj 2024. godine.

Pet utakmica, pet pobjeda, ukupnom gol-razlikom 10:2, bio je učinak Dinama, koji se travanjskim pobjedničkim nizom prvi put probio do prvog mjesta na ljestvici ove sezone. Neokrznuta momčad Sergeja Jakirovića osvojila je čak šest bodova više od svojih najbližih pratitelja u proteklom mjesecu. Zbog bolje gol-razlike od Rijeke, na toj se poziciji pomalo neočekivano našao Osijek. Tri pobjede uz poraz od Istre 1961 ostvarili su momci Zorana Zekića te od Lokomotive preuzeli četvrto, europsko mjesto na ljestvici. U travanj su s pole positiona ušli Lokosi, no uzeli su dva boda manje, uz, također, samo jedan poraz. Jednu utakmicu izgubila je i Rijeka, možda i kobnu, upravo od Lokosa...

Najvećeg travanjskog gubitnika ne treba dugo tražiti. Hajduk je od mogućih 12 bodova osvojio tek šest i definitivno se oprostio od svih nadi u naslov prvaka. Uoči travnja Rijeka mu je bježala sedam bodova, Dinamo tek dva, a sada su Riječani na plus 10, Zagrepčani na plus 11.

Dinamova dominacija očituje se i u prosjeku ocjena koje su nogometaši svojim izvedbama zaradili kod izvjestitelja SN. U idealnoj postavi za travanj, čak su šestorica Dinamovih nogometaša. S prosjekom 7,00 u pet odigranih dvoboja predvodi ih Martin Baturina, koji velikim koracima grabi prema mjestu na popisu Zlatka Dalića na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Briljirali su i mladi veznjaci Gabriel Vidović (6,80) i Petar Sučić (6,75), gotovo bezgrešan bio je vratar Ivan Nevistić (6,70), a jako dobar posao u obrani napravili Stefan Ristovski (6,38) i Mauro Perković (6,33).

Dva predstavnika u udarnih 11 ima Lokomotiva, stopera Jona Mersinaja (6,38), inače albanskog reprezentativca, te ofenzivno ubojitog veznjaka Roberta Mudražiju (6,67). Bruno Goda (6,38) predstavnik je Rijeke na lijevom boku, a prvo ime Osijeka, Ramon Mierez (6,88), bio je po ocjenama u SN i u idealnoj postavi ožujka.

No po prosjeku ocjena na vrhu je završilo posve neočekivano ime. Emmanuel Ekong je 21-godišnji švedski napadač rođen u talijanskoj Reggio Emiliji, a od prošlog ljeta iz Empolija je na posudbi u Istri 1961. Travanj 2024. bio je najbolji mjesec njegove karijere, nikad nije bio tako učinkovit. Dinamo je odgledao s klupe, u porazu protiv Rijeke bio je jako opasan, a za trud je nagrađen u Osijeku (pogodak) i protiv Slavena Belupa (gol i asistencija). S prosjekom od 7,17 u tri dvoboja, najbolje je ocijenjeni igrač HNL-a u travnju...

image

Emmanuel Ekong (lijevo)

VLADO KOS Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 22:35