NIKICA PUHALO
VELIKI INTERVJU

Bruno Marić za SN: ‘Prvi put u povijesti Hrvatske imamo suca koji bi trebao suditi na Euru‘

Prvi čovjek Komisije nogometnih sudaca HNS-a drži da smo u protekloj sezoni imali jako dobro suđenje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. lipanj 2023. 10:47

Završila je HNL sezona. O sucima se nije previše pričalo. Pogrešaka je bilo, uvijek će ih i biti, ali stav je velike većine da je (i) ove sezone suđenje bilo pošteno i solidne kvalitete.

Predsjednik Sudačke komisije HNS-a Bruno Marić stoga je sa svojim suradnicima napravio dobar posao.

Najveći pomak

Upitali smo ga usudi li se dati ocjenu sucima za sezonu ili barem za proljeće?

- Naravno da se usudim, osobito kada sam ponosan na sezonu iza nas, osobito kada sam ponosan na najbolji drugi dio sezone po statistici u Europi. Ocjena je subjektivan dojam, posebno kada je daje predsjednik sudaca. No, ocjena je jako, jako dobra! Zašto? Zato što smo kao suci najmanje utjecali na rezultate, naše pogreške su bile u okviru prihvatljivog. Pri tome ne mislim na konkretne situacije, ali imali smo jako zanimljivo natjecanje, do samog kraja. Jer, dva kola prije kraja dobili smo ekipu koja ispada iz lige, a u zadnjem kolu smo dobili ekipu koja će biti treća, a koja četvrta. Dva kola prije kraja smo dobili ekipe koje idu u Europu. Dakle, do samog kraja napeto, a naši suci pritom ne utječu na ništa. Prekrasno!

Gdje imamo najveći pomak u suđenju?

- Najveći pomak je u uniformiranosti u postupanju u sličnim situacijama. Bilo da se radi o kaznenim udarcima, dodjeli opomena ili isključenjima. Tu smo napravili sjajan iskorak. Naravno da to može i bolje, ali osjeti se rad Komisije sudaca, koja je permanentno radila na ujednačavanju kriterija presuđivanja u pojedinim situacijama. Veliki pomak je transparentnost, otvorili smo se svijetu. Uvijek sam to zagovarao, a sada uspio provesti uz Komisiju nogometnih sudaca i podršku Saveza, te sjajnu suradnju s kolegama Markom Cvijanovićem i Tomislavom Packom.

Veći broj kamera

Gdje imamo problem?

- Ne bih to nazvao problemom, ali svakako imamo teškoće prilikom korištenja VAR tehnologije na pojedinim stadionima, zbog niskog položaja kamera, samim tim donošenja bržih odluka kod postizanja pogotka zaleđe/nije zaleđe. Isto tako, pomoglo bi nam povećanje broja kamera. Na tome radimo i uvjeren sam da ćemo s time dobiti na brzini provjere iz VAR sobe. Naši VAR suci su jako dobri jer kada komparirate dužinu pregleda snimki u ligama Petice, koje koriste više kamera, onda je super što smo mi brži i točniji od nekih. To me posebno veseli. Ali, ono što moramo svakako popraviti, to je suđenje na utakmicama mlađih uzrasnih kategorija. To je fundamentalno! Djeca moraju na svojim utakmicama upoznati suce koji svojim suđenjem zaslužuju poštovanje. Jer samo takvim pristupom možemo sudjelovati u razvoju nogometne nacije. Ovom prilikom pozdravljam suce koji će suditi mlađim uzrasnim kategorijama i poručujem im: svi će morati suditi jednako kvalitetno mlađim uzrasnim kategorijama, kao i seniorima. Tko tako ne bude postupao, izlazi iz našeg uspješnog vlaka!

Zahvala Bobanu

Koje ste nove suca lansirali i kakva im je ocjena?

- Novi suci u SS HNL-u su Mateo Erceg i Ante Terzić, oni su debitirali i pokazali da im je mjesto uz najbolje. Komisija nogometnih sudaca zacrtala je jasan put razvoja sudaca koji se temelji na permanentnom školovanju i edukaciji u okviru Mentorske komisije, koja je preteča Akademije. Ova dva mlada suca su to prošli i to je sjajan pokazatelj uspješnosti programa koji provodimo. Ali, to je poticaj svim mladim sucima da krenu njihovim putem.

image
NIKICA PUHALO

Naglasio je Marić još nešto...

- Uz njih sjajnim se pokazao i Jakov Titlić, iako moramo zaboraviti utakmicu Dinamo - Šibenik, na kojoj je bio loš. No, sve ostale utakmice sudio je vrlo dobro i iskoristio je priliku koja mu je pružena. Naša misija je stvaranje novih sudaca, ali prije svega sustava za stvaranje novih sudaca. Jer moje kolege iz Komisije nogometnih sudaca i ja nećemo biti vječno tu, ali želim da se nastavi putem uspjeha kojima smo krenuli!

Postoji li neka usporedba sa suđenjem u europskim ligama? Da vidimo gdje smo po nekim statistikama?

- Naravno da postoji. Pa, mi smo po statistici korištenja VAR tehnologije, kao i broja pogrešaka koje činimo na taj broj utakmica, u samom vrhu svjetskog nogometa. Brzina pregleda snimki je zadovoljavajuća, ali kada se pojačamo s tehnologijom i kada sredimo infrastrukturu bit će i bolja!

Kakav je inače odjek u Europi po pitanju hrvatskog suđenja?

- Ovo pitanje me uvijek čeka na temu hrvatskog suđenja. Ali, sada s punim ponosom mogu reći kako smo u Europi možda i najzapaženiji prema postignućima koje smo postigli u posljednje dvije godine. Imamo Duju Strukana, koji kuca na vrata Elite kategorije. On sa svojim teamom sudi na Europskom prvenstvu U-21. Fran Jović je u Prvoj kategoriji također, Igor Pajač sjajnim suđenjem u Europi očekuje da bude dio Prve kategorije suđenja UEFA-e. Dakle, tri suca u Prvoj kategoriji nismo imali nikad u povijesti. Dario Bel je dio Mentorskog programa UEFA-e, što je ogroman uspjeh i dokaz da ga UEFA promatra kao suca budućnosti, član je druge kategorije. Patrik Kolarić i Ante Čulina su novo uvršteni suci na UEFA listi, ali ova Komisija sudaca je prva koja se usudila predložiti dva mlada suca na listu UEFA nakon samo par utakmica na najvećem stupnju natjecanja. I UEFA kaže da nismo pogriješili. Ivana Martinčić je Elite sutkinja UEFA-e, koja sudi na SP-u u Novom Zelandu i Australiji, a Sabina Bolić kao sutkinja Prve kategorije, koja sudi na Euru U-19 za žene. Ali, kako sam uvijek prije napominjao, nije dovoljno samo dobro suditi. Da nije bilo legendarnog kapetana Zvonimira Bobana, koji se svojim ugledom založio da Hrvatsku cijene na primjeren način, ne bi bilo niti ovakvog uspjeha hrvatskog suđenja u Europi. Naklon do poda u ime svih sudaca u Hrvatskoj!

Kako naši suci sada kotiraju vani, imamo li se pravo nadati sucu na Euru?

- Duje Strukan, Bojan Zobenica i Alen Jakšić sude na Euru U-21, a ako budu nastavili ovako suditi, apsolutno imamo Duju Strukana sa svojim teamom na Euru 2024. A to je prvi put u povijesti Hrvatske!

Drukčiji stav

HNS vas je doista pustio da radite po svome?

- Apsolutno! To je najveći iskorak koji je hrvatski nogomet napravio. Predsjednik Kustić se apsolutno ne miješa u rad sudačke organizacije. On samo očekuje da mi svoj posao radimo za i u ime nogometa. Članovi IO HNS-a su pokazali veliku snagu kada su nas u potpunosti pustili da radimo po svome, iako su ponekad subjektivni i drugačijeg stava od nas. Ali, mi smo struka i oni to poštuju. Međutim, moram priznati da bih isti tren odstupio kada naši prijedlozi s Komisije nogometnih sudaca ne bi bili prihvaćeni na IO HNS-a. Pri tome mislim isključivo na kadrovske prijedloge.

Imate li nešto dodati za kraj?

- Na kraju bih se prije svih zahvalio sucima koji su bili sjajni ove sezone. Oni su svojim suđenjem zatvorili sve moguće kritike prema nama, a onda i HNS-u. Pritom mislim na sve suce koji sude u natjecanjima pod ingerencijom HNS-a. Zahvaljujem se članovima Komisije nogometnih sudaca Vladi Svilokosu, Ediju Šunjiću, Anti Vučemiloviću, Tomislavu Petroviću, Šimi Vukiću i Ivici Modriću. Zahvaljujem se svim povjerenicima, a posebno Ivanu Novaku i Anti Kulušiću. Hvala kolegama iz sudačkog odjela Igoru Pristovniku i Zori Hunjadi. Hvala voditelju natjecanja Nevenu Šprajceru i povjereniku Josipu Breznom, te kolegama Tomislavu Šetki i Draženku Kovačiću. Posebno hvala predsjedniku Kustiću, izvršnom direktoru i članovima IO HNS-a, koji su nam omogućili neovisnost u radu i koji su nam podrška tijekom cijele sezone. Naravno, hvala svim klubovima na korektnom odnosu prema nama i zapamtite - danas svaki sudac u Hrvatskoj zna da smije i može samo služiti nogometu! A oni koji tako ne budu razmišljali, neće biti uz nas!

Hajduk je u mandatu ove Komisije sudaca zadnji koji bi trebao kritizirati suđenje

Kako stojite s Hajdukom, znamo da su na Poljudu zimus na neki način očekivali vašu ostavku?

- Hajduk je jedan od klubova SuperSport HNL-a, nikako važniji od drugih. Zazivanje ostavke je bilo deplasirano i nije naišlo na razumijevanje nogometne javnosti. Oni su u mandatu ove Komisije sudaca zadnji koji bi trebali kritizirati suđenje. Iskreno, nisu to niti činili. Kritike prema meni promatram kao zadovoljavanje onog dijela navijačkog puka koji se nikada neće pomiriti sa suđenjem u Hrvatskoj. Ali, na tu temu je najvažnije što suci osjećaju poštovanje i podršku od igrača Hajduka i svjetskog trenera Leke koji ih vodi. Ja sam tu nebitan.

Svi mi govore kako je u suđenju napravljen neviđeni napredak

Kakvo povjerenje imate kod klubova? Koliko vas zovu? Koliko je protesta?

- Jedan pravnik i nogometni zaljubljenik iz Daruvara, Karlo Horvat, mi je rekao: "Previše si svima dostupan." To je istina, previše sam bio dostupan svima. Neki su me davili kao anakonde, neki su me hvalili. Ali, iskrenim pristupom, transparentnošću, samokritičnim stavom, dobio sam saveznike među klubovima i svima koje nogomet dira u srce. Meni je svaki dan posvećen slušanju i gledanju nogometa. Ali, moram reći iskreno, gotovo svi sugovornici s kojima sam razgovarao govore kako je u suđenju napravljen neviđeni napredak. Do sada nezapamćen. Hvale li me lažno i je li to istina, prepuštam svima vama koji pratite nogomet da date svoju ocjenu!

KOMISIJA NOGOMETNIH SUDACA

Bruno Marić (predsjednik)

Vlado Svilokos (dopredsjednik)

Ante Vučemilović Šimunović (član)

Ivica Modrić (član)

Edi Šunjić (član)

Šime Vukić (član)

Tomislav Petrović (član)

Igor Pristovnik (tajnik)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. svibanj 2024 10:07