Srećko Niketić / Cropix
JARNI UPOZORAVA

'Problem lijevih bočnih igrača egzistira u cijelom svijetu, a ne samo u Hrvatskoj...'

Vedran Ćorluka je bio fantastičan protiv Turske, ali mi nije rješenje za lijevi bok. Šimunić je ista priča, kad igra na boku, to je samo krpanje - rekao je Robert Jarni
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. veljača 2012. 17:55

Kad govorimo o klasama na lijevom boku, Hrvatska je bila vrhunski namirena dok je aktivan bio Robert Jarni. Međimurac koji se u Hajduku nametnuo Europi i vremenom dogurao i do Juventusa, odnosno Real Madrida, bio je tipični lijevi bočni igrač naglašenih motoričkih potencijala. Tehnički potkovan i brz, s moći ponavljanja proboja po boku, Jarni je posljednji 'pravi' lijevi bočni kojeg je Hrvatska imala. Zašto ga danas nema?

- Uh, teško pitanje koje ne bih ograničio sam na malu bazu Hrvatske. Meni se čini da problem lijevih bočnih igrača egzistira u cijelom svijetu jer sada, kada je otišao i Roberto Carlos, teško se u hipu sjetiti odmah jednog 'pravog' - kazao nam je Jarni o aktualnoj temi i dvojbi Vatrenih.

Zašto je lijevi bok poslovično problematičan?

- To su svakako specifični igrači, prije svega zbog lijeve noge. Ključno je da igrač njome besprijekorno djeluje, znači da ima i dobru tehniku, ali istodobno dovoljno motoričkih sposobnosti da se upusti u proboje po boku i nametne u igri jedan na jedan. Tko je u tome kontinuiraniji taj postaje milijuner.

Tko su najbolji lijevi bočni na svijetu?

- Teško se u trenu odrediti za jednog. Dobar je Marcelo iz Reala, ali uglavnom prema naprijed. Meni se sviđao Coentrao dok nije došao u Real Madrid, gdje se njegova prepoznatljiva probojnost po boku razvodnila. Zanimljiv je, recimo, Nagatomo iz Intera, koji je brz, tehnički solidan i uporan u probojima po boku.

Hrvatska od vašeg umirovljenja ima kronični problem lijevog bočnog?

- Ponavljam da je to problem svih, a ne samo Hrvatske. Naša su rješenja nudila odlične igrače, ali uglavnom su bili nedorečeni. Niti jedan nije bio kompletan bočni igrač, koji ima hitrinu, izdržljivost i solidnu tehniku. Netko je bio brži, ali tehnički tanak, drugi obrnuto, treći nema dovoljno snage izdržati ritmove.

Je li rješenje u 'naturalizaciji' Ćorluke, kao nekoć Šimunića?

- Ćorluka je bio fantastičan protiv Turske, ali mi nije rješenje za lijevi bok. Nema navike koje su za to potrebne u kontinuitetu učinka. Čarli je vrhunski stoper koji može po potrebi kvalitetno pokriti i desni bok. Šimunić je ista priča, kad igra na boku, to je samo krpanje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 00:28