Goran Mehkek / Cropix
TKO ĆE NA EURO?

Najveća gužva je u napadu, ode li Ćorluka na lijevu stranu otvara se šansa za Badelja

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. veljača 2012. 15:35

Odluku Slavena Bilića da za Švedsku pozove samo 20 igrača tumačimo njegovom porukom; uz ozlijeđenog Lovrena, dva su mjesta otvorena, potencijalni kandidati izvolite se iskazati tijekom proljeća, natjerajte me da zapišem baš vas. Dosad je izbornik u pravilu na listu stavljao više imena, recimo za prijateljski susret s Republikom Irskom 10. kolovoza prošle godine - 24.

No, kako bi i javnost, a vjerojatno i sami nogometaši da je sada ponudio 23 kandidata to interpretirali kadrom kojeg vidi u Poljskoj, Bilić se odlučio za manju brojku, samo neupitne reprezentativce. Tako nikoga neće morati križati, niti će bilo kome ulijevati lažne nade. Svatko zna je li unutra ili opasno “visi”.

Nakon što pogledate izbor za Švedsku jasno je da jedino ozljeda ili baš drastičan pad forme nekoga, najviše jednog-dvojicu, može eliminirati s Eura. Bude li sve koliko-toliko normalno, to je to. Načelni je plan stručnog stožera da za svaku poziciju, osim vratarske, ima dva rješenja, međutim, kako neki mogu preuzeti više uloga, za pretpostaviti je da će uz ovih 20 put Sielanke krenuti još Dejan Lovren, jedan napadač, te veznjak ili branič.

Nikola Kalinić ima šanse, ali tu je i Mladen Petrić, nekako u drugom su planu Klasnić, Vukušić, eventualno Budan... Ako 23. čovjek ne bi bio Ivan Strinić, što ovisi i o tome hoće li doista Ćorluka postati stalni lijevi branič ili tek joker za posebne situacije, otvorila bi se opcija za Milana Badelja i Ivu Iličevića, prije svih.

Utakmica sa Švedskom nipošto nije nebitna. Odigraju li je Vatreni kako treba, kvalitetno i pobjednički, učvrstit će se Bilićevi stavovi, napuniti dodatnim samopouzdanjem i u slatkastom iščekivanju krenuti prema svibnju. Iskoče li neke slabije karike, šef stožera i suradnici morat će dodatno preispitati sve opcije. A zna se da niti danas, ako to ne bi bio Ćorluka, nemamo stabilnu varijantu na lijevom braniču.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 00:25