getty images
CRNA DIJAGNOZA

Predviđanje koje će zgroziti Hrvatsku: 'Luka Modrić više nikada neće biti na istoj razini'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 12. veljača 2015. 23:26

Špekulacije inspirirane glasinama opasna su stvar, a Luka Modrić se upravo našao u vrtlogu pretpostavki, što specijalista, što laika, koje ne zvuče baš ohrabrujuće.

Stvar je dobila dramatične konotacije ponajviše zbog sve slabijih igara Reala, kojemu nedostaje Luka Modrić. Bez njega momčad Carla Ancelottija izgleda neuvjerljivo, nije i sjena onog Reala kojega nitko nije uspio nokautirati čak 22 utakmice. S Lukom Modrićem u jednoj od glavnih uloga...

Oprez s povratkom

U Realu su nestrpljivi, nervozni, ali i oprezni, ne žele napraviti ni najbanalniju pogrešku. Možda će se Luka i dulje oporavljati od četiri mjeseca, jer, u slučaju da se ozljeda obnovi, riskira jednogodišnju pauzu. Tako je prognozirao liječnik hrvatske nogometne reprezentacije Zoran Bahtijarević.

S druge strane, Real ne želi ovisiti samo o jednom igraču, stoga su već počeli “bacati udicu” prema belgijskom veznjaku Edenu Hazardu, playmakeru londonskog Chelseaja. No, ovu polusezonu moraju izgurati s Modrićem, a njega neće biti još najmanje mjesec dana. Otegnuo se oporavak kao gladna godina...

Branko Žaler “Žak” poznati je fizioterapeut, koji je u karijeri tretirao mnoga velika imena poput Diega Simeonea, Christiana Vierija, Darija Šimića, Alena Bokšića, a najviše je posla imao s Robertom Prosinečkim. Školovao se kod Joze Šarića, negdašnjeg člana Bayernovog medicinskog teama, kojega je naslijedio dr. Wolfhart Müller.

Neispravan postupak

“Žak” je izrazio sumnju u metode liječenja Realove liječničke službe, iako Luka Modrić ima puno povjerenje u doktore s Bernabeua. Ne želi biti zloguki prorok, ali se pita: “Ako Luka vjeruje doktorima iz Reala, zašto je išao u Antwerpen kod doktora Martensa, koji je uništio karijeru Marca van Bastena, i na pregled u München, kod Wolfharta Müllera?” Možda mu je to preporučio Niko Kovač?

- Bojim se da Luka Modrić teško može dosegnuti razinu igre prije ozljede...

Polako, biraj riječi, “Žak”, ovo je tako teška prognoza da je ne želimo ni slušati?

- Da je postupak liječenja bio ispravan, Modrić je već morao pucati od snage i odigrati nekoliko utakmica. Nakon tri mjeseca liječničkog tretmana tek je počeo pravocrtno trčati. Mišić nije puknuo, nije bilo operacije, a za saniranje napuknuća mišića dovoljna su tri tjedna, ali ispravnog tretmana. Čini mi se da su to u Vitoriji traljavo odradili. Na kraju su otišli na pregled kod Müllera, ali “Švabo” je preiskusan doktor da bi se upustio u taj slučaj, jer, Modrić je velika nogometna riba, da “sfuša” igrača madridskog Reala to bi mu bila grozna antireklama...

Zamor materijala

Žaler tvrdi da Modrić više neće moći potegnuti punim gasom, kao kad je bio u punoj snazi, igrat će kao da hoda po jajima:

- Posebno će stradati njegova ‘defenziva’, ozlijedio je najbitniji mišić u muskulaturi, taj mišić pregibač je najvažniji za njegovu igru. Dugo je Modrić i izdržao bez veće ozljede, u pitanju je zamor materijala. Ušao je u Realovu mašinu, jako puno teških utakmica, a njegovi fizički kapaciteti to nisu mogli izdržati. Nije on ‘zvijer’, kao Mario Mandžukić...

Što biste vi napravili?

- Da je došao kod mene, riješio bih njegovu ozljedu za tri tjedna. Dozirao bih opterećenje, sad se teško ‘vaditi’, previše je ljudi petljalo oko Modrića. Ne znam što je radio kod doktora Martensa, jer, nakon što je operirao nizozemskog napadača Marca Van Bastena, taj nikad više nije igrao nogomet. Sastrugao mu je i ogolio hrskavicu i nakon toga nije mogao obuti ni tenisice, a kamoli kopačke.

Obnova ozljede

Sjećate se i da je Iva Majoli bila kod doktora Müllera na tretmanu, pa je nakon toga završila na operaciji. Ali, reputacija Beckerovog doktora, koji je danas na čelu Bayernove medicinske službe, koja je najbolja na svijetu, dobra je preporuka. Ali, vidite da se nije htio petljati u jedan traljavo obavljen posao. Nisu u Vitoriji uspjeli ‘zakrpati’ napuknuće s matičnim stanicama.

U zaključku Branko Žaler kaže:

- Na žalost, ne sluti na dobro. Žao mi je što to moram reći, ali bolje da to kažem sada, kada se još može spasiti stvar, nego da pametujemo ako Modrić obnovi ozljedu. Čudi me da liječnici tako bogatog i uglednog kluba nisu odmah sanirali ozljedu, nego su filozofirali i odugovlačili. Oni su snimali, a ja to radim drukčije, na opip, prsti mi kažu najbolju dijagnozu.

Iz Žaka je 30 godina iskustva, no, nadam se da je ovaj put - pogriješio i da će se Luka Modrić vratiti u formu prije ozljede. A bio je doista u velikoj formi, stožerni igrač i Reala i reprezentacije...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 06:29