'HOĆE SKUPŠTINU HNS-a'

Predsjednik Hajduka odlučio pustiti reprezentativce, ali traži poništavanje utakmice!

'Sumnjamo da je utakmica namještena i tražit ćemo da se poništi. Tražit ćemo hitno sazivanje Skupštine HNS-a na kojoj ćemo ukazati na neregularnost prvenstva'
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 29. kolovoz 2011. 15:45

Ono što se najavljivalo kao pravi uragan s Poljuda preko noći se pretvorilo u običnu, prolaznu neveru. Nakon što je Hajduk pokraden u gradskom derbiju sa Splitom, a optužbe su sijevale na račun suca Brune Marića i njegova pomoćnika Saše Fegeša dok je kao nalogodavac prokazan Zdravko Mamić, očekivala se žestoka reakcija čelnika splitskog kluba. I konkretni, drastični potezi...

Navijači su pozdravljali najave predsjednika Hrvoja Maleša koji je spominjao mogućnost istupanja iz Lige. Već je bila izdana zapovijed da se svim reprezentativcima zabrani sudjelovanje u reprezentativnim selekcijama. Neki su čak gurali ideju da Hajduk odbije igrati derbi s Dinamom. U toj vreloj ljetnoj noći činilo se da će hajdukovci krenuti u otvoreni križarski rat kontra svih nepravdi, nepoštenja, laži, prevara i nezakonitosti u hrvatskom nogometu.

No, nakon prospavane noći na Poljudu kao da su povukli ručnu kočnicu. Reakcija je bila mlaka, iako je medijska parada bila organizirana na visokoj razini, a na videoprezentaciji spornih trenutaka gradskog derbija bilo je kompletno vodstvo Hajduka s predsjednikom kluba Malešom, članovima Uprave Nižetićem i Cicarellijem, čelnikom Županijskog nogometnog saveza Viđakom, Igorom Štimcem te prvotimcima Hajduka.

- Tražit ćemo da se ispita regularnost ove utakmice jer sumnjamo u namještaljku. Tražit ćemo da se utakmica poništi! Pokrenut ćemo sve pravne aktivnosti da se ovakve stvari ne bi ponavljale. Što se tiče HNS-a, suspendirat ćemo naše odnose sve dok se ova situacija ne raščisti - najavio je Maleš.

Ovi potezi prava su kamilica u odnosu na najave koje je Maleš sipao onako vruće glave nakon utakmice sa Splitom.

Hajduk ipak neće istupiti iz Lige, igrači “bijelih” nastupat će za reprezentaciju, a jedina je novost da će Hajduk preko Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije zatražiti sazivanje izvanredne skupštine HNS-a.

- Postavljamo pitanje je li ovo prvenstvo regularno - rekao je Viđak. - Čudne stvari događaju se na nogometnim prostorima u Dalmaciji. Bili smo inicijatori promjena u hrvatskom nogometu, inzistirali smo na promjenama u HNS-u, ali smo zapeli zbog jednoga glasa, nažalost, upravo iz Dalmacije. Sad najavljujemo rat strukturama moći u hrvatskom nogometu, spremni smo na borbu za promjene - naglasio je Viđak.

Maleš ističe da ne traži nikakav povlašteni tretman za Hajduk, nego pravdu i poštenje za sve.

- Što nama znači da je sudac Prostovnik dobio negativnu ocjenu za utakmicu u Zadaru gdje smo također bili grubo oštećeni? Nikakva zadovoljština ne može nam biti ni negativna ocjena sucu Mariću koji je, uostalom, pod istragom za namještanje utakmice. Kakva je njegova kazna ako dobije negativnu ocjenu? Zbog svega toga na skupštini HNS-a želimo pokrenuti krupne promjene. Tražimo odgovornost za onoga tko je postavio tog suca. Žao nam je što se od Splita stalno stvara grad slučaj. Nekome očito odgovara da se ovdje događa nered, nekome smeta uspjeh Hajduka - istaknuo je Hajdukov predsjednik Maleš.

Čini se da su u Hajduku bespomoćni i da se ne mogu oduprijeti Mamiću i Dinamu. Na neizravan način to se moglo iščitati iz njihovih riječi i postupaka. Možda bi baš zbog toga u Hajduku trebali povući neke radikalne poteze, a jedan takav bilo bi vraćanje Igora Štimca u klub. On je jedini koji je dokazao da se može nositi s Mamićem. Uostalom, Hajdukove godine bez trofeja poklapaju se sa Štimčevim odlaskom s Poljuda. Posljednji je put Hajduk bio prvak sa Štimcem prije šest godina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 08:14