MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
RIJEKA I DALJE PRVA!

Pogledajte derbi sezone, Dinamo se vratio nakon 0:3! Eurogol, penali, dva VAR-a...

Derbi 12. kola HNL-a između Rijeke i Dinama na Rujevici završio je podjelom bodova 3:3
Piše: Tomo Ničota/SNObjavljeno: 16. listopad 2021. 19:17

RIJEKA - DINAMO 3:3 (Drmić 7', 38', Velkovski 41' / Petković 58' p., 65' p., Andrić 82')

RIJEKA: Zlomislić - Escoval, Velkovski, Vukčević (od 88. Jurišić), Smolčić - Selahi, Murić (od 65. Abass), Pavičić (od 88. Liber), Vučkić (od 75. Gnezda Čerin) - Ampem, Drmić (od 88. Obregon)

DINAMO: Livaković - Ristovski, Theophile, Lauritsen (od 46. Menalo), Leovac (od 46. Šutalo) - Mišić, Franjić - Ivanušec (od 82. Tolić), Petković, Oršić - Čop (od 46. Andrić)

RIJEKA - stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 6.248. Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina)


Što smo najavljivali i očekivali, to smo i dobili, možda i na još višu potenciju. Još jedan sjajan, nezaboravan derbi Rijeke i Dinama na Rujevici, prepun golova, preokreta, sudačkih odluka o kojima će se pričati.

Opet, kao i u Maksimiru, šest pogodaka, još jednom 3:3. Trenerima, vjerujemo, jedno traumatično iskustvo, ali gledateljima doživljaj za dugo sjećanje.

Rani pogoci postali su već 'trade mark' ovih dvoboja, često na Rujevici viđamo golove u početnoj fazi susreta, ni sad rivali nisu ostali dužni.

Kontra Rijeke, Drmić je odlično gađao, Livaković ostao kratak, erupcija oduševljenja na tribinama. Bila je sedma minuta, najbolje moguće otvaranje za Riječane.

GOL JOSIPA DRMIĆA ZA 1:0

Dinamo je djelovao umorno i bezidejno. Vezni red nije funkcionirao, Franjić, Mišić i Ivanušec nisu bili poduzetni ni prema nazad ni prema naprijed, kod prvog gola svi su ispali, Rijeka je lagano zabila taj gol. Nije ni rezultatski minus probudio Modre, rijetko su dolazili do gola, pamti se tek jedan opasnij udarac Oršića i obrana Zlomislića. Malo dobrih stvari od 'zahuktalog Dinama', premda, nije ni Rijeka bila previše opasna.

Ali, kad je krenula, onda je bila konkretna. Druga dobra akcija, drugi gol. Opet je traljava bila Dinamova obrana, nije ni Livaković bio presiguran, prevarila ga je lopta, a Drmić je bio na mjestu.

GOL JOSIPA DRMIĆA ZA 2:0

Trans na Rujevici, a možete misliti kako je bilo nakon trećeg pogotka. Nevjerojatno je kako je izgledao Dinamo, kao u Tiraspolu, recimo, kad je pao pod nogama motiviranog Šerifa. Treći gol bio je slika Dinamove igre, zakašnjeli faul Franjić, pa loša reakcija na centaršut čitave obrane, Velskovski neometan zabio je s druge vratnice. Velikih 3:0, Rijeka je bacila Dinamo na koljena.

GOL DARKA VELKOVSKOG ZA 3:0

Odnosno, tako se činilo. Dinamo je bio u glibu, a Krznar je već na poluvremenu u igru ubacio Šutala, Menala i Andrića, prebacio formaciju u 3-5-2 i pokazalo se - pogodio. Rijeka kao da je stala, kao da je pomislila da je sve gotovo, a Dinamo je tek krenuo. Malo-pomalo, Modri su hvatali konce, stizali pred riječki gol. Uglavnom su to bili dalekometni udarci. Ali, onda je nakon jednog duela Vučkića i Šutala, kad je Rijekin igrač nagazio Dinamova, Pajač, uz potvrdu VAR-a, pokazao na bijelu točku.

GOL BRUNE PETKOVIĆA ZA 3:1

Petković je zabio, kao i sedam minuta kasnije. Ovog puta Pajač nije vidio kazneni udarac, ali je nakon reakcije VAR-a pogledao snimku i dosudio drugi jedanaesterac. Opet Petković i - drama.

GOL BRUNE PETKOVIĆA ZA 3:2

Osjetila se nesigurnost kod Riječana, nervoza, proključala je domaća publika kad je Pajač Menalu za prekršaj dao 'samo' žuti karton... Dinamo je stiskao, tražio treći gol, zabio ga je Oršić. Dinamo je slavio veliki preokret, Pajač opet gledao snimku. I vidio Ivanušecov lakat u glavu u akciji za pogodak, poništio je izjednačenje.

PONIŠTEN POGODAK MISLAVA ORŠIĆA

Sad je Rijekina glava bila iznad vode, Modri su se hvatali za glavu. Ipak, nastavili su, prijetili, na kraju i izjednačili. Ristovski je ubacio, junak bio Komnen Andrić.

GOL KOMNENA ANDRIĆA ZA 3:0

Dugo je bio izvan ozbiljnih planova, na odlasku iz kluba, no, ostao je želeći se izboriti za status. Zabio je taj važan gol u derbiju, za veliki preokret. Dinamo je i u prvom derbiju u Maksimiru okrenuo susret i spriječio Rijekin trijumf, sad se vratio iz još teže situacije. Tomić je bio vrlo blizu velikom skalpu, no, očito, nije slučajno što Rijeka ove sezone prima toliko pogodaka!

Isto odstojanje, Rijeka ima bod više, Dinamo uoči europskog ispita u Beču nije izgubio, a derbi će ući u kategoriju onih koji su 'prava reklama za HNL'.


KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade.

88' - Goran Tomić iz igre vadi Josipa Drmića i omogućuje mu ovacije riječkih tribina. Mijenja ga Jorge Obregon. Također, ući će Adrian Liber i Roko Jurišić umjesto Domagoja Pavičića i Andrije Vukčevića.

82' - Mijenja opet Krznar. Ulazi Marko Tolić umjesto Luke Ivanušeca.

82' - GOOOL! Mišić pronalazi Ristovskog, a ovaj šalje idealan centaršut za Andrića koji glavom sjajno pogađa suprotan kut za izjednačenje u ovom čudesnom derbiju! Rijeka - Dinamo 3:3!

75' - Nova promjena kod Rijeke. Ulazi Gnezda Čerin, na klupu će Haris Vučkić.

74' - GOOOL! Ivanušecu je riječka obrana ostavila previše prostora, oslobodio se Selahija i ispremiješao domaće braniče, da bi potom silovito opalio po golu... brani njegov pokušaj Zlomislić, no na odbijanac je naletio Oršić i kung-fu udarcem ugurao loptu u mrežu! IPAK, PREGLEDAVA SE VAR SNIMKA! PAJAČ PONIŠTAVA GOL I PRITOM DAJE ORŠIĆU ŽUTI KARTON! Čini se da je Ivanušec napravio prekršaj na Selahiju u začetku akcije, a Oršić je vjerojatno 'požutio' zbog prigovora. Kakva drama u rujevičkom derbiju...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

71' - Menalo je strahovito grubim prekršajem, uklizavši s obje noge, zaustavio Ampema i navukao bijes domaćih... Poludio je Goran Tomić zajedno s riječkom klupom i rujevičkim tribinama. Dobio je žuti karton, iako su svi zahtijevali direktni crveni.

- 6.248 gledatelja je večeras na ovome derbiju!

70' - Velika prilika za Dinamo! Petković je oduzeo jednu loptu, a Oršić je opet idealno uposlio Andrića koji šutira pored gola...

65' - Mijenja sada i Goran Tomić. Umjesto Roberta Murića u igri je Issah Abass.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

65' - GOOOL! Bruno Petković je još jednom, i to gotovo na identičan način kao kod prvoga gola, nadmudrio Zlomislića te pogodio za 3:2... repriza jedanaesterca i Modri su sada na jedan razlike!

62' - PREGLEDAVA SE VAR SNIMKA! Čini se da je Darko Velkovski, nakon jednog odbijanca u duelu s Komnenom Andrićem, nehotice igrao rukom u kaznenom prostoru... odmah su skočili dinamovci i tražili najstrožu kaznu. VAR snimka pokazuje da je igranja očigledno bilo, sada sve ovisi o Pajaču i njegovoj procjeni je li to situacija za jedanaesterac. I DA, PENAL ZA DINAMO TE, POMALO NEPOTREBNO, ŽUTI KARTON ZA VELKOVSKOG!

59' - Opet Modri pokazuju zube! Oršić pronalazi Andrića koji iz teške pozicije sa šest metara šalje loptu glavom pored gola!

58' - GOOOL! Petković još jednom maesteralno, u stilu Robija Prosinečkog, izvodi taj penal... Zlomislić je ostao na krivoj nozi, a lopta se zakotrljala u mreži. Rijeka - Dinamo 3:1!

57' - JEDANAESTERAC ZA DINAMO! Vučkić je htio izbiti izvan šesnaesterca, no Šutalo je prije njega došao do te lopte, a veznjak Rijeke ga je zahvatio po nozi... Pajač je odmah pokazao na bijelu točku i prilika je to za Dinamo za smanjenje!

56' - Uzvraća Dinamo! Prvo je šutirao Menalo, završilo je to u bloku, da bi opalio zatim i Ristovski, a Zlomislić izbija u korner.

54' - Nemaju Modri rješenja za sjajnog Vukčevića, curi cijelu utakmicu na toj strani! Sada se opet sjurio po boku, poslao povratnu do Drmića čiji udarac jedva Theophile skreće u korner... fantastičnu utakmicu igra crnogorsko 25-godišnje krilo Andrija Vukčević!

50' - Robert Murić je solo-prodorom opet ukazao na slabosti u igri Dinama, no završni Drmićev udarac uspio je blokirati netko od Modrih.

47' - Gadan sudar odmah na startu drugoga dijela! Glavama su se sudarili Bruno Petković i Joao Escoval... obojica leže na tlu trenutno i ukazuje im se liječnička pomoć. Izgledalo je bolno, Petković se još drži za glavu, no čini se da će i jedan i drugi nastaviti susret.

46' - Vraćamo se na Rujevicu. Damir Krznar je pripremio čak tri izmjene. Priliku dobivaju Komnen Andrić, Josip Šutalo i Luka Menalo, u svlačionici su ostali Duje Čop, Marin Leovac i Rasmus Lauritsen. Goran Tomić je, razumljivo, na travnjak poslao isti sastav.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Fantastičan derbi i čudesna predstava Rijeke u prvome dijelu protiv Dinama! Josip Drmić je načeo aktualnoga prvaka već u 7. minuti pravim eurogolom, da bi drugi dodao u 38. minuti naglašavajući dominaciju Bijelih u rujevičkom okršaju. Rijeka je okrunila sjajnu igru trećim pogotkom u 41. minuti kada je mrežu zatresao Velkovski. Goran Tomić može biti prezadovoljan izvedbom svoje momčadi, dok se istovremeno iščekuje adekvatan potez Damira Krznara koji bi eventualno ostavio Modre u igri.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45' - Strašan volej Mislava Oršića s ruba šesnaesterca prohujao je pored vratnice! BBB-i u transu skandiraju "Dinamo, mi te volimo, mi smo uz tebe"! Fantastična je, prava navijačka, atmosfera na ovom rujevičkom derbiju danas...

41' - GOOOL! Murić je izveo taj slobodnjak koji je iznudio Selahi, pogodio je Velkovskog 'u trepavicu' i on se samo naklonio te glavom provukao loptu ispod Livakovića za nevjerojatnih 3:0 Rijeke protiv Dinama!

40' - Nema odgovor Dinamo na kombinatoriku Riječana! Sada Franjić ruši Selahija koji je prijetio sjuriti se u šesnaesterac prema Livakoviću... ide i Bartol Franjić u Pajačevu bilježnicu.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

38' - GOOOL! Vukčević opet bježi po lijevom boku i pronalazi Vučkića koji šutira isprve, Livaković to brani, no na odbijanac dolazi Drmić, provlači se pored Theophilea te zabija drugi gol za 2:0 Rijeke na Rujevici!

37' - Marin Leovac prekršajem zaustavlja hitronogog Princea Ampema te opravdano dobiva prvi žuti karton na utakmici.

36' - Dobra kombinacija Dinama! Ivanušec je gurnuo u šansu Duju Čopa, a na vrijeme to blokiraju zajedničkim snagama Escoval i Zlomisić.

34' - Murić prijeti iz slobodnjaka kojeg je u duelu s Leovcem iznudio Ampem, odlazi i taj udarac na riječke tribine.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

31' - Prekrasne scene s rujevičkih tribina. Armada je razvila transparent u čast Blage Zadre, kao i ostalih poginulih branitelja Domovinskoga rata, a skandiranju su se pridružili BBB-i.

29' - Vukčević opet traži nekoga u petercu, no Lauritsen izbacuje u korner. Nakon ubačaja iz kuta pokušava Ampem iz daljine, ali neprecizno. U svakom slučaju, Goran Tomić može biti zadovoljan - Rijeka je aktivnija, ima inicijativu i gotovo je u potpunosti neutralizirala nalete Dinama.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

25' - Vukčević sada centaršutom traži Drmića, no lopta mu bježi preko noge i završava iza gola... svejedno, zbog svoje požrtvovnosti, zaslužuje aplauz Armade.

20' - Kombinirali su Leovac, Petković i Čop, na kraju je Oršićev udarac glavom završio na tribinama... samo za statistiku.

16' - Tenzije su jake na Rujevici. Pavičić je oduzeo loptu Ristovskom, Pajač je smatrao da je to učinio prekršajem, i odmah su proključale riječke tribine... vrlo dinamičnu utakmicu gledamo, mnogo izmjena strana, s puno trke i žestokih duela.

11' - Evo reakcije Dinama. Potegao je Oršić, gotovo s iste pozicije kao i maloprije Drmić na suprotnoj strani, no išlo je to u bliži kut te brani ovaj pokušaj Martin Zlomislić.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

9' - DVOJBENA SITUACIJA! Vukčević je centrirao, a Ivanušec ispred njega blokirao rukom. Iako je ruka očigledno bila uz tijelo, skočili su svi Riječani i tražili najstrožu kaznu. Sudac Pajač se, nakon sugestije VAR sobe, nije oglasio.

7' - GOOOL! Strašna golčina Josipa Drmića!!! Prince Ampem je napravio pola posla, iznio je loptu sa svoje polovice te zatim uposlio Drmića, a napadač Rijeke odapeo s dvadesetak metara iskosa... išlo je to u same rašlje, Livaković je čak vršcima prstiju dotaknuo loptu, no udarac je bio prejak i skinuo je paučinu s gornjega desnog kuta Dinama! Rijeka vodi 1:0!

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

1' - Počeo je derbi na Rujevici! Glavni je sudac Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline. Fantastična je atmosfera na rujevičkim tribinama, Armada frenetično skandira svojim miljenicima, dok se na gostujućoj tribini skupilo stotinjak BBB-a.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


16.00: Stigli su sastavi! Kod Rijeke će startati Prince Ampem i Hrvoje Smolčić, iako se očekivao nastup Merkulova i Čerina od prve minute.

Također, kod Dinama je iznenađenje povratak Mislava Oršića, čiji je nastup zbog ozljede bio upitan, kao i Bartola Franjića koji ipak starta umjesto Bulata. Tako za Modre danas od velikih imena neće nastupiti samo kapetan Arijan Ademi te napadač Deni Jurić.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 04:26