Duje Klarić/cropix
HAJDUK OSIGURAO EUROPU

Pobjeda 'bilih' protiv Zagreba uz igru za zaborav, sjajan gol Nikole Vlašića

Situaciju na terenu i prednost 'bilih' spašavao je vratar Lovre Kalinić
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. svibanj 2015. 21:20

Hajduk je pobijedio, ali i razočarao, Zagreb naprotiv premda je izgubio ostavio je mnogo bolji dojam. No, igra se za golove, pa tu nema mudrosti, Splićani su ispunili zadatak: osigurali su nastup na europskoj sceni. Najdojmljivije je bilo na kraju, uzbudljivo na tribinama, navijači sa sjevera pozvali su sve druge s istoka i zapadne strane da im se pridruže, pa je došlo do sjedinjenja i onda je gromko odjekivalo „nitko kao Hajduk iz Splita“, ali i ona pjesma „ako ne postaneš novi prvak ti, Torcida će žaliti, oprostit ćemo ti…“ Pa su se čuli aplauzi za kraj.

To je bila utakmica u kojoj je Hajduk tražio pobjedu za mir, a Zagreb je nastojao izvesti šok, u izravnom nadmetanju eliminirati „bijele“ s europske scene. I po odnosu na terenu gosti su zaslužili znatno više od minimalnog poraza. To koliko je Hajduku bilo stalo da zadrži prednost od 1:0 najbolje svjedoči činjenica da je Hari Vukas, prisiljen ili ne ozljedom Gotala, poslao na teren momčad bez tipičnog napadača. Dakle, u drugom poluvremenu u špici je igrao Vlašić, asistirao mu je Balić. Od takve postave nije se moglo očekivati ništa drugo nego čekanje hoće li Zagreb doći do izjednačenja.

Ono što je posebno uočljivo u dvoboju ovih momčadi bila je fizička razlika: ovi iz Zagreba moćni, jaki, robustni, ovi splitski minijaturni, džepni, čak bi se reklo da nikad Hajduk nije imao tako niski sastav.

Od otvorenja dvoboja za Europu Zagreb je izgledao organiziranije, proveli su nekoliko opasnih napada, baš su ih izgrađivali, dok su splitski „bijeli“ igrali nekako na mah, na špriceve. Ipak Hajduk je poveo, poslije kornera i odbijanca, Nikola Vlašić (20.) je zakucao loptu u mrežu, majstorski nema što… I to je bilo jedino vrijedno za ubilježiti što se tiče ofanzivne igre Hajdukom s izuzetkom protunapada u 73. kada je Vlašić probio liniju obrane Zagreba, osigurao priliku Baliću, njegov šut je blokiran.

Hajduk je u stvari igrao rezervirano, u drugom poluvremenu u rasporedu 5-3-2, možda bi se moglo procijeniti i kao 5-5-0. Sve je spašavao Lovre Kalinić, on je u nekoliko navrata spasio svoju mrežu, posebno još u 12.minuti (Boban), ali je imao i niz sigurnih intervencija.

I za kraj zagonetka što se dogodilo da su Vršajević i Sušić izostali iz sastava, navodno su fibrozni, načeti, možda i nezadovoljni.

Hajduk – Zagreb 1-0

Split – stadion Hajduka. Gledatelja 4.680. Sudac Tihomir Pejin (Donji Miholjac)(6). Strijelci: Vlašić (19)

Hajduk: Kalinić(7) – Mikanović (5), Maloča (6), Milović (5,5), Jozinović (6,5) – Tudor (5), Caktaš (5,5), Mezga (5)(od 83. Vuković -) – Vlašić (6,5), Balić (5) (od 73. Kurbanov) – Gotal (5) (od 46. Juranović 5).

Zagreb: Livaković (6) – Jurendić (6), Musa (6), Kolinger (6), Štiglec (7) – Ljubičić (6), Matić (6)(od 66. Čubel -), Stepčić (6.5), Krovinović (6) – Medić (6), Boban (6,5).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 01:21