Vladimir Dugandzic / CROPIX
ČETVRTAK JE 'DAN D'

PLES MILIJUNA Prolaz Dnjipra oživio bi Hajduk, ispadanje znači - rasprodaju

Kako se god okrene, Hajduk bi do kraja tjedna trebao riješiti dobar dio financijskih problema
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. kolovoz 2014. 14:39

Velik je tjedan pred Bijelima. U četvrtak Dnjipro, u nedjelju Dinamo na Poljudu , a u sjeni obje utakmice čuči prodaja igrača koja dobiva ili gubi imperativ ovisno o ishodu europskog uzvrata s Ukrajincima. Tko će biti dobitnik a tko gubitnik u “plesu milijuna” na Poljudu zadnjeg tjedna kolovoza?

Hajduk bi trebao zaraditi u obje varijante, jer netko će u svakom slučaju u Europu. Hajduk kao klub i momčad ili igrači pojedinačno, ali do najmanje milijun eura Bijeli moraju doći ovog tjedna. Ulazak u Europsku ligu donosi 640.000 eura za samo prolaz i još svaka utakmica pojedinačno nosi 60.000 eura za nastup. Ukupno jedan milijun eura. Plus prodaja ulaznica za svaku od tri domaće utakmice, plus sponzori... Može se tu skupiti još milijun eura. Ali ne treba ulaziti u takve površne procjene, odavno smo već rekli, milijun eura od UEFA-e je siguran ako se prođe Dnjipro.

No ako se ne prođe, što onda? Logično, slijedi prodaja igrača. Najmanje jednog, možda i dva. U prvom redu transfernog izloga su Maglica, Sušić, Vršajević i Maloča. Četiri Hajdukova aduta za mercato cijelog su ljeta na meti inozemnih klubova. Logično, jer Maglica je prvi strijelac Hajduka, Sušić i Vršajević BiH reprezentativci sa Svjetskog prvenstva u Brazilu, a Maloča kapetan Bijelih i iskusni stoper koji se već dulje vrijeme nalazi na meti europskih klubova. Ali jasno, za svakog od spomenutih pitanje je realne cijene. Jer za Sušića je Hajduk već tražio 1,5 milijuna eura od Verone, ali talijanski prvoligaš želio je posudbu, a ne plaćanje odštete od milijun eura plus bonus od 500.000 eura uvjetovan nastupima Sušića u novom klubu. S obzirom na to da su posljednji dani mercata, na Poljudu se moraju pripremiti za “europsku opciju B”. Ona prva, lagodnija opcija je prolazak Dnjipra i tom je cilju sve podređeno, međutim treba misliti i na pričuvno rješenje, jer ovog se tjedna zarađuje. Jesen je prazna ako nema Europe, a prijelazni rok ionako završava 1. rujna.

Može li Hajduk preživjeti i bez prodaje igrača i bez ulaska u Europu? Teško. Bit će voda do grla krajem jesenske polusezone. Ljeto se uvijek preživi s prodajom ulaznica europskih utakmica, jer primjerice samo za Dnjipro zarada će biti više od 3 milijuna kuna. To je novac kojim se mogu gotovo dvije plaće isplatiti na Poljudu, ali ima tu i troškova, a jesen je duga. Zima još duža. I ne može se uvijek računati da će iz poljudskog inkubatora svake zime izaći neki novi Radošević ili Pašalić. Zato se novac zarađuje danas, odnosno ovog tjedna kada su svi najjači aduti na stolu. Od kijevskog dvoboja s Dnjiprom samo se za Europu živi, sve je podređeno prolazu u Europsku ligu, ali na Poljudu ne smiju dopustiti da ih događaji preteknu. Moraju se Brbić i Nadzorni odbor dobro pripremiti da im ne pobjegne prilika. Tko zna kada će se opet ukazati. Hajduk nadomak Europe, igrači u velikom izlogu, stadion rasprodan tri dana prije utakmice. Može li bolje za poslovanje kluba? Da su dionice na burzi, ovog bi tjedna sigurno rasle, ali pitanje je kamo bi krenule nakon završetka utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 05:34