UOČI 100. ROĐENDANA

Peroš otkrio što se događalo 2008.: Hajduk je od stečaja i propasti dijelilo 15 minuta

U četvrtak (op.a. šestog ožujka) nam je sudac rekao kako će, ako dug ne platimo do ponedjeljka u podne, izdati rješenje o slanju Hajduka u stečaj, kaže bivši predsjednik
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 11. veljača 2011. 12:33

Hajduk u nedjelju 13. veljače slavi stoti rođendan , a po svemu sudeći navijači “bijelih” ne bi sada imali što slaviti da je prije tri godine klub završio u stečaju.

Doživjeti stotu naslov je nekada vrlo popularne pjesme “Bijelog dugmeta”, u čemu je klub s Poljuda i uspio, no moglo je sve biti i drukčije. Početkom ožujka 2008. godine nad klubom se nadvio bauk stečaja, koji je zahvaljujući ljudima koji su tada bili u Hajduku, ali i na koncu sretnim spletom okolnosti u posljednjim trenucima ipak izbjegnut.

Sati, doslovno minute su odlučivale odlazi li ovakav Hajduk kakvog poznajemo potpuno u povijest. No 15 minuta prije isteka posljednjeg roka i odlaska u stečaj uslijedio je spas u zadnji čas. Drama je sretno okončana, ne u pet, ali zato doslovno u 15 minuta do podne.

Tog desetog ožujka 2008. godine prisjetio se tadašnji odvjetnik, a kasniji predsjednik Hajduka Mate Peroš, jedan od bitnih protagonista tih događanja.

- Ne bismo danas svi skupa slavili stoti rođendan da je klub otišao u stečaj. Može se reći da je to kao drugi rođendan kluba - rekao je Peroš i prevrtio film tadašnjih događanja kada je zbog nagomilanih dugovanja, a izravni povod je bilo potraživanje bivšeg igrača Hrvoja Vukovića u iznosu nešto višem od dva milijuna kuna, klub mogao završiti u stečaju i ugasiti se.

- U četvrtak (op.a. šestog ožujka) nam je sudac rekao kako će, ako dug ne platimo do ponedjeljka u podne, izdati rješenje o slanju Hajduka u stečaj, poslati ga klubu i staviti ga na oglasnu ploču suda. Imali bismo, naravno, žalbeni rok, ali s obzirom na dugovanja kluba od 322 milijuna kuna, da je račun kluba 13 i pol godina bio blokiran, a ne 60 dana, koliko je zakonski rok za proglašavanje stečaja, ne bi bilo koristi.

- Stečajem bi se razvrgnuli svi ugovori s igračima, a kako Hajduk nije imao nikakve imovine od koje bi se vjerovnici naplatili, mogao je klub po Zakonu biti izbrisan iz registra udruga, registra profesionalnih klubova! Ili se moglo dogoditi da, ako bi se do kraja sezone pokrenuo proces preoblikovanja, klub izbaci u najniži amaterski rang, odnosno Treću ligu.

- Bili smo svjesni da se Hajduk teško mogao izvući iz stečaja ili bi to u najboljem slučaju trajalo godinama - pojasnio je Peroš. U nedjelju 9. ožujka navečer Vukovićev odvjetnik Tomislav Krka nazvao je Peroša i rekao mu kako Hajduk, kojemu je tada bio predsjednik Željko Jerkov, koji se zalagao za stečaj, nema namjeru platiti Vukoviću do zadanog roka. To je bio povod za akciju.

- Nazvao sam predsjednika Skupštine dr. Antu Nosića i dopredsjednika Mirka Klarića te smo tada pozvali skupštinare da ujutro dođu u klub. U osam ujutro Nosić, Klarić i ja tražili smo od Krke da pokuša privremeno odgoditi stečajni postupak, što kao odvjetnik nije bio u mogućnosti - prepričao je Peroš.

Vratili su se tada u klub, gdje su susreli skupštinare, a kada je oko deset sati predsjednik Jerkov stigao u klub te vidio što se događa, demostrativno je dao ostavku.

- Nije to bilo ništa usmjereno protiv Jerkova. I sam je Jerkov, kada je stigao u klub, želio napraviti preoblikovanje, ali kasnije su mu drukčije savjetovali i uvjeravali da je to najbolji put. Mi smo, pak, smatrali kako treba prvo pokušati oživiti mrtvaca, pa onda proglasiti smrt - pojasnio je Peroš.

Potom su na Poljudu krenuli u misiju plaćanja duga Vukoviću kako bi se to učinilo na vrijeme do podne, ali ni to nije išlo jednostavno.

- Doneseno je rješenje da platimo Vukoviću, no naš vrijedni kurir Nikolica (op.a. Nikola Perkušić) vraćen je iz banke zato što je rješenje potpisao direktor Fredi Fiorentini, a to je mogao napraviti samo pokojni Ferante Colnago kao jedini koji može raspolagati novcem na računu “Hajduk Sirio” preko kojeg smo poslovali - pojasnio je Peroš koji je tada pohitao to riješiti na Trgovački sud. Kada je to na koncu uspio, u ponovljenu misiju u borbu s minutama poslan je Nikolica.

- Petnaest minuta prije isteka roka, u 11.45, uspio je uplatiti novac i poslali smo sucu dokaz da stopira stečaj. Ne želim ni razmišljati što bi se dogodilo da nismo uspjeli. Možda bi nas sudac malo i pričekao, ali...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 04:35