GORAN MEHKEK/CROPIX
NIKAD KRAĆE PRIPREME

Ovako nešto Dinamo ne pamti godinama, a u nastavku sezone čeka ga pravo nogometno ludilo!

Jučer su se u Maksimiru okupili aktualni državni prvaci i lideri Prve HNL
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. siječanj 2021. 07:46

Jučer su se u Maksimiru okupili aktualni prvaci. Stanka je bila kratka kao nikada do sada. Razlog je jasan, pandemija koronavirusa poremetila je kompletnu nogometnu priču širom svijeta.

Igrači su krenuli jučer, a to će napraviti i danas, s odrađivanjem sastanaka, pregleda i testiranja, a u utorak ujutro slijedi polazak u Rovinj, gdje će momčad boraviti deset dana, sve do 14. siječnja. Dolazak Modrih u Rovinj predviđen je u utorak u 12.30 sati, a odlazak iz hotela Grand Park u četvrtak (14. siječanj) u isto vrijeme. Na pripremama su predviđena dva treninga dnevno, a odigrat će se i jedna utakmica posljednjeg dana priprema i to protiv MOL Fehervara (13 sati).

U nedjelju se, dakle, okupila većina igrača Modrih. S obzirom na epidemiološka ograničenja, Dinamo neće organizirati nikakve neposredne medijske aktivnosti povodom početka treniranja, tako da po prvi puta neće biti onog tradicionalnog šušura prvog dana priprema, ali će se trener Zoran Mamić oglasiti u audio i video obliku, kao što se to radi u ovim vremenima. Danas poslijepodne će Dinamo objaviti i popis igrača koji idu na rovinjske pripreme... Kako sve posložiti?

Inače, još u subotu je u Maksimiru održan sastanak tzv. radne skupine, gdje se razgovaralo i o statusu igrača koji su na posudbama, te predstojećem zimskom prijelaznom roku. Zaključeno je da prodaje igrača neće biti, naravno, uz ogradu “ako ne stigne nemoralna ponuda”, a moguće je da, ako se ukaže kakva prilika, dođe do neke kupnje i jačanja konkurencije. No, nema nikakvog imperativa i kad se radi o odlascima i o mogućim dolascima...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Znano je da Dinamo u nastavku sezone čeka pravo nogometno ludilo. Ubitačan ritam, na prvi pogled teško je dokučiti kako će Mamićeva momčad sve to izdržati, bez obzira na širinu rostera. Modri, naime, nastavljaju sezonu odgođenom utakmicom protiv Rijeke na Maksimiru 19. siječnja. Četiri dana kasnije idu na gostovanje u Goricu, a onda opet nakon četiri dana igraju odgođenu utakmicu s Hajdukom u svom domu. U devet dana igraju tri derbija! Već tri dana nakon ogleda s Majstorima s mora dočekuju Šibenik, pa za tri dana Lokomotivu, a neviđeni, luđački ritam, zaključuju 6. veljače protiv Istre 1961.

Sasvim logično se nameće pitanje kako će Mamić rotirati momčad? Nemoguće je očekivati da će s istim ili sličnim sastavima odigrati sve te utakmice. Bio bi to preveliki napor za igrače, a vjerojatno bi patio i rezultat. Na visokoj razini odigrati u tako zgusnutom rasporedu s istim snagama je ipak nemoguća misija. Negdje se mora “puknuti”, negdje se mora odigrati slabije, kiksati... A Dinamo ne želi kiksati.

Ove sezone Dinamo je izgubio samo dvije utakmice, protiv Osijeka u HNL-u i Ferencvarosa u kvalifikacijama za Ligu prvaka. U skupini Europske lige niti jednom nije pognute glave napustio travnjak, primio je samo jedan pogodak. Dinamo nije naučio gubiti, Mamićeva momčad želi i dalje pobjeđivati, održati dobru, trijumfalnu atmosferu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Psiha je bitna

Za nastavak uspješnog niza trebat će jako dobro pripremiti momčad, rekli bismo čak i više na psihološkom planu, te smisliti najbolje varijante rotacija u momčadi. Upravo zbog tog ubitačnog ritma koji slijedi u nastavku sezone, Modri će prvi puta u svojoj povijesti odigrati samo jednu pripremnu utakmicu, 14. siječnja protiv MOL Fehervara. Mamić nije želio dodatno opterećivati igrače utakmicama. Konačno, pripreme po svemu neće biti žestoke, više će se pozornosti posvetiti regeneraciji momčadi.
Za pretpostaviti je da će se Mamić odlučiti za varijantu “tri-tri”.

Dakle, za tri uzastopna derbija (Rijeka, Gorica, Hajduk) mogao bi angažirati najjače snage, a onda u duelima sa Šibenikom, Lokomotivom i Istrom ubaciti u igru miksanu momčad, s više onih koji su imali manju minutažu. Tri derbija su u prvom planu, sasvim logično, tu se dokazuje moć, suverena snaga koju Dinamo posjeduje i koju želi manifestirati. Ipak, takva ideja se može iskoplicirati. Naime, čak šestorica Dinamovih nogometaša, Petković, Lauritsen, Theophile, Jakić, Stojanović i Burton, imaju po dva žuta kartona.

Tko će otpasti?

Burton neće biti problem, vjerojatno niti Stojanović, jer mu je Moharrami preoteo poziciju, ali u teoriji, u sudaru s Rijekom, mogli bi otpasti bitni igrači udarnih jedanaest. Isto tako, može se dogoditi da neki od njih otpadnu za El Croatico s Hajdukom. Mogli bi i kartoni biti važan faktor u Mamićevim rotacijama momčadi....
Inače, čeka se pismena potvrda od Leipziga da Joško Gvardiol ostaje u Dinamu do kraja ove sezone. Ako ne prije, onda bi potvrda trebala stići službenim početkom prijelaznog roka. Da vas podsjetimo, Leipzig je već usmeno obavijestio Dinamo da će Joška do kraja obe sezone ostavlja u Maksimiru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 09:48