Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX
BUBNJIĆEV PUT

Od trećeligaša do Serie A: 'I da ne odem dalje od Udina, bio bih super zadovoljan'

Logično je da mi ovaj transfer znači jako puno, praktički sam si osigurao život. To je veliki korak dalje u karijeri, a i dokaz da se rad i trud isplate - kaže Bubnjić
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. listopad 2012. 19:40

Slaven Belupo mali je klub u europskim razmjerima, oslonjen na čvrsto sponzorstvo s Podravkom i Belupom te u zadnje vrijeme sve više i na vlastitu nogometnu školu. Nemaju Farmaceuti mogućnost zadržavanja najboljih igrača, kad dođe prava ponuda onda se ona i prihvaća. Tako je bilo i u slučaju Igora Bubnjića, 20-godišnjeg stopera za kojeg je Udinese ponudio milijun i pol eura, što je iznos gotovo cijelog godišnjeg proračuna koprivničkog kluba.

Zanimljiva je priča o Bubnjiću, čiji su roditelji porijeklom iz okolice Jajca, a on se stjecajem okolnosti 1992. godine rodio u Splitu. No, nema previše veze s Dalmacijom, jer je obitelj ubrzo preselila u Daruvar, gdje je mali Igor sa šest godina počeo svoje nogometno školovanje. Bosanski bazen uvijek je bogat talentima, a iz Jajca ili njegove okolice u Slaven Belupo došli su i drugi talentirani igrači, poput Mate Jajala, Elvisa Kokalovića i Franje Tepurića. U kadetima i juniorima danas su dva Igorova mlađa brata, Matej i Marko.

Bubnjić je u Koprivnici upisao gimnaziju i u Nogometnoj školi grada Koprivnice krenuo kao ulazni kadet, da bi preko juniora i šestomjesečne posudbe u trećeligašu Koprivnici stigao do prve momčadi, a nakon pola godine i do petogodišnjeg ugovora s renomiranim klubom iz talijanske Serie A.

- Nisam znao da me prati Udinese, u klubu mi ništa nisu govorili. Znao sam samo da me gledaju neki inozemni klubovi - kaže Bubnjić, koji bi po sezoni u Udinama trebao zarađivati 300.000 eura.

- Logično je da mi ovaj transfer znači jako puno, praktički sam si osigurao život. To je veliki korak dalje u karijeri, a i dokaz da se rad i trud isplate. Doduše, nisam očekivao da će se sve skupa odigrati tako brzo. Drago mi je da mogu pomoći klubu i vratiti sve što su u mene uložili, i koliko su mi pomogli. Bez suigrača, trenera i cijeloga kluba ne bih bio tu gdje sam uspio doći, tako da mi je jako drago.

U Udine je s direktorom Zvonimirom Šimunovićem otputovao odmah nakon utakmice s Hajdukom u Splitu. Osim njih dvojice i još dva-tri čovjeka iz vrha klupskog vodstva, nitko nije znao kamo idu.

- Odlično su me dočekali u Udinama. Uvjeti su idealni, to je jako organiziran klub, bolje ne može biti. Liječnički pregledi bili su temeljiti, dosta je dugo sve to trajalo, ali sam sve prošao bez problema.

Jesu li vam budući poslodavci dali neke smjernice za razdoblje do ljeta?

- Ja još uvijek imam ugovor sa Slavenom, i to ću odraditi profesionalno, do kraja, a kasnije ću se na ljeto koncentrirati na Udinese. Naravno, oni žele da nastavim igrati, da igram dobro, da dokažem da sam zaslužio taj transfer. Nisam dobio nikakve posebne instrukcije, ali sigurno će biti još dodatnog rada. I ja ću raditi zbog sebe, a sigurno i oni to žele.

Koliko ste gledali utakmice Serie A?

- Pratio sam dosta, jer je u pet najjačih liga na svijetu. Gledao sam ih skoro isto kao i sve ostale lige, tako da znam dosta i o klubovima i o igračima. Sad ću, naravno, pratiti još više.

Kako stojite s talijanskim?

- Ne govorim ga baš dobro, ali sad ću odmah upisati tečaj i pripremiti se. Do ljeta imam skoro godinu dana, naučit ću ga sigurno. Zanima me taj jezik oduvijek.

Engleski i njemački naučio je u školi. Kaže da je u gimnaziji bio dobar učenik, 'ni previše gore, ni previše dolje', a školske je obveze lako usklađivao s nogometom.

- Sve se može kad se hoće. Kad se složi dobar raspored, za sve ima vremena.

Igor ima visinu (188 cm), odličan udarac lijevom nogom, vrlo je brz za stopera, moćan je u duelima, često povuče i prema naprijed. Sve su te karakteristike uočili i skauti Udinesea, a vjerojatno su za transfer presudni bili europski nastupi.

Odlaskom u Italiju otvorit će mu se i vrata većih klubova, poznato je da klub iz Udina uvijek dobro dalje plasira talentirane igrače.

- Nadam se da mogu daleko, ali to će pokazati vrijeme. Mislim da je i ovo već jako daleko, jer je Udinese veliki klub. I da ne odem nikud dalje, ja bih bio super zadovoljan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 19:37