Ronald Goršić/EPH
NOVAC NE ZNAČI KVALITETU

Njegov ostanak je Mamićev ruski rulet: Je li stiglo vrijeme da priliku dobije modra nada?

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 15. ožujak 2016. 09:30

Dinamo definitivno ne briljira ovo proljeće. Ako ih i ne gledate, to se lako da zaključiti iz izjava Zorana Mamića, pogotovo onih o 'najtežem razdoblju na klupi'. Momčad se nije standardizirala i sve ovisi o individualnom bljesku, prije svega onom Marka Pjace

Osim Rijeke u Maksimiru, sve drugo je bilo mučenje. Potvrdila je to i Lokomotiva u nedjelju, protiv koje je Dinamo dobro otvorio, stekao prednost koja je jamčila rutinsku završnicu da bi na koncu 'modri' spašavali pobjedu u sudačkoj nadoknadi. A najslabija karika je onaj koji bi trebao biti najiskusniji, najmirniji i primjer drugima. Nakon što je prošlo kolo odradio predasistenciju za gol Križmana, u nedjelju je Eduardo Carvalho maknuo Pjacu iz živog zida pa 'popio' gol iz slobodnjaka. I na Aldu Drosini je nekoliko puta krivo dodao loptu, ali tada, eto, nije primio gol pa su njegove pogreške prošle ispod radara.

Svemu tome unatoč, Zoran Mamić očito je naoružan strpljenjem. Ili tvrdoglavošću. Kako bilo, iako se ovom krediti tope poput sladoleda na ljetnoj žegi, trener Dinama i dalje slijepo vjeruje vrataru koji mu ništa dobroga nije donio u ovoj sezoni. U kvalifikacijama je pokazivao nesigurnost protiv Moldea te u Elbasanu gdje je dobio gol iz slobodnog udarca u svoj kut. U skupini nije donio dimenziju više, što je zadaća svakog golmana momčadi koja nastupa kao apsolutni autsajder.

- Eduardo je pravi profesionalac. Na treningu radi 300 posto - bio je odgovor Zorana Mamića na pitanje koliko još misli tolerirati Portugalca na golu. Čudno, jer ako je netko profesionalan u obavljanju svojih zadaća za koje je, uzgred rečeno, jako dobro plaćen, ne znači nužno da je i kvalitetan.

Zoran Mamić dva puta je pribjegao svojevrsnoj šok terapiji pa micao Eduarda s gola da bi ga odmah potom vraćao. Nije pomoglo, jer on i dalje stoji na mjestu. I krade vrijeme… Ako netko treba primati takve golove kakve prima Eduardo te proći školu, onda je to svakako Adrian Šemper. Ili je vrijeme da se poštuje hijerarhija pa da se ponudi kontinuitet utakmica Antoniju Ježini i neka dokaže da je rješenje za Dinamo.

Trenutna situacija nema smisla jer osim što lovi naslov prvaka, Dinamo bi proljeće trebao iskoristiti kako bi se što bolje pripremio za europske kvalifikacije, u koje bi mogao ući bez rješenja među vratnicama jer Eduardo ionako lovi prvu priliku da šmugne iz kluba. Uoči zimske pauze već se oprostio od nekih suigrača u svlačionici jer je imao izgledan transfer u Belgiju, što će ga spriječiti da ode ovo ljeto? Ježina i Šemper ovdje su tek nijemi promatrači, a tu je i Livaković koji se priključuje na ljeto…

U srijedu će na Poljudu braniti Ježina i to bi mu mogla biti kvalifikacijska utakmica za ostanak na golu. Ako odradi svoj posao besprijekorno, onda bi valjda bilo logično da nastavi i u HNL-u pa da se do kraja sezone dokaže kao prvi vratar Dinama. Ući u europske kvalifikacije s ovakvim Eduardom, liči nam na ruski rulet.

Pogreške Eduarda

Dinamo - Slaven Belupo 2-1

Kod rezultata 1-0 za Dinamo, neobjašnjivo je dodao loptu Ozobiću koji je bio udaljen nekoliko metara od gola. Sljedila je lopta na drugu vratnicu i pogodak Križmana.

Dinamo - Lokomotiva 3-2

Inzistirao je od Marka Pjace da se makne iz živog zida da bi potom primio gol upravo kroz rupu nastalu njegovim micanjem iz zida.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 13:19