Cropix/Ronald Goršić
LOV NA NOVU POBJEDU

NISU SE SMILOVALI HAJDUKU Modra lažna devetka objasnila zašto nije dao 'gas do daske' na Poljudu

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 19. ožujak 2016. 12:55

Marko je moderan tip nogometaša, brz i okomit, sjajnih motoričnih sposobnosti i igrač koji može igrati više pozicija u ofenzivi. Može donijeti puno toga dobroga našoj momčadi, kazao je ljetos po dolasku Marka Roga iz Parka mladeži u Maksimir Zoran Mamić.

I nakon 39 ovosezonskih utakmica u modrom dresu, u kojima je nastupao na svim položajima u veznom redu, bliže ili dalje od vratiju te na lijevom prednjem boku, u srijedu je u prvoj polufinalnoj utakmici Hrvatskog nogometnog kupa Dinamov trener 20-godišnjeg Varaždinca iskušao i u ulozi lažne devetke, a zapravo igrača više u kombinatorici. Mamić, eto, ne slijedi Guardiolu samo po odijevanju, nego i po nekim taktičkim idejama...

- Nije mi problem odigrati bilo koju ulogu u ofenzivi. Imao sam zadatak svojim kretnjama pomoći suigračima da imaju više prostora te pomagati u obrani i igrati visoki presing. Zadovoljan sam kako sam odigrao, šteta samo one prve prilike koju nisam zabio, nakon što mi je Pjaca odlično dodao, preblizu sam došao Kaliniću i pucao u njega - kaže Rog dva dana nakon pobjede 2:0 i praktički osiguranog finala.

- Nadam se da ćemo opet odigrati dobru utakmicu. Ne znam još kako ćemo ovaj put igrati, tek slijede taktički treninzi.

S Rogom u špici lakše je uklopiti u postavu i Antu Ćorića, s kojim je u veznom redu Marko najčešće dijelio minutažu.

- Lijepo mi je igrati s njime, kuži igru, slažemo se, nekad smo skupa kao dva prednja vezna, nekad sam ja zadnji. Kad nema Benkovića smo i cimeri. Razgovaramo o utakmici, a rješenja na terenu dođu spontano.

• Dominacija kakvu je Dinamo imao u prvom poluvremenu protiv Hajduka ne pamti se u derbijima u Splitu, posjed lopte 29:71%. U nastavku je možda podsvjesno skinuta noga s gasa, ušteda energije za prvenstveni, bitniji dvoboj?

- U prvom poluvremenu smo odigrali odlično, bili stalno pred njihovim vratima i stvarali šanse, zabili ta dva gola, zasluženo pobijedili. Opuštanje se dogodilo nesvjesno, no nismo primili gol, zadržali smo vodstvo, ipak se nešto moralo pitati i njih, koji su igrali doma.

Rog uvažava Hajduk, ali ne misli da 'bijeli' nečime mogu iznenaditi u nedjelju, zaskočiti Dinamo.

- Nadam se da ćemo ponoviti igru od srijede i ako to ostvarimo i budemo pravi mislim da ne moramo strahovati. Hajduk s velikom podrškom navijača sigurno može bolje, no ipak se pita nas, ako mi budemo na razini ne bi smjelo biti problema.

• 'Modrima' je lakše igrati derbije kad nema Europe, kad su usredotočeni samo na domaće suparnike:

- Rasterećeniji smo sigurno, odmorniji i fizički i mentalno kad je manje utakmica. Sad baš idemo od utakmice do utakmice.

U dosadašnjem dijelu sezone Rog je skupio 40 nastupa, od čega po šest u kvalifikacijama i skupini Lige prvaka.

- Zadovoljan sam svojom sezonom, ali znam da može i bolje, treba težiti boljem i kad je super. Vjerujem da ću biti sve bolji što sam duže tu. Možda bih želio imati koji gol više, ali nije mi to najvažnija stvar, najbitnije mi je da poslije svake utakmice mogu reći da sam dao sve od sebe i pomogao momčadi.

Prilagodba na zahtjeve u Dinamu bila je vrlo dobra, navijači ga cijene.

- Moram reći da je prilično veliki pritisak oko kluba, puno se očekuje, promjena mi je to u odnosu na Split, no mislim da sam dobro sve podnio.

• Što kaže rodbina, prijatelji iz Nedeljanca?

- Svi su uz mene, bodre me, drago im je da igram za Dinamo, dođu mi na utakmice i rodbina i prijatelji od kojih mnogi studiraju u Zagrebu. Ima ih...

Rog je član mlade hrvatske reprezentacije, koju uskoro u Burgosu čeka uzvrat sa Španjolcima u kvalifikacijama za Euro 2017. u Poljskoj.

- Mislim da im možemo uzvratiti za poraz na Rujevici, iako smo ovaj put bez Kovačića, Pašalića, Pjace i Halilovića, no dolazi Jedvaj, koji će nam puno značiti. Dobra smo momčad, vjerujem da im se možemo dobro suprotstaviti koliko god da je i ovaj njihov naraštaj jak.

Za A-reprezentaciju je debitirao protiv Argentine u Londonu, bila je to, doduše, tadašnja selekcija HNL-a, ali nastup se piše. Konkurencija u vezi kod Ante Čačića je velika, no vrijeme radi za Marka...

- Ne opterećujem se s A-vrstom. Bilo bi lijepo biti dio nje u budućnosti. Moje je da igram dobro za Dinamo, a bude li tako izbornik će to prepoznati. Kao što ste rekli, vrijeme radi za mene - poručio je Marko Rog.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 00:36