Nikola Vilić / CROPIX
ŠAHTJOR U SPLITU

Nikola Pokrivač: 'Pokušao sam suigračima objasniti što nas čeka na Poljudu'

Nastojat ćemo sačuvati našu prednost i čekati priliku da kroz kontranapade dođemo do gola - iskren je Topčagić i nagovijestio kako će Šahtjor igrati na Poljudu
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 05. kolovoz 2014. 20:21

Šahter je sigurno stigao u Split. Prilikom slijetanja u splitsku zračnu luku i na putu do hotela Atrium u kojemu odsjedaju dočekala ih je kiša, ali se nadaju kako će im po povratku u Karagandy sjati sunce. Barem u prenesenom značenju. Kazahstanska momčad sa sobom je donijela i dva gola prednosti, no prema riječima Nikole Pokrivača ne smije doći do opuštanja i čuvanja rezultata.

- Mislim da bi to bila velika pogreška. Rezultat je za nas dobar, ali Hajduk je u Karagandyju pokazao da igra nogomet. Morat ćemo pružiti više nego kod kuće – izjavio je bivši hrvatski reprezentativac po dolasku u hotel smješten niti kilometar od Poljuda.

Nekadašnji igrač Varteksa, Dinama, Monaca, Red Bulla i Rijeke veli kako u momčadi nema ozlijeđenih te da su svi zdravi i spremni za nastup.

- Sve je dobro nakon te prve utakmice. Nitko nije očekivao, ali ostvarili smo dosta veliku pobjedu.

I zaista, Šahterova je prednost velika. Rezultat 3:2 Šahteru bi i dalje bio solidna prednost, no pogodak postignut u nadoknadi bitno mijenja stvari. I dok Pokrivač smatra kako je opasno čuvati rezultat, Mihret Topčagić ima drugačije razmišljanje:

- Nastojat ćemo sačuvati našu prednost i čekati priliku da kroz kontranapade dođemo do gola.

Uoči uzvrata na Poljudu Šahter je u domaćem prvenstvu kod kuće odigrao 2:2 protiv Irtiša iz Pavlodara. Od igrača koji su protiv Hajduka krenuli od prve minute u početnom sastavu nije bilo Malija, Džidića, Topčagića, Vičiusa (litavski Rory Delap!) i Konisbajeva. Šahterov trener Viktor Kumikov na poluvremenu je uveo Vičiusa, ubrzo i Topčagića i Konisbajeva, ali je Irtiš unatoč tome došao do 2:0.

U završnici su Topčagić i Vičius donijeli bod svojoj momčadi. Kazahstanci velike nade polažu u Europu, što je vjerojatno razlog nešto slabijih izdanja u domaćem prvenstvu (prije prve utakmice protiv Hajduka izgubili su od Tobola). Zato im je uzvrat na Poljudu i te kako važan. On ih vodi koračić bliže konačnom cilju, a to je plasman u skupine Europske lige. Utakmica je dakako važna i Hajduku, zbog čega se u četvrtak očekuju dobro ispunjene tribine i uzavrela atmosfera.

- Zadnjih su me dana suigrači pitali kakva je atmosfera dolje, rekao sam im sve što sam trebao i mislim da su upoznati sa svime – kazao je Pokrivač. S poljudskom atmosferom upoznat je i Topčagić.

- Kazahstancima je Pokrivač pričao o tome, ali ja i Džidić znamo kakav je Hajduk klub. Znamo kakve navijače ima i kakav ambijent stvaraju.

Nakon kraćeg odmora u hotelu, igrači Šahtera odradili su trening u Stobreču, a u srijedu će oprobati i poljudski travnjak. Istoga dana medijima će se obratiti i Šahterov trener Kumikov.

Inače, koliko god je Šahter kod kuće gotovo nepobjediv, toliko u gostima redovito loše prolazi. Dovoljno je pogledati statistiku koja kaže kako su Kazahstanci na posljednja 24 gostovanja u svim natjecanjima ostvarili samo pet pobjeda, dva remija i čak 17 poraza. Od konca travnja ove godine na posljednjih devet gostovanja slavili su samo jednom i doživjeli sedam poraza.

Dva su posrtaja bila posebno bolna, po 4:0 u domaćem prvenstvu protiv Aktobea i Astane. Gledajući samo europske gostujuće utakmice, Šahter od 2006. kada je debitirao ima tri pobjede, dva remija i devet poraza uz gol-razliku 11:19. Osim armenskog Shiraka u 1. pretkolu Europske lige ove sezone, svladali su još samo bjeloruske predstavnike: MTZ-RIPO (danas Partizan Minsk) 2006. u Intertoto kupu i BATE Borisov prošle sezone u 2. pretkolu Lige prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 19:28