Damir Krajac / CROPIX CROPIX
ŠTO ĆE IM POJAČANJA?

NEZAPAMĆENA GUŽVA U DINAMOVOJ SVLAČIONICI Pogledajte novi popis Dinamovih igrača, na poziciji koja je bolna točka Hrvatske su čak - petorica!

DINAMO Kriza oko smanjenja ugovora nije, kako se očekivalo, uzrokovala odlazak nekih dosad stožernih zagrebačkih igrača
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. svibanj 2020. 22:12

Da se izrazimo rječnikom kriznih mjera, Dinamo bi, poput države, mogao dijeliti poticaje dobrom dijelu Prve HNL. Ne financijski već u igračkoj “sirovini”. Više smo puta pitali u Maksimiru kojim će putem Dinamo ovoga ljeta (ili jeseni), hoće li Modri dovoditi nove igrače, popunjavati deficitarne pozicije? Dok je trajala kriza oko smanjenja ugovora, nagađalo se da bi taj sukob mogao eskalirati i uzrokovati odlazak nekih od dosad stožernih igrača; Theophilea, Gavranovića, Dilavera, Hajrovića, Moubandje...

Izgledalo je da će novoga trenera dočekati pročišćena svlačionica. No, smirilo se, svi su zasad ostali u Maksimiru, pitanje je tko će otići, a na kraju sezone kad god ona bila, već dolazi puno novih igrača. Stižu mladi iz juniora i druge momčadi, oni koji se vraćaju s posudbi, moglo bi biti prometno na terenima u Maksimiru. Stoga, u ovom trenutku u Dinamu ne razmišljaju o nekim velikim kupnjama, imaju u svojim redovima puno igračke kvalitete, potencijalne nasljednike aktualnih prvotimaca, igrače koje mogu prodati. U ovom trenutku igračka perspektiva u Maksimiru nije upitna, kao što nije upitno niti da će, kad nogomet krene s mrtve točke, doći i do fluktuacije igrača. No, u ovom trenutku kad sve stoji izgledno je da će Jovićević vrlo skoro imati i više od 50 imena na raspolaganju, u užem ili širem kadru prve momčadi.

Trenira 28 igrača

Dakle, trenutno u Maksimiru trenira 28 igrača iz prve momčadi, priključit će im se za koji dan kad im istekne samoizolacija Amer Gojak i vratar Faris Krkalić. No, jučer je prvoj momčadi priključeno još igrača iz B momčadi, koji zasad rade odvojeno, ali se vode pod prvu momčad da bi mogli početi raditi na terenu. No, i mnogi među njima se nadaju da bi u idućoj sezoni mogli napraviti iskorak prema prvoj momčadi. Pogotovo što je pitanje kako će izgledati Druga HNL, hoće li Dinamo u budućnosti imati u njoj svoju drugu momčad, a juniorske su kategorije (čak i u Ligi prvaka) mnogi od njih prerasli. Ne zaboravimo, Dinamo je već doveo tri igrača za novu sezonu, Fran Karačić, Lirim Kastrati i Stefan Milić stižu s ambicijama da budu prvotimci, a nisu ni mladi, pompozno najavljeni inozemci Burton i Godoy došli u Dinamo da bi igrali po nižim ligama. Pogotovo 20-godišnji Burton, da je želio biti u drugoj momčadi, ostao bi u Arsenalu.

Klupske opcije

Pogledajte, recimo, listu imena kojima na ljeto istječe posudba: Pinto, Šemper, Horkaš, Knežević, Atiemwen, Menalo, Baturina, Andrić.... Vraća se i Lešković koji je posudbu u Lokomotivi proveo po bolnicama! Neki imaju nove opcije, neki neće ostati u Dinamu ni dana, ali tko zapravo može znati u ovom trenu za kim će tržište tragati, za kime neće. Logično je i da mladi igrači počnu dobivati više prilika. Recimo, Gvardiol i Marin već su u niskom startu i jedni od onih od kojih se očekuje da obuku standardan seniorski dres. Ali sigurno nisu jedini.

Kaže se da od viška glava ne boli, širok je i bogat ‘švedski stol’ u Maksimiru, Jovićević će, kako sad stvari stoje, uoči početka nove sezone, imati priliku izabrati u skladu s klupskim opcijama. Ako se u Dinamu odluče okrenuti se mladim igračima, imat će ‘izlog’. Ako odluče nastaviti s većinom aktualnih prvotimaca, opet će imati izbor. Neki s posudbe možda se nametnu, neki od njih sigurno neće biti u planu. Za sve neće biti mjesta, neće niti svi dobiti priliku, ali u ovom je trenutku doista optimistična situacija što se tiče igračke širine, u tom segmentu Dinamo ne mora brinuti, ‘prvi val’ posljedica krize nije odnio previše žrtava. Zbog svega toga je i jasno zašto Dinamo trenutno ne razmišlja o kupnji i dovođenju novih skupih stranaca.

Teret ili blagoslov

Istaknimo i još jedan detalj. FIFA je početkom godine donijela nove regule oko posudbi. Po novim propisima već od ljeta svaki će klub moći imati ‘samo’ osam posuđenih igrača starijih od 22 godine u inozemstvu, dok će u iduće tri godine svaki savez morati regulirati i posudbe u domaćim klubovima. Jasno, ta su pravila u FIFA-i uveli zbog mnogih, posebno engleskih klubova, koji kupuju igrače i onda ih posuđuju uokolo i na tome čak i zarađuju. Pitanje je što će biti s tim propisom ovoga ljeta, hoće li ga FIFA, s obzirom na krizu, ipak uvesti, ali jasno je da se i Dinamo u budućnosti mora prilagoditi, neće višak igrača moći rješavati silnim posudbama. Vjerojatno i neće idućih godina imati blizu prve momčadi toliko igrača kao ovoga ljeta. Hoće li Jovićeviću to biti teret ili blagoslov?

SIGURNI KANDIDATI ZA PRVU MOMČAD (14)

Zagorac

Perić

Leovac

Moharrami

Gvardiol

Šutalo

Ademi

Ivanušec

Majer

Kadzior

Ćuže

Gjira

Marin

Kulenović

PRVA MOMĆAD, ALI MOGUĆI TRANSFERI (11)

Livaković

Stojanović

Dilaver

Theophile

Moubandje

Moro

Gojak

Petković

Gavranović

Hajrović

Oršić

ŠIRI DIO PRVE MOMČADI (4)

Josipović

Krizmanić

Franjić

Hrvoj

STIŽU NA LJETO (3)

Karačić

Kastrati

Milić

IZMEĐU PRVE I DRUGE MOMČADI (10)

Burton

Godoy

Hyeon-uh Kim

Julardžija

Janković

Jurišić

Karrica

Krkalić

Šipoš

Daničić

ISTJEČE IM POSUDBA (9)

Pinto

Atiemwen

Andrić

Menalo

Knežević

Horkaš

Šemper

Baturina

Lešković

Čak šest vratara i pet desnih bekova!

Trenutno su u treninzima s prvom momčadi trojica vratara. Jasno, radi se o Dominiku Livakoviću, Danijelu Zagorcu te Renatu Josipoviću. No, Dinamo, formalno, ima čak šestoricu vratara koji bi mogli u budućnosti biti dio prve momčadi. Naime, za koji bi se dan trebao priključiti Faris Krkalić, još jedan iz Jovićevićeve juniorske momčadi u Ligi prvaka, koji se nalazi u samoizolaciji, a tu su, ne zaboravimo, Adrian Šemper i Dinko Horkaš. Obojici na ljeto istječu posudbe, Horkašu u Zrinjskom, Šemperu u Chievu, nije u planu da se u ovoj situacij, kad su još uvijek tu Livaković i Zagorac, vrate u Dinamo s obzirom na to da za njih postoje ponude i realno je da će napustiti Maksimir, no, službeno su još uvijek igrači Dinama i tek treba vidjeti kako će se razriješiti ta priča.

Od ljeta će Dinamo imati i čak pet desnih bekova. Rijetko se koji klub u svijetu može pohvaliti takvom raskoši, logično je da će tu biti “provjetravanja”, možda i transfera. Stojanović je već i ranije imao ponude, tu je Moharrami koji je odigrao nekoliko kvalitetnih partitura u ono malo proljetne polusezone, vraća se s posudbe Ivo Pinto, koji nije bio Bjeličin izbor, ali bi sad mogao dobiti novu šansu. Stiže, pak, Karačić, a tu je još i mladi, motivirani Hrvoj, bez kojega Jovićević nije mogao zamisliti momčad na putu do četvrtfinala juniorske Lige prvaka. Definitivno, golmanska i desnobekovska križaljka najteži su zadatak ovoga ljeta, pitanje je hoće li svi biti zadovoljni u tom raspletu. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. listopad 2024 13:07