Foto: Tom Dubravec / CROPIX
INTERVJU ZA SN

'KADA BUDE VIJEST KAKO JE LEWANDOWSKI ZABIO ZA BAYERN BUDE I ONA O MOM GOLU ZA DINAMO' Dinamovac o budućnosti, novom treneru Jovićeviću i bolnoj temi

DINAMO Damian Kadzior produžio je ugovor s Modrima do ljeta 2023.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. svibanj 2020. 00:01

Vrijeme krize uzrokovano koronavirusom nije spriječilo poljskog reprezentativca Damiana Kadziora (27) da potpiše produženje ugovora s Dinamom do ljeta 2023. godine. Dosadašnji ugovor imao je rok trajanja do ljeta 2021. godine. Poljak koji se prošle sezone nametnuo kao jedan od ključnih igrača Modrih stigao je u ljeto 2018. godine.

Tog ljeta se oženio, rekao svom menadžeru da ga ne zove sljedećih dana jer je sa suprugom na medenom mjesecu u Turskoj. Nije prošlo ni dva dana, a on ga je već počeo zivkati. Rekao mu je za interes Dinama, kako je to za njega jako dobra opcija. Nazvao ga je i trener Bjelica... Razgovarao je s suprugom, pa poslao SMS treneru Dinama Nenadu Bjelici kako je zainteresiran za dolazak u Hrvatsku. Samo koji dan kasnije stigla je i službena ponuda, s ljudima iz Dinama sve je dogovorio u dvije-tri minute, samo su još Dinamo i Gornik Zabrze, njegov bivši klub, morali riješiti sve detalje. Prije toga nikada nije bio u Hrvatskoj, od Dinamovih igrača čuo je samo za Ademija i Gavranovića, a iz poljske lige znao je Dilavera i Šituma. Tako mu je na medenom mjesecu započeo i‘medeni mjesec’ s Dinamom...

Klub me želi

Pitali smo ga zašto je odlučio ostati u plavom klubu, što ga je toliko privuklo da je odlučio potpisati produženje ugovora u ovoj situaciji kad se ugovori potpisuju pod nekim drugim okolnostima koje su uzrokovane krizom?

- Dinamo mi je ponudio novi ugovor do 2023. godine i o tome smo počeli razgovarati još početkom godine. Situacija se malo zakomplicirala zbog ove epidemije, ali Dinamo je ostao ustrajan u tome i to mi je bilo jako drago. Uvjeti su dobri, odlično se osjećam u klubu, sviđaju mi se navijači, ljudi iz kluba su sjajni, kao i život u Zagrebu. Zaista nisam imao niti jedan razlog protiv - kazao nam je u uvodu.

Zagreb, 250818.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 5. kola Hrvatski Telekom 1. HNL,
GNK Dinamo - NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Toni Datkovic, Damian Kadzior.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Jeste li očekivali novi ugovor?

- Jako mi je bilo bitno prepoznati u ljudima iz kluba tu želju da ostanem. Kada sam to vidio, sve je nekako bilo lakše. Malo se zakompliciralo zbog promjene trenera, ali kada mi je Jovićević rekao da me cijeni kao igrača i da me želi u klubu, sve je bilo gotovo. No, ponavljam, teška su vremena i spoznaja da te Dinamo želi je bila dovoljna za odluku.

Kako biste opisali svoje dosadašnje razdoblje u Dinamu?

- Neću pretjerati ako kažem da je to najbolji dio moje karijere do sada. Realno, ja sam stigao u Dinamo kao ‘no name’ igrač i ovo sam vidio kao veliku priliku.

Jeste li prošle sezone igrali svoj najbolji nogomet karijere?

- Da, moglo bi se tako reći. Prvi trofej, Europa liga… Onda se samo nastavilo u ovoj sezoni kada sam igrao u Ligi prvaka, ušao u reprezentaciju Poljske. Stvarno sjajno vrijeme za mene osobno, za klub i za naše navijače. No, ne treba biti lažno skroman pa ću reći da sam jako zadovoljan svojim brojkama. Imam dobru statistiku i vjerujem da je zadovoljstvo dvosmjerno. Znate, nogomet je za mene životna strast, a kada dolazim na Maksimir, ja sam sretan čovjek.

Odgovara li vam Dinamov stil igre? Mislite li da će ga novi trener Igor Jovićević mijenjati?

- Ne znam hoće li nešto mijenjati jer smo tek počeli trenirati a to činimo u manjim grupama. Kada sam pričao s novim trenerom, malo smo se dotakli njegove filozofije igre i mislim da će mi se svidjeti. Općenito nemam neki problem s prilagodbom jer kada sam igrao u Poljskoj igra je bila više defanzivna. U Dinamu je pak obrnuto. Svaki trener ima svoju ideju, a ja želim napredovati. Prvi korak je usvajati vježbe s treninga i implementirati ih u igru. To će nas sve činiti boljim.

Jeste li imali neke druge ponude?

- Sada to i nije nešto bitno kada sam potpisao ugovor i odlučio ostati u Dinamu. Ovdje mi je lijepo, imam sezonu bolju od one prethodne, uživam u svakom treningu i želim nastaviti ondje gdje sam stao nakon epidemije, a novi ugovor mi je dao dodatnu motivaciju.

Biste li još nekom poljskom nogometašu preporučili dolazak u Dinamo?

- Uvijek kada idem u reprezentaciju i pričam sa igračima govorim koliko je Dinamo velik klub. I mislim da je i zbog mene dobio na određenoj popularnosti. Znate, moji sunarodnjaci prate nogomet i redovito se informiraju. Pa kada bude vijest kako je Lewandowski zabio za Bayern, bude i ona o Kadzioru u Dinamu. Nije to mala stvar.

Što mislite koliko ste napredovali pod trenerom Bjelicom posljednjih godinu dana?

- I ovim putem mu se zahvaljujem na svemu što sam prošao s njim. Sretan sam što mi je dao priliku i vjerujem da je on bio sretan onime što sam mu vraćao. Kada je otišao, pričali smo preko telefona i zahvalio sam mu se. Napredovao sam pod njim i rekao što osjećam. Poželio mu sreću. No, sada je vrijeme za novo poglavlje.

Kako ste doživjeli ovu priču oko smanjenja plaća, je li vas to uzrujalo?

- Kapetan Ademi je rekao sve o tome iz kuta svlačionice i ne bih imao ništa za dodati. Završili smo priču i krenuli dalje…

Nakon ovog vremena provedenog u Dinamu, možete li kazati kakva je razlika između hrvatskog i poljskog klupskog nogometa?

- Jedan od osnovnih razloga što sam došao ovdje je ta razina Dinama. U Poljskoj nemamo takvu klupsku klasu, a meni je to jako bilo bitno. Došao sam se razvijati kao igrač. Naravno, i novac je bitan ali primaran cilj je napredovati na igračkom polju. A Dinamo je bio taj koji mi je dao priliku. Dao mi je Ligu prvaka, reprezentaciju, trofeje… Priliku da ostvarim snove.

Koje su vaše osobne ambicije u sljedećem razdoblju u Dinamu, što mislite, hoćete li postati standardni poljski reprezentativac,za prvih jedanaest?

- U ovom trenutku sam fokusiran samo na klub. No, ne krijem svoju ambiciju. Gladan sam… Želim dizati svoju reputaciju u Dinamu te time si utabati stazu prema reprezentaciji. Nisam zadovoljan što sam igrao samo četiri puta i silno mi je žao što je Euro odgođen jer mislim da bi s proljetnom formom mogao biti blizu udarnih jedanaest. No, ako tako nastavim, siguran sam da će i u reprezentaciji biti bolje.

Gvardiol me impresionirao čim sam ga vidio na terenu

Dinamo je prepun mladih talenata, je li vas koji igrač od tih klinaca impresionirao svojom kvalitetom?

- Dinamo ima jako puno igrača. Dobrih igrača. I mladih i starijih. Sretan sam što sam igrao s puno dobrih igrača u ove dvije godine… Recimo, jako volim igrati s Brunom Petkovićem koji je jedan od najboljih igrača lige. Naše kombinacije su dobre i on mi je dao najviše asistencija. Dani Olmo je bio klasa. Potom Majer i Ivanušec… Od onih baš mladoj moram spomenuti Joška Gvardiola koji me impresionirao prvi puta kada sam ga vidio. Sjajne fizičke predispozicije ime i ako će biti fokusiran na nogomet i imat će veliku karijeru. Svakako želim kazati da je ogroman talent Marko Đira, iznimno mi se sviđa njegov stil igre, pravi je nogometni ratnik sjajnih predispozicija, držim da će također napraviti veliku karijeru. U Poljskoj je velika razlika između mladih igrača kada dođu u prvu momčad. U Dinamu je ta razlika puno manja što je odraz sjajne škole gdje ih se priprema za veliku scenu.

Radio sam puno s Mohharamijem

Kako ste se snalazili u karanteni, što te radili?

- Teško mi je bilo, ali teško je bilo i svima drugima. I zato smo svi sretni što je počelo. Radio sam puno s Mohharamijem. Nekada smo išli na igralište, nekada u Maksimir trčati. Radio sam individualno na snazi, vozio bicikl. Ma glavno da je prošlo i da smo opet na stadionu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. listopad 2024 10:33