FESTIVAL MLADOSTI

Navijači znaju da mladi Hajduk ne igra za bajoslovne novce, ali pobjeđuju i vesele Poljud

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. studeni 2012. 18:07

U pjesmi i plesu, pravoj mediteranskoj fešti, završio je Hajduk utakmicu sa Zadrom. Slavili su navijači pobjedu u koju su premijerno pogotke ugradili Marko Bencun i Tomislav Kiš. Prošle sezone potpuni anonimci, igrači od kojih se ove godine očekivalo da ponekom minutom u prvoligaškoj konkurenciji počnu skupljati iskustvo. Ali već smo toliko puta naglasili, prebrzo ide odrastanje 'Mišinih beba’ i zaboravlja se kako su odjednom preko noći glavni igrači Hajduka postali dojučerašnji juniori i perspektivni igrači na posudbi u Dugopolju i Primorcu.

Danas svi zajedno na Poljudu priređuju pravi festival mladih nada, kao na manekenskoj pisti stalno izlaze novi modeli željni dokazivanja i što je najvažnije, upisuju se u strijelce potvrđujući kako Hajduk izrasta u moćan kolektiv koji ne ovisi o pojedincu.

U jesen 2011. godine Tomislav Kiš igrao je prvu sezonu juniorskog staža. Zajedno s njim u ekipi bio je i Antonio Milić, a kapetansku vrpcu nosio je Josip Radošević. Marko Bencun tresao je mreže u dresu trećeligaša Primorca iz Stobreča, a Franko Andrijašević i Mijo Caktaš s Dugopoljem su pobjeđivali po Drugoj ligi. Nisu ni sanjali da bi za godinu dana mogli predstavljati glavne igrače Hajduka. Čak je Franko Andrijašević i svadbu zakazao u 'radnu subotu’, jer očito je prošle jeseni smatrao kako će s klupe lako zamoliti za slobodni vikend. Međutim, Andrijašević je postao ne samo važan igrač, nego i bitan strijelac Hajduka. Ali prvi je ipak njegov nekadašnji suigrač.

Po jedan pogodak bilježe dvojica 20-godišnjaka, Bencun i Tino Sušić. Odveo je Sušićev pogodak Bijele u četvrtfinale Kupa, dok je Bencun prvijenac utrpao Zadru. O Sušiću se puno pisalo nakon eliminacije Splita, a Bencun je igrač na kojeg treba posebno obratiti pozornost. Voli imati loptu u nogama, lagani i lepršavi dribler. Takav dojam ostavlja Bencun koji definitivno ima golemi potencijal. Da mu je malo više drskosti, već bi imao i ozbiljniju minutažu.

Maglica će u nedjelju napuniti 21 godinu, još je u životnom dobu kada se uz njegovo ime veže riječ 'perspektiva’. Maglica je na Poljud došao kao nasljednik Vukušića, a Kiš je igrač kojeg su navijači preko noći zavoljeli. Teško se prisjetiti da je jedan mladi igrač koji dosad nije imao zapaženi učinak u bijelom dresu dobio takvu podršku i ovacije s trbina. Sve to ima Kiš. Njegovo se ime skandira, na tribinama je Kiš postao sinonim mlade generacije. Je li zato što je drukčiji, što je Zagrepčanin uzet ispred nosa Dinamu? Teško je dokučiti, ali i prije pogotka Kiš je već imao status ljubimca splitskih tribina.

Navijači vole domaće momke, mlade koji znaju igrati i tresti protivničke mreže. Danas takvih imaju napretek. Zato je atmosfera na Poljudu sve bolja. Igraju domaći klinci za 10.000 kuna mjesečno u bruto iznosu. Ostalo bi im 6.500 kada bi plaću dobivali. I to je važan detalj, jer navijači znaju da mladi Hajduk ne igra za bajoslovne novce.. Ali, pobjeđuju, zabijaju i vesele Poljud koji još odzvanja od skandiranja - Kiš, Kiš, Kiš.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 17:29