Davor Zunic / CROPIX
RIJEKA - HAJDUK 1-1

Navijači divljali u Rijeci: Benko zabio najljepši gol sezone, Kouassi strijelac za Hajduk

Miris derbija širi se Kantridom, nikada dosad tako jak i opojan. Zašto baš ovog puta Rijeka i Hajduk igraju tako zanimljivu utakmicu?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. rujan 2013. 11:45

Sto i sedamnaesti Jadranski derbi završio je bez pobjednika, zasluženo po bod svakome. Na Kantridi Rijeka i Hajduk odigrali su dobru utakmicu, uzbudljivu. Meč je opravdao očekivanja derbija, na kraju je bilo i pregršt šansi na obje strane, ali smo vidjeli samo dva gola.

Golčina Benka i spretnost Kouassija bili su najvažniji trenuci ovoga derbija koji je osim uzbuđenja na travnjaku nažalost donio i puno vatre i okršaja među navijačima na tribinama.

Trebalo je proći petnaestak minuta da se derbi zahukta. Hajduk je imao prvi udarac prema vratima Vargića. Tukao je Maglica, ali je vratar Rijeke bez problema zaustavio taj pokušaj. Iako su imali posjed lopte, Riječani su bili opasniji za svoj gol nego za protivnički.

Ivan Tomečak mogao se “proslaviti” u 17. minuti da je njegov udarac koljenom završio u mreži. To bi bilo siguran kandidat za najljepši gol sezone.

Nabacio je Bukva, lopta je preletjela grozd igrača u petercu, a Tomačak je na drugoj stativi želio očistiti situaciju koljenom, ali je ta lopta otišla tik uz okvir vratiju.

Tomečak se za ovu nespretnost iskupio u 25. minuti asistencijom za gol Benka koji je na najbolji način demonstrirao da je “kralj strijelaca”. Bio je to gol za špice televizijskih pregleda. Sa desne strane Tomečak je nabacio jednu visoku loptu na drugu stativu, a tu ju je dočekao Benko, odapeo je volej i lopta je od stative završila u mreži nemoćnog Kalinića.

Gol je pao u najboljem trenutku, taman da se rasplamsa utakmica pa je bilo uzbuđenja na obje strane. U 37. minuti poslije dodavanja Jozinovića, Kouassi je tukao otprve, ali opet je Vargić na mjestu i siguran. Najbolju šansu Hajduk je imao u 42. minuti, ali je tada Maglica zakasnio poentirati iz blizine poslije minijature i nabačaja Bukve sa krila.

Rijeka je imao prednost, iako Hajduk nije bio ništa lošiji suparnik. Jednostavno, Riječani su svoju šansu iskoristili, Hajduk nije... Iako je Rijeka prva zaprijetila i na početku drugog poluvremena, Hajduk je došao do izjednačenja nakon 14 minuta igre u nastavku.

Izjednačenju su prethodile tri šanse u kojima se našao Anas Sharbini. Grobničanin i bivši hajdukovac nije uspio zabiti gol. Jednom je blokirao Maloča, drugi put Milović, a treći put vratar Kalinić. Iluridze je imao dobru situaciju na drugoj strani, ali bez učinka.

Gol Hajduka pao je po prokušanom receptu, iz prekida, poslije kornera kojeg je izveo Bukva zabio je Bjelokošćanin Kouassi.

To je očito njegova specijalnost jer “kralj asistencija” kako tituliraju austrijskog Bosanca na isti način pripremio je dva gola Pašaliću u derbiju protiv Dinama. Sad je strijelac bio Kouassi koji se najbolje snašao u prazanom prostor u Vargićevom 16-tercu.

Hajduk je izjednačio baš u trenutku kad su na tribini gdje se nalazi Armada zapaljene bengalke. Na to je odgovorila Torcida. Poletjele su bengalke na obje strane, stvarno nemile scene pa je sudac Vučemilović morao na nakratko prekinuti meč.

Riječki trener Matjaž Kek uveo Krstanovića, koji je poznat kao killer Hajduka, očekujući odd visokog napadača da bude taj adut s klupe koji će mu donijeti pobjedu u ovoj utakmici. I zamalo je bio. Krstanović je imao ne jednu nego dvije matne situacije. Oba puta mu je sve pripremio Tomečak koji je lakoćom prolazio desnom stranom Hajdukove obrane. Tomečak je gađao Krstanovića, ovaj je tukao, ali je njegov udarac prvi put zaustavio vratar Kalinić, a drugi put je lopta fijuknula pored stative.

Rezultati 11. kola:

Lokomotiva - Osijek 5-0 (Lendrić 30, Bručić 33, Mišić 64, Budimir 72, Šovšić 83).

Hrvatski dragovoljac - Slaven Belupo 0-0

Rijeka - Hajduk 1-1 (Benko 25/Kouassi 58)

Nedjelja:

Zadar - Dinamo (15 sati)

Split - Istra 1961 (19 sati)

TABLICA:

1. Rijeka 11 6 5 0 20-8 23

2. Hajduk 11 7 2 2 19-7 23

3. Lokomotiva 11 7 2 2 20-10 23

4. Dinamo 10 7 2 1 17-7 23

5. Split 10 4 3 3 13-12 15

6. Istra 1961 10 3 2 5 12-16 11

7. Zadar 10 3 1 6 10-18 10

8. Hrvatski dragovoljac 11 1 4 6 7-14 7

9. Slaven Belupo 11 1 3 7 10-16 6

10. Osijek 11 2 0 9 8-28 6

RIJEKA - HAJDUK 1-1 (Benko 24/ Kouassi 59)

92. minuta - Ponovno je Krstanović u prilici, no i ovoga puta je neprecizan

88. minuta - Najveća prilika za Rijeku u nastvaku utakmice. Krstanović je pucao, a Kalinić dobro reagirao i otklonio opasnost

73. minuta - Ne smiruje se situacija na tribinama gdje su se u dva navrata sukobili domaći i gostujući navijači

66. minuta - Ilurdize prolazi i tuče sa 20 metara prizemno, Vargić izbija

Prekid zbog bakljade. Torcida bakljama gađa domaće navijače

GOOOL 59. MINUTA - Hajduk je dominaciju okrunio pogotkom. Nakon korenera obrana Rijeke je 'zaplivala', a u gužvi se najbolje snašao KOuassi i zabio za 1-1

47. minuta - Gruzijac Iluridze je prodro prema golu Rijeke, Knežević ga faulira na 16 metara, Batinić je ostao nijem...

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

35. minuta - Sjajna prilika za Hajduk. Ubacio je Jozinović na 8 metara, a Kouassi puca ravno u Vargića

GOOOL 24. MINUTA - Leon Benko doveo je Rijeku u vodstvo prekrasnim golom iz voleja. Obrana Hajduka je petljala i izgubila loptu, a Tomečak je centrirao za Benka koji rijetko lijepim pogotkom trese Kalinićevu mrežu.

22. minuta - Dobar centaršut Sharbinija nije iskoristo Kvržić. Promašio je cijelu loptu

15. minuta - Ubacio je Bukva, a Tomečak sa 6 metara nespretno pogodio stativu vlastitog gola

9. minuta - dobar udarac Maglice sa 20-ak metara, vratar Rijeke Vargić odbija

Minuta šutnje za Vlatka Markovića pretvorila se u opće negodovanje Kantride

Utakmica je počela

Rijeka (4-1- 4-1): Vargić – Tomečak, Marić, Knežević, Škarabot – Maleš – Kvržić, Močinić, Pokrivač, An. Sharbini – Benko.

Hajduk (4-2-3-1): Kalinić – Vršajević, Maloča, Milović, Jozinović – Sušić, Anđelković – Kouassi, Iluridze, Bukva – Maglica

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 14:33