TKO ĆE KOME...

Najvrjedniji HNL gol nakon 280 dana: Nikad Osijek nije toliko platio igrača, sada se to počinje vraćati!

Napadač Bijelo-plavih, inače rođeni Riječanin, bio je junak derbija s Rijekom
Piše: Darko RužićObjavljeno: 03. srpanj 2020. 08:59

Kad je Antonio Mance došao u Osijek, dočekan je kao veliko napadačko pojačanje. I cijena koju je prvoligaš s Drave platio za njegov transfer to je sugerirala. Nikad Osijek ni za jednog igrača nije izdvojio čak 1.300.000 eura! Početni su nastupi Mancea kao Bijelo-plavog bili obećavajući. Ali, ubrzo se ugasio, onda je stigla ozljeda, potraga za formom i na kraju je od starterske pozicije došao na klupu za pričuve.

Povremeno je dobivao prigodu igranja od početka utakmice, ali kao da je uvijek bio planiran za zamjenu. On sam pak kada je s klupe ulazio u momčad nije donosio ništa osobito što bi ga opet promoviralo u udarnu postavu. I ne samo to, javile su se i sumnje u njegove stvarne vrijednosti. Međutim, onaj u toj priči najvažniji, trener Bijelo-plavih Ivica Kulešević, u njegove sposobnosti i kvalitetu nije bio pokoleban.

Uživao povjerenje

Uživao je Mance njegovo povjerenje, a Kulešević je jako dobro znao da napadači ponekad upadnu u crnu rupu, dođu u krizu iz koje mogu izići samo kontinuitetom igranja. Sve ga je više približavao svojoj udarnoj momčadi i upotrijebio ga sada, u trenutku, kada mu je to bilo najbitnije. A Mance mu je uzvratio. Bio je junak derbija s Rijekom i strijelac jedinog gola u njemu. Mance za Osijek u prvenstvu nije zabio 270 dana, od pobjede protiv Gorice 5. listopada 2019. No, nije ga samo taj trenutak kada je zatresao mrežu u 53. minuti promovirao u igrača utakmice. Od samog početka utakmice “grizao” je kao nikad do sada, naravno otkako je u Osijeku.


Rastrčan, napastan, stalno opasan, i prije postignutog gola imao je prigodu koju nije iskoristio, ali osjetilo se, visjelo u zraku da će on biti taj koji će riješiti derbi. I riješio ga je. A, znano je, rođeni je Riječanin u pitanju. Međutim, onaj koji u Rijeci nije dočekao prigodu da se iskaže. Moguće je da je baš zbog te činjenice igrao tako nadahnuto i motivirano, a izvjestitelje doveo u situaciju da opet upotrijebimo staru izreku - tko će kome ako ne svoj svome.


Nogometni je put Antonija Mancea vodio kojekuda, a u Osijek je došao iz Trenčina u ljeto 2019. godine. Prije toga bio je na posudbi u francuskom Nantesu gdje mu je trener bio Vahid Halilhodžić. A, zanimljivo je kako je uopće došao u Nantes. Naime, u europskim kvalifikacijama u ljeto 2018. godine Trenčin je igrao s Feyenoordom kojeg je i eliminirao. U Trenčinu je Mance postigao hat-trick, a zatresao je Feyenoordu mrežu i na njegovu terenu. Onda je u igru ušao i Nantes koji ga je posudio, a godinu potom otkupio ga je Osijek.

Šest golova u HNL-u

Za momčad prvoligaša s Drave Antonio Mance je do sada odigrao ukupno 37 utakmica; 32 u HNL-u, tri u Hrvatskom kupu i dvije u kvalifikacijama za Europsku ligu. U prvenstvu Prve HNL postigao je šest pogodaka i ubilježio pet asistencija, u Hrvatskom kupu u tri nastupa četiri puta bio je strijelac. Ali, svoj je najvažniji i najvrjedniji gol za Osijek postigao baš minule srijede u derbiju s Rijekom. Krenulo mu je, a svi žele da mu tako dobro ide i dalje, kapaciteti za to čuče u njemu, a vrijeme je da ih sam dovede na svjetlo dana.

Osječani već danas putuju u Split

Važan je derbi pred Bijelo-plavima. U nedjelju su gosti Hajduka na Poljudu. A kako bi utakmicu dočekali u optimalnom stanju, odmorni i svježi, u prvoligašu s Drave odlučili su svoje profesionalce već danas preseliti u Split. Dobro, možda baš i ne u sam Dioklecijanov grad, ali tamo negdje u blizinu Splita gdje će u nedjelju odmjeriti snage s Hajdukom. A gdje, točno, u Gradskom vrtu nismo mogli doznati. (dr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 11:22