Tom Dubravec / CROPIX
POČINJE LUDILO U BRAZILU

Najglamurozniji nogometni događaj ikad: 'Učinite nas najponosnijom državom!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. lipanj 2014. 10:05

Sjećanje se uvijek vrati na onu 1998. godinu, Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Vatreni su autorizirali grandiozan uspjeh, uzeli su brončanu medalju. Razbili su Elf, Nizozemsku su nadvisili u borbi za treće mjesto. Ali nekako se čini da su nam se te godine Brazilci izvukli. Da, nismo igrali s njima, u finalu je umjesto Vatrenih bila Francuska. Koju smo imali 'na konopcima'. Mnogi nogometni poznavatelji ukljućujući i jaka imena raznih stručnjaka tada su govorili da bi Hrvatska u finalu pobijedila Brazil i postala prvak svijeta. Kao što su to učinili Tricolori.

Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine, Kaka je s dvadeset metara probušio Pletikosu i generacija koju je vodio Zlatko Kranjčar pognutih glava napustila je travnjak. Jednom su nam se dakle, po nekim procjenama izvukli, drugi put su nas pobijedili, a danas se opet susrećemo s Brazilcima. Najslavnija generacija Vatrenih nije dočekala sudar s Selecaom, ona od prije osam godina je minimalno nastradala, a kako će završiti priča ove današnje?

Je li današnji sraz utakmica ove generacije? Prije nego što startamo se obrazloženjima, možemo definitivno, jasno i glasno kazati; 'da, otvaranje Svjetskog prvenstva s Brazilom definitivno jest utakmica generacije!' Naravno da nije u rezultatskom smislu. Nakon otvaranja u Sao Paulu na programu su još dvije, one s Kamerunom u Manausu, te s Meksikom u Recifeu. Ako i izgubimo u Areni Corinthians, sve se može popraviti, te se Hrvati mogu plasirati tamo gdje žele, u drugi krug, te naciju učiniti ponosnom.

Međutim, otvaranje Mundiala protiv domaćina Brazila je svakako najglamurozniji nogometni događaj koji se ikad dogodio ovoj generaciji hrvatskih reprezentativaca. Ništa se s njime ne može mjeriti. Niti finala Lige prvaka koja su igrali Modrić. Mandžukić i Olić, a kamoli bilo koje druge utakmice. Igrati prvu utakmicu u najnogometnijoj državi na svijetu protiv domaćina privilegija je koja se dogodi jednom u karijeri profesionalnog nogometaša. Milijarde ljudi će gledati naše dečke u kockastim dresovima, Hrvatsku će putem tv-a vidjeti svi, od ledenih nastambi Antarktike do vrućih sela Afrike. Ne postoji bolja promocija hrvatske države od igranja nogometne reprezentacije na otvaranju Svjetskog prvenstva. A kad se protivnik još zove Brazil, onda je ova priča neprocjenjiva.

Znaju naši dečki kakav ih ogled očekuje, svi odreda govore o posebnom događaju koji bi mogao obilježiti njihove nogometne i ne samo nogometne živote. Mnogi od njih igraju u velikim klubovima, mnogi iza sebe imaju hrpu trofeja i priznanja, većina ih je zaradila za nekoliko pokoljenja... Ali nitko od njih nema ovo što će dobiti danas, 12. lipnja, ljeta Gospodnjeg 2014. Zaigrat će najveću utakmicu karijere, 'utakmicu svih utakmica'. Možda vam sve to skupa zvuči patetično, ali vjerujte da je to tako. Da ste svih ovih dana, od priprema u Austriji do ovih brazilskih bili u društvu hrvatskih reprezentativaca, shvatili bi koliko im znači današnji ogled. Vidjeli biste im to u očima.

Pa kad je već tako, neka danas naši Vatreni, u utakmici generacije, učine Hrvatsku najponosnijom državom na Globusu!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 03:49