IZBORNIK ZA GUARDIAN

Kovač: 'Brazilci će igrati s utezima na nogama, ljudi su pod nezamislivim pritiskom'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. lipanj 2014. 13:37

Uoči velike utakmice s Brazilom na otvorenju Svjetskog prvenstva, hrvatski izbornik Niko Kovač dao je ekskluzivni intervju uglednom engleskom dnevniku Guardianu.

- Ta utakmica je velik izazov za nas, a ujedno nam predstavlja i veliko zadovoljstvo jer će nas cijeli svijet gledati na otvaranju Svjetskog prvenstva. Brazil je ogromni favorit, očekujem da osvoje naslov, ali se isto tako susreću s nezamislivim pritiskom od domaćih navijača. Da, svi njihovi igrači igraju u velikim klubovima, ali pritisak iz klubova ne može se uspoređivati s ovim koji ih čeka u reprezentaciji. Kad smo već morali igrati s Brazilom, mislim da je za nas bolje da se sastajemo u prvoj utakmici - rekao je Niko Kovač.

Otkrio je hrvatski izbornik na čemu temelji svoj optimizam.

- U nekim stvarima Brazil nije jači od nas. Imat ćemo odgovor na njihovu igru. Morat ćemo zaustaviti njihovu početnu agresiju i odvesti utakmicu u pravcu koji nam odgovara. Hrvatska protiv nikoga nije parkirala autobus u šesnaesterac i nećemo to napraviti ni ovaj put. Barem se nadam tome, jer stvari se ne razvijaju uvijek onako kako želite, bez obzira na to kako dobar plan imali.

Kovač kao trener teži igri u kojoj svaki igrač mora ispunjavati svoje obveze.

- Preferiram sustav 4-2-3-1, ali imam i neke svoje interpretacije. Najvažnija stvar je imati igrače koji mogu igrati u oba pravca. Hrvatska ima igrače koji žele loptu i posjed je za nas važna stvar, ali transformacija, oduzimanje lopte i kontrapresing mogu biti isto tako ključni. Ne trebam igrače koji se neće vraćati i ne patim za 'specijalistima'.

Momčad je za njega iznad svega.

- Uvijek razmišljam u množini. Igrač poput Modrića je blago za svaku momčad, ali zajedništvo je ključ uspjeha. Ne samo u nogometu, nego i u životu.

Smatra da su, osim Brazila, favoriti za osvajanje naslova Argentina, Španjolska i 'njegova' Njemačka. Priznaje da je u mentalnom smislu više Nijemac nego Hrvat.

- Mi Hrvati imamo naš identitet i karakteristike koje moramo zadržati. Međutim, također se moramo promijeniti i biti otvoreniji u učenju od ostalih. Ne da ih kopiramo, nego da uklopimo njihove dobre ideje u naš mentalitet.

Kovač je u pripremama za SP okupio velik stručni tim suradnika koji se sastoji od sveučilišnih profesora, profesionalnih video analitičara i tehnoloških stručnjaka, od kojih su neki stigli i iz inozemstva. U treninzima je koristio individualni pristup, svi su igrači u njegovom mandatu prošli testiranja kako bi im se prilagodio trenažni proces.

- Čvrsto vjerujem u znanost. Ako istraživanja mogu pomoći da se pronađe lijek za bolest, sigurno mogu pomoći i napretku nogometne momčadi. Bilo da je riječ o analizi podataka ili biomehanici, to vam može donijeti prednost. I bio bih budala kad ne bih želio tu prednost - zaključio je Niko Kovač, drugi najmlađi izbornik na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 09:33