Varazdin, 140410.Na nogometnom stadionu Varteks igra se prvenstvena utakmica T-Com Prve HNL izmedju NK Varteks i NK Dinamo.Na slici Igor Biscan, Dinamo.Foto: Andrej Svoger / Cropix
 Andrej Svoger / CROPIX
KAPETAN MODRIH

'Najbolji smo...Dinamo je toliko ispred svih da ga više nitko ne može ozbiljno ugroziti'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. siječanj 2011. 18:46

Dinamov kapetan Igor Bišćan iza sebe je ostavio odličnu polusezonu. Ako ćemo segmentirati Halilhodžićevu momčad, obrana je bila najbolji dio, a kapetan je djelovao dominantno. Nećemo izvlačiti floskule “igrao je kao da stalno pije u bunaru mladosti”, ali uistinu je imponirao stabilnošću, odgovornošću, mirnoćom i pravovremenim rješavanjem mnogih problema koje su proizveli protivnici. Stekli smo dojam da su i drugi nogometaši Modrih zbog njega postali bolji.

Takvog kakavog želimo još dugo gledati na travnjacima u plavom dresu. Njegov nogometni stav daje sigurnost ovoj momčadi. Porazgovarali smo s Bišćanom prije početka novih Dinamovih priprema . Vrijeme nogometnih praznika proveo je uglavnom u Zagrebu s obitelji, malo je odmarao, malo trenirao.

- Bilo je vremena za sve...

Upitali smo ga na početku kako bi ocijenio Dinamovu polusezonu? Je li bila uspješna ili možda ipak nedovoljno uspješna?

- Dobrim dijelom ocijenio bih je uspješnom, ali isto tako i neuspješnom!

Tu naravno mislite na europski dio Dinamove polusezone?

- Da, naravno. U Prvoj HNL sve je ostalo isto kao što je bilo posljednjih 4-5 godina. Nažalost, i u Europi je rezultatski ostalo isto kao prije. Jesmo osvojili najveći broj bodova, jesmo odigrali neke vrlo dobre utakmice, ali na kraju se gleda ono što si napravio. A mi se nismo plasirali u europsko proljeće, ponovno nismo prezimili. Ali ima još jedno veće razočaranje...

Koje je to?

- To što se nismo plasirali u Ligu prvaka, što smo ispali od Šerifa! Kad ispadneš od momčadi tipa Šerif, ne možeš zaključiti da si imao uspješnu polusezonu.

Kvalitete uvijek treba

Ipak, trebaju li ovoj Dinamovoj momčadi pojačanja kako bi sljedeće sezone izborila Ligu prvaka kako najavljuje trener Halilhodžić ili barem prezimljavanje u Europskoj ligi?

- Svaka igračka kvaliteta dobro je došla. Nismo ranga vrhunskih europskih momčadi pa da zaključimo kako smo kompletni, da nam ne treba dodatni priljev kvalitete. Sigurno bi dobro došli kvalitetni nogometaši.

Što je donio Vaha?

- Nemaš pravo na samosažaljenje! Ne možeš se unaprijed sažaljevati, misliti da nećeš dobiti priliku, da nećeš igrati, da momčad neće dobro igrati. U svaku utakmicu kod Halilhodžića ulazili smo s vjerom da ćemo pobijediti. A to nije bila lažna vjera, lažno nadanje…

Koji je glavni razlog što je Dinamo toliko nadmoćan u Prvoj HNL posljednjih pet godina?

- Velik dio zasluga treba pripisati ljudima koji vode klub. Primarno Zdravku Mamiću koji je prvi shvatio da je ulaganje u nogometnu školu, skautsku službu, uvjete za rad s mladima - najbolje ulaganje. Instalirao se i pobjednički mentalitet koji ne dopušta nikome da priprijeti, koji ne dopušta ništa drugo osim pobjede.

Hoće li se ta dominacija Dinama nastaviti i sljedećih godina?

- Hoće. Mi smo najbolji od svih, ali svejedno nije jednostavno biti sve te godine u vrhu. Ima i slabijih liga od naše, ali teško je naći takav dominantan klub kakav je Dinamo. Možda ponekad i nećemo biti prvaci, ali da ćemo biti dominantni i dalje, stoji. Dinamo je otišao predaleko od svih da bi nas mogao netko ozbiljnije ugroziti.

Vratimo se malo vama. Bišćan, Tonel i Cufre. Vas trojica , to kaže Halilhodžić , predstavljate temelj Dinamove momčadi.

- Logično je to jer smo najstariji, najiskusniji. Moramo preuzeti taj dio odgovornosti. Nas trojica nismo slični tipovi igrača, ne pričamo isti jezik, ali imamo dovoljno iskustva da znamo nositi taj teret. Ima kod nas stvarno mladih i kvalitetnih igrača, pokušat ćemo im svojim primjerom pokazati i što bolje ih pripremiti za ono što ih čeka.

Do kada mislite igrati?

- Nisam razmišljao. Do onda do kada ću biti zdrav, dok momčad bude imala koristi od mene, dok ne uvidim da smetam momčadi.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 22:25