ANALIZA MODRIH

Modri se školuju, ali padaju razrede: Nisu napredovali niti u jednom segementu igre!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. listopad 2012. 00:31

Pustimo sad i borbu protiv Mamića i skupe ulaznice, pustimo i opću negativu u društvu. Bilo bi u Maksimiru više publike da Dinamo u Ligi prvaka nudi spektakl, da ponudi barem nešto od nogometa. Ne pobjedu, ne bod, nego igru. A kad je u jednoj utakmici najveći ushit dribling na centru talentiranog tinejdžera u sudačkoj nadoknadi, onda to govori sve o Dinamu. Ni okusa, ni mirisa, da barem čovjek za tih svojih 200, 300 kuna vidi da su se dečki borili, da su izgorjeli. Sad više nemaju nikakve šanse, sve su dalje od bilo kakve senzacije. Kad uspoređujemo lanjske i ovogodišnje Dinamove nastupe u Ligi prvaka, lako je zaključiti da gotovo niti u jednom segmentu Dinamo nije napredovao.

1. LOŠIJI POČETAK

Dinamo je ove godine još lošije ušao u Ligu prvaka, nego lani. Tada je nakon tri utakmice gol-razlika bila 0:5 uz dobar dojam barem iz utakmice s Realom. Pa ni jedan dio susreta protiv Ajaxa nije bio loš, Dinamo je u prvom maksimirskom poluvremenu donekle bio i ravnopravan suparnik, a sve su šanse i nade splasnule tek nakon te utakmice. Ove godine je gol-razlika zasad 0:6, slijede dva “najgora” gostovanja, u Parizu i Portu, a teško se sjetiti ijednog dobrog razdoblja Dinama iz te tri utakmice. Da ne kažemo da nada i šansa više ne postoje.

2. NAPREDOVAO JEDINO ŠIMUNIĆ

Beqiraj je prošle godine zabio Realu, ove godine nije u formi čak ni za prvih 11? Ibanez je lani igrao odlično, umjesto da ide naprijed, počeo je stagnirati. Rukavina se ugasio, Kovačić je bolje izgledao protiv Reala nego protiv PSG-a. O Calellu da ne pričamo, Vrsaljko se također nije vratio u formu. Od svih igrača koji su lani igrali LP napredovao je jedino - Josip Šimunić, koji se vratio u svoju poznatu formu. Dakle, niti priča da igrači igrajući ovakve utakmice uče ne pije vodu, jer napredak se u njihovim igrama uopće ne vidi. Naprotiv!

3. MANJE PREKRŠAJA OD BARCELONE

Ako već ne znaš, onda barem izgaraj, grizi. Međutim, i na polju agresivnosti Dinamo je pao. Jer, u prošlogodišnjih šest utakmica LP Dinamovi su igrači napravili 77 prekršaja (u prosjeku 12.83 po utakmici), više od Manchester Uniteda, Cityja ili Ajaxa, ili Barcelone (9.42 po utakmici). A sad, nakon tri kola Dinamo ima najmanje prekršaja u Ligi prvaka, samo 23, četiri manje od Barcelone.

4. MOMČAD S MANJE ISKUSTVA

Jurčićev je Dinamo imao prosjek godina preko 26, ovaj Čačićev ima 24,4 godine. Eto dobrog alibija za neuspjeh? Ne, naprotiv. Prvo, u Dinamu su naglašavali da im LP donosi iskustvo, zato je ovo definitivno korak natrag. Ali, kad je već i napravljen “nalijevo krug”, onda treba znati da je prosjek godina Nordsjaellanda, koji je izvukao remi s Juventusom isti - 24.4 godine. Dakle, u odnosu na blamažu iz prošlogodišnje skupine, tu nije napravljen nikakav pomak.

5. PONUDA ZA IGRAČE SVE MANJE

Od prošlogodišnje momčadi Dinamo je uspio prodati samo Milana Badelja. I to za iznos manji od željenoga. Iako, u međuvremenu je bilo ponuda za Vrsaljka, Kovačića, Leku, Pokrivača, Beqiraja... A sad? Ponuda je sve manje. Liga prvaka niti na tom polju nije donijela razvoj. Dobro, možda će doći neka ponuda za Sammira, mladog Halilovića ili Kovačića, ali globalno, puno ih je manje i puno će biti niže no što je Liga prvaka trebala donijeti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 15:32