Drago Sopta/CROPIX
ŠOKIRALA GA ATMOSFERA

Alex bez dlake na jeziku: Strašno, još od kadeta nisam igrao pred manje gledatelja...

'OK, možda sam i igrao pred manje ljudi, ali tada stadioni nisu dopuštali veći kapacitet, dakle bili su puni... Ovo zaista nisam očekivao da ću doživjeti igrajući Ligu prvaka'
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 26. listopad 2012. 13:11

Prije osam godina uz fanfare je i pompu zamijenio Santos Chelseajem, u transferu 'teškom' 11,5 milijuna eura. Svijet se činio premalim mjestom za jednog stopera. Sa 22 na plećima, Alexu je samopouzdanje rosilo obrijano tjeme:

- Stigao sam u Europu pokazati što mogu. A mogu mnogo...

No zbog mogućih problema s radnom dozvolom, Jose Mourinho ga je putem posudbe skrenuo u pravcu PSV-a. Tri sezone, tri naslova prvaka i pravac - London. I nove tri sezone igranja na visokoj razini. Problemi s koljenom cijelo su, međutim, vrijeme sprječavali njegovo 'cementiranje' u prvoj postavi, a pojavile su se i kontroverze koje su ga dan za danom sve više udaljavale od Stamford Bridgea. "Kao klinac sam navijao za Liverpool", kazao je u jednom intervjuu izazvavši sablazan Chelseajeva navijačkog korpusa. Nastavio je s nekoliko lošijih partija i... to je bilo to, došlo je do točke nakon koje nije bilo povratka.

- Žalim li? Možda malo, znate, odigrao sam gotovo 100-tinjak utakmica za Blues, no mogao sam mnogo više. Kada sam se vraćao iz PSV-a, pun snage, vjere i motiva, bio sam uvjeren da ću s Johnom Terryjem postati stoperski tandem iz Chelseajeve antologije - zahvaljujući dobrohotnim se francuskim kolegama otvorio Alex nakon utakmice s Dinamom u Zagrebu. - No sada je to daleka prošlost, strašno mi je drago što sam nakon klubova s kojima sam osvajao trofeje, došao u PSG koji gaji jednake ambicije. To je možda bilo i presudno...

U Zagrebu je vrlo solidno odigrao 45 minuta, no tada ga je Carlo Ancelotti odmijenio Zumanom Camarom.

- Radilo se o mjeri opreza, imam sitnih problema s mišićima...

I Dinamo je imao "sitne" probleme s vama...

- Ha, ne znam što bih vam rekao. Uoči utakmice "coach" Ancelotti cijelo je vrijeme ponavljao kako u Zagrebu ne smijemo kiksati. Niti pod razno! Ušli smo koncentrirano, ali i našpanano, i sami svjesni važnosti utakmice; ako se želimo s Portom pohrvati za prvo mjesto, kiksu je ulaz bio zabranjen.

Tako je i izgledalo...

Kakav je dojam na vas ostavio Dinamo, mnogi ga smatraju otpatkom Lige prvaka?

- Kada ste na početku propustili nekoliko zgodnih poluprilika, primili ste pogodak, a nakon toga potpuno ste pali. Vidim da je mnogo mladih igrača, potencijalno odličnih, no nedostaje vam iskustva. Kao što sam vam već kazao, Sammir je vaš najbolji igrač, a znam i za Šimunića, odličan je stoper. No ono što sam vidio je da Dinamu treba još deset "Sammira". Shvaćate, nadam se, što želim kazati; pametne, nezgodne i teške za čuvanje.

Osim Sammirom, Alex je posebno bio "fasciniran" i kulisom... maksimirskim tribinama.

- Ovakvu scenu nisam doživio od kadeta. Koliko kažete, devet tisuća? OK, možda sam i igrao pred manje ljudi, ali tada stadioni nisu dopuštali veći kapacitet, dakle bili su puni... Ovo zaista nikad nisam očekivao da ću doživjeti igrajući Ligu prvaka. Ne ulazim u razloge, ali zaista je tužno... - zaključio je Tenk, kako su ga nazvali navijači PSV-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 13:35