Zagreb, 190511.Zupanijski sud, Zrinjevac.Pocetak sudjenja nogometasima optuzenim za namjestanje utakmica i primanje mita (afera Offside)Na fotografiji: prvi red: Mario Cizmek (prvi s lijeva) , Jasmin Agic (drugi s desna).Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX
NOGOMETNA MOČVARA

Mito, droga, lažiranja...Već godinama nogometni djelatnici završavaju iza rešetaka!

Minulih dana ozbiljnije se počelo rasplitati crno klupko HNL-a i razotkrivati mešetarenje klubova sa sucima. O tome se godinama brujalo, ali bez ikakvih dokaza
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. prosinac 2011. 20:57

Godinama su nogometni djelatnici, čak i negdašnji predsjednik HNS-a Josip Šoić završavali iz rešetaka, ali njihov grijeh nije bio kriminal u sportu, najčešće su bivali ulovljeni s “prstom u pekmezu”, iliti protuzakonitom bogaćenju kroz gospodarske malverzacije. Pali su tako i Vlado Zec, Antun Novalić, Mladen Jakopec, Željko Ščrbačić, sudi se Peri Vićanu, Miroslavu Uljanu, većinom negdašnjim članovima Vlade u Kući nogometa. I pobočnicima Vlatka Markovića.

No, tek minulih dana ozbiljnije se počelo rasplitati crno klupko HNL-a, razotkrivati mešetarenje klubova sa sucima, o kojem se godinama brujalo, ali bez dokaza. Jedini osuđenik ih “starih vremena” čakovečki je arbitar Ivan Katuša zato što je prije gotovo deset godina primio, potom i vratio 10.000 eura Stjepanu Spajiću, predsjedniku Hrvatskog dragovoljca. Nakon njega, a do Malešove zamke za Željka Širića i Stjepana Djedovića, najbliži prijestupu iz nogometa bio je Šimo Zirdum. Nije mu dokazano bilo što iz ženske lige, unatoč medijskim pričama, ali jest divljanje seksualnog nagona, točnije napastovanje maloljetne nogometašice na priprema u Krapinskim toplicama zbog čega je pravomoćno osuđen na 12 mjeseci zatvora.

Sudački bossovi prije Širića i Djedovića nikad nisu pali, no negdašnji hrvatski arbitri “zaglibili” su zbog izvannogometnih aktivnosti. Ako bi Neven Šprajcer bio optužen za podmićivanje “djelitelja pravde”, pojačao bi rubriku Suđenje i kriminal, koja ovog časa ima petoricu “perjanica”. Iako ni protiv Širića i Djedović zasad nije podignuta optužnica.

IVAN KATUŠA

Sudac iz Čakovca odslužio dvije godine zatvora zbog primanja mita 2002. godine od Stjepana Spajića, tadašnjeg predsjedika Hrvatskog dragovoljca.

MIROSLAV JEDVAJ

Međunarodni pomoćni sudac, uhićen na francusko-španjolskoj granici sa 12 kilograma heroina. Kažnjen sa 12 godina zatvora, odslužio pola i pušten na slobodu.

JADRANKO GRGONA

Prvoligaški arbitar, kontrolor i član Sudačke komisije, član Komisije za licenciranje, kao profesor Ekonomskog fakulteta u “aferi Index” nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci, na što je uložio žalbu.

ŽELJKO ŠIRIĆ

Dopredsjednik HNS-a i prvi čovjek Komisije za suce, uhićen zbog primanja mita od 30.000 eura, kako je priopćio Uskok.

STJEPAN DJEDOVIĆ

Član Komisije za suce, negdašnji šef sudačke organizacije i član IO HNS-a, u istražnom zatvoru kao drugoosumnjičeni uz Željka Širića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 10:28