ŠPACO ANALIZIRA

'Mi trebamo stvoriti deset šansi da postignemo gol, Subašić nas je opet spasio'

'Naša igra je bila na europskoj razini bez obzira na to što smo mogli primiti poneki gol više. Ali i mi smo imali neke situacije, posebno u samom finišu utakmice'
Piše: ArhivaObjavljeno: 22. listopad 2010. 19:03

SPLIT - Nije bilo realno očekivati da će Hajduk napraviti podvig u Sankt Peterburgu. Već nakon ždrijeba skupine G Europske lige dvije utakmice sa Zenitom bile su prekrižene u svim ozbiljnim projekcijama u kojima su se tražili bodovi koje bi Hajduk morao osvojiti u Europi.

U Rusiji dakle Hajduk ništa nije izgubio, ali nije ni dobio. Izgubio je 0-2, mogao je proći i bolje, ali i gore, pa ispada da su Poklepović i njegovi igrači na kraju zadovoljni. I imaju pravo biti zadovoljni.

Hajduk je odigrao poštenu partiju, taman onoliko koliko to objektivno mogu pružiti protiv jednog jakog protivnika koji, treba i to priznati, nije bio u svom najboljem sastavu niti izdanju.

- Mi nismo momčad kojoj treba deset šansi da bismo zabili gol. Mi moramo biti sposobni zabiti gol iz pola jedne šanse - zgodno je primijetio trener Zenita Luciano Spalletti.

Stanko Poklepović ističe da je njegova momčad odigrala utakmicu na europskoj razini.

- Moramo prihvatiti činjenicu da je Zenit objektivno kvalitetniji i puno iskusniji od nas. Oni su momčad koja je visokorangirana na europskoj sceni, jaki su na svim linijama, imaju veći broj igrača ekstra klase.

Splićani mogu biti zadovoljni jer se Hajduk nije postavio kukavički. Poklepović je posložio momčad u otvorenoj formaciji. U igri je Hajduk djelovao solidno, posebno do prvog gola.

- Naša igra je bila na europskoj razini bez obzira na to što smo mogli primiti poneki gol više. Ali i mi smo imali neke situacije, posebno u finišu utakmice. Dogodile su nam se pogreške u zadnjoj liniji koje se ne bi trebale događati, a Subašić nas je opet spašavao.

Hajduk je sada u zahtjevnoj situaciji. Nakon europskih okršaja nema predaha, već u nedjelju je gostovanje u Vinkovcima kod Cibalije, a u srijedu Kup s Istrom na Poljudu. U tom non-stop ritmu Poklepoviću nedostaju četvorica ključnih igrača, Ibričić, An. Sharbini, Andrić i Tomasov.

Postoji objektivna opasnost da ambicije Hajduka budu ugrožene zbog istrošenosti pojedinih igrača te činjenice da Poklepović nema prostora za “turnover”, promjenu udarnog sastava ovisno o natjecanju.

- Nastojat ćemo probuditi pojedince koji su zakazali na zadnjim utakmicama i izvući maksimum iz unutarnjih rezervi. Puno će nam nedostajati ovi igrači, ali motivirani smo i raspoloženi da napravimo rezultat u prvenstvu. To nam je ipak glavni prioritet u ovoj sezoni - zaključuje Poklepović.

Hajduk ne odustaje od ambicija koje su postavljene u ovoj slavljeničkoj sezoni kada se slavi stoti rođendan kluba. Imperativ je osvajanje prvenstva, bitka s Dinamom je najvažnija. Splićani se ne žele tek tako odreći ni Kupa, a proljeće u Europi ostaje kao san, kao ekstra nagrada za svih, od igrača do navijača. Ključno je pitanje hoće li Poklepovićeva vojska izdržati ovaj ritam. Već počinju biti desetkovani ozljedama i suspenzijama, a pravih alternacija nema. To je poruka i za Upravu da na zimu Hajduk mora dovesti najmanje dvojicu ili trojicu igrača koji će biti pojačanje.

ŠTO HAJDUKU NEDOSTAJE DA BI MOGAO PARIRATI ZENITU

1 KVALITETA

Zenit ima kvalitetniju momčad. Spalletti raspolaže s pravim arsenalom super kvalitetnih nogometaša. Čak 18-torica među njima su standardni reprezentativci. Njihovih najbolji 11 vrijedi više od sto milijuna eura. To je družina prekaljenih internacionalaca koju vodi dokazani talijanski trener Luciano Spalletti. Rusi imaju momčad koja po svom potencijalu, talentu i snazi pripada u Ligu prvaka.

2 INDIVIDUALNA KLASA

Hajduk nema ekstra klasu, nema igrača koji će donositi prevagu u ozbiljnoj europskoj konkurenciji. Uz sav respekt prema Ibričiću, koji je dosad znao rješavati europske utakmice, on se nije uspio približiti velemajstoru kakav je, recimo, Portugalac Danny. Zenit ima nekolicinu igrača top klase od kojih neki nisu ni bili u sastavu poput Keržakova, Bistrova, Alvesa, a koji su igrali u najjačim europskim ligama. Hajduk ima uži izbor igrače i svaki izostanak je teško nadoknaditi.

3 UČINAK NAJVAŽNIJIH IGRAČA

Da bi Hajduk napravio ozbiljan rezultat u Europi treba se poklopiti puno toga. Prevagu su znali odnositi na račun nadahnuća pojedinaca bilo da se radilo o imaginaciji Ibričića ili hladnoj egzekuciji Vukušića u zadnjoj sekundi utakmici. Evidentno da su glavni ljudi Poklepovićeve momčadi u padu forme, Ibričić je zasićen non-stop igranje, na očekivanoj razini nisu ni Anas Sharbini, Strinić...

4 FORMA

Momčadi poput Zenita ne prave razliku je li igraju kod kuće ili u gostima. Njihova izvedna i forma ne ovise o tome. Kad se pogleda niz Spallettijeve momčadi koja je u 36 utakmica u ovoj godini izgubila samo jednu onda to mora izazvati respekt. Hajduk pokazuje dva lica. Splićani su goropadni kad igraju pred svojim navijačima na Poljudu, a neuvjerljivi na gostovanjima. Iz ukupno četiri europske utakmice u gostima u ovoj sezoni (Dinamo B. 1-3, Unirea 1-1, AEK 1-3, Zenit 0-2), Hajduk je osvojio samo jedan bod.

5 ISKUSTVO

Iskustvo je nenadoknadiva kategorija, a Hajduk tek stječe ozbiljnija europska iskustva. U igračkom kadru u kojem prevladavaju dvadeset-i-nešto godišnjaci previše je igrača kojima su ovo najveće utakmice u karijeri. Hajduk nema iskustvo, rutinu, pa time i sigurnost koja se stječe igranjem utakmica s najvećim zahtjevima. Potrebno iskustvo ima trener Poklepović koji taktičkim idejama pokušava prikriti, kompenzirati nedostatke koje ima njegova momčad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 19:29